Hrvatska
Regija
FOTO: Loše, loše i opet loše... Zadar zamrznut na minus 24

FOTO: Loše, loše i opet loše... Zadar zamrznut na minus 24

Autor: Paulo Sarić

Nekoliko bljeskova nije bilo dovoljno.

Košarkaši Zadra upisali su novi poraz u ABA ligi. Pred nešto manje od 1000 gledatelja u dvorani „Ranko Žeravica“ KK Mega Bemax slavio je rezultatom 98-74 došavši do prve pobjede u regionalnom natjecanju. Bila je to preslika gostovanja u Podgorici iz prvog kola gdje su se hrvatskamomčad držala do otvaranja drugog poluvremena, nakon čega je upala u žrvanj protivnikakoji je na koncu stigao do uvjerljive pobjede.

Zadrani su ponovno loše otvorili utakmicu. Igrači Ante Nazora nisu se ni okrenuli, a već su gubili 9-0, prije svega zahvaljujući dvjema tricama mladog Luke Cerovine. Već je od prve minute bilo jasno da Dalmatinci nisu uspjeli u svom naumu da uspore ritam Mege, a kako su brzi napadi i igra na poen više oduvijek bili zaštitni znak Milojevićeve ekipe, ne čudi da nije dugo trebalo da se Beograđani odvoje na dvoznamenkastu razliku (24-13). Agresivna obrana gostiju nije uspijevala otežati posao domaćem sastavu, tek je opteretila visoku liniju hrvatskog sastava osobnim pogreškama, pa se spas tražio u šutu za tri poena.

Raspoloženi Bryon Allen izgledao je poput ponajboljih balističkih sustava današnjice i s četiri trice u prvoj četvrtini držao 'plavo-bijele' u igri (26-20), ali potpuna kontrola skoka i posljedičnih osam drugih napada držali su Megu na razmak ruke prednosti.

FOTO: Ivica Veselinov (KK Mega Bemax)

Sve ono što nisu uspjeli u prvoj, Zadrani su napravili na otvaranju druge dionice. Farr je počeo pokazivati znakove života u napadu, a obrana je konačno prestala izgledati poput švicarskog sira, i eto, mic-po-mic, gostiju u egalu (34-34).

Defenzivne korekcije trenera Nazora i odlasci ispod bloka mladićima iz Mege urodili su plodom te smo do odlaska na veliki odmor gledali izjednačenu košarku. Kako je vrijeme odmicalo Dalmatinci su počeli smanjivati deficit u skoku, a na ruku im je išla i nepreciznost domaćina koji su promašili 12 uzastopnih trica. Da gotovo jednako neprecizni nisu bili i Zadrani, samo s linije slobodnih bacanja (7-19!!), vjerojatno bi gosti s prednošću otišli u svlačionice, pa smo na prvo vodstvo hrvatskog sastava morali čekati 22. minutu i novi ubačaj Allena za 43-44.

FOTO: Ivica Veselinov (KK Mega Bemax)

Taman kada se činilo da nas očekuje neizvjestan nastavak utakmice, na naplatu su stigle osobne pogreške visoke linije Zadra. Prvi je iz igre ispao James Farr koji je u nešto više od devet minuta koliko je proveo na parketu pokazao zanimljivu kombinaciju dobrih rješenja i naivnih poteza, da bi ubrzo i Stefan Fundić dobio četvrti 'penal', što su Milojevićeve trupe iskoristile da se serijom 16-2 ponovno odvoje na dvoznamenkastu prednost (61-49), praktički prelomivši susret.

Semafor je nekoliko napada kasnije pokazivao i plus 15 za Beograđane, nakon čega smo gledali odrađivanje posla domaćeg sastava koji je stigao do prve pobjede u ovosezonskom izdanju ABA lige, podignuvši za još barem jednu razinu stupanj uzbune na Višnjiku.

Je li sazrelo vrijeme za prve promjene, saznat ćemo uskoro.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Nikola Mišković i Luka Ašćerić s 18, odnosno 14 poena, dok je Zadrane predvodio Bryon Allen s 24 koša, ali i pet izgubljenih lopti.