Europa i Svijet
FOTO: Litva razbila Hrvatsku, samo teorija nas vodi na SP u Kini

FOTO: Litva razbila Hrvatsku, samo teorija nas vodi na SP u Kini

Autor: Teo Cilar

Pobjedom Poljske protiv Italije više ne ovisimo sami o sebi.

Hrvatska je porazom u Litvi 79:62 izgubila gotovo sve izglede za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kini iduće godine. Šanse su se smanjile na minimum domaćom pobjedom Poljske protiv Italije koja nam sada bježi za dvije pobjede. Hrvatska će tako prvo morati pobjediti Poljsku s najmanje šest poena razlike, zatim Mađarsku u gostima i čekati poraz Poljske na domaćem terenu od Nizozemske. Gotovo nemoguće. Da je riječ o nogometu, imali bi šansi, ovako su minimalne. 

Litva je otvorila utakmicu serijom 6:0, ali su naši reprezentativci poravnali na 6:6. Nakon toga Litva opet bježi na 13:6, a nakon što smo smanjili na 13:9, domaćini novom serijom, sada od 10:0 bježe na 23:9. Prvu smo četvrtinu na kraju završili u minusu od 15 poena razlike. 

Treća četvrtina bila je najbolji period kojega je Hrvatska imala na utakmici. Iskoristili smo malo opuštanje Litve, zaigrali bolje u obrani i do poluvremena smanjili na svega četiri poena minusa (43:39) što je izgledalo jako dobro u odnosu na prikazanu igru. 

Početkom treće četvrtine poslije koševa Jakova Mustapića i Mire Bilana izjednačili smo rezultat na 43:43, ali od tada pa u preostalih devet minuta postižemo samo šest poena. Svega je tu bilo, a taj period bolje da svi skupa čim prije zaboravimo jer je bio jednostavno previše loš, a u posljednju smo dionicu ušli s minusom od 18 poena. 

Litva je u posljednjoj dionici u dva navrata došla do najviših plus 24, a naši su malo ublažili poraz kada su se domaćini opustili. Bilan je bio najbolji u našim redovima s 12 poena i 3 skoka, dvocifren je bio i Tomislav Zubčić s 11 poena ali uz vrlo loš šut iz igre 3/13 (2/7 dvica, 1/6 trica) i uz 5 skokova. Renaldas Seibutis s 15 poena i 5 skokova predvodio Litvu, Martynas Echodas je ubacio 12 uz 10 skokova.