Hrvatska
Regija
FOTO: Legija stranaca uz pomoć dalekometnog topništva osvojila Zadar

FOTO: Legija stranaca uz pomoć dalekometnog topništva osvojila Zadar

Autor: Paulo Sarić

Glen Davis nije se pojavio na utakmici.

Iako se očekivala prava navala na dvoranu „Krešimir Ćosić“, susret drugog kola ABA lige između Zadra i Cedevite gledalo je tek nešto više od 4000 gledatelja. Je li razlog tome situacija s Big Babyjem ili nešto drugo teško je kazati, no većina onih koji su danas popodne došli na Višnjik nisu imali razloga biti zadovoljni. Cedevita je bez većih problema došla do druge ovosezonske pobjede nad Zadrom, svladavši momke Aleša Pipana rezultatom 85-95.

Tornado je na početku utakmice stihovima „Ljudi prolaze, a Zadar ostaje, jer Zadar veći je od svakog čovjeka i živi dovijeka“ poslao jasnu poruku Glenu Davisu poručivši mu da nitko, pa ni NBA prvak, nije iznad KK Zadar.

Ipak, na parketu je iznad Zadra bila Cedevita koja je vrlo rano počela kontrolirati skok, pa domaćinima ni tri trice Malcolma Granta u prvih pet minuta nisu donijele ništa osim minimalnog zaostatka u tim trenucima (15-16). Uslijedila je serija 'Vitamina' 0-7, no da se Alonsovi igrači ne odvoje prerano pobrinuli su se Marić i Vuković pa je prva četvrtina zaključena rezultatom 19-23.

Iako je Lovre Bašić koševima otvorio drugu dionicu, gosti su odgovorili serijom 0-9 koju je tricom zaključio James Bell nakon čega su se na isteku 14. minute prvi put odvojili na dvoznamenkastu razliku (23-34). Držali su se Zadrani sve do poluvremena, no u obrani su morali duboko braniti Cedevitine centre radi čega su u pravilu kasnili na povratne lopte pa je hrvatski prvak do poluvremena pogodio šest trica i s plus sedam otišao na odmor (37-44).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Dalmatinski se sastav donekle konsolidirao na početku drugog poluvremena, pa smo prvih pet minuta nastavka gledali izjednačenu utakmicu, a onda je igru zbog četvrte osobne pogreške morao napustiti ponajbolji igrač zagrebačke momčadi Augusto Lima što su domaćini odmah iskoristili da priđu unutar posjeda zaostatka (49-52).

Ipak, kvaliteta Cedevite brzo je došla do izražaja. Cobbs i Bell ubacili su u brzinu više, a do izražaja su ponovno došli problemi Pipanove momčadi u kontroli skoka pa je semafor ubrzo ponovno pokazivao plus deset za goste (54-64), da bi se u posljednjih deset ušlo s do tad najvećih 12 razlike za momčad Sita Alonsa (58-70).

Hrvatski je prvak do kraja mirno održavao prednost, a svaki put kada bi Zadar priprijetio i smanjio na jednoznamenkasti zaostatak uslijedila bi izgubljena lopta ili dalekometna paljba i nova trica Cedevite koja je došla do svoje prve pobjede u četiri susreta. Od Zadra do Zadra, reklo bi se.

Pošto službena statistika ABA lige nije funkcionirala kroz čitav susret, teško je navesti precizne brojke igrača, no valja istaknuti da su najefikasniji u redovima pobjednika bili James Bell i Justin Cobbs s po 18 koševa, dok je bolji ostalih u redovima Zadra bio Kristijan Krajina s 21 poenom.