Hrvatska
FOTO: Luda završnica na Višnjiku! Osječanke rijetko viđenim potezom poklonile pobjedu Zadru

FOTO: Luda završnica na Višnjiku! Osječanke rijetko viđenim potezom poklonile pobjedu Zadru

Autor: Paulo Sarić

Izvrsna Lovrić s devet je trica dovela Mursu na korak od velikog iznenađenja.

Kakva je to utakmica bila! Osječanke su na gostovanje u Zadar došle samo s jednom pobjedom u dosadašnjem dijelu sezone i malo je tko prognozirao išta osim uvjerljivog trijumfa domaćih košarkašica, no mlade su Slavonke odigrale izvrsnih 40 minuta i na krilima raspoloženih Lovrić i Šimunić te čak 13 ubačaja iza linije 6,75 umalo kreirale veliko iznenađenje. U samoj su završnici imale i šansu za pobjedu, no Petra Šimunić nije bila svjesna da njezinoj ekipi treba trica za produžetak pa je neometana išla na polaganje koje je – poklonilo pobjedu Zadru (82-81).

Dalmatinke su bolje otvorile utakmicu i ranom se serijom 11-0 već na ulasku u petu minutu odvojile na dvoznamenkastu prednost (13-2). Imale su Zadranke koju minutu kasnije i plus 13, no ubrzo je došlo do pada koncentracije kod Mazijinih igračica koje su dopustile Osječankama da ih nekoliko puta pretrče, a kada su gošće na to dodale i šut iza linije 6,75 učas su se vratile u igru. Slavonke su u prvoj četvrtini zabile četiri trice, dvije Petra Lovrić te po jednu Šimunić i Ksenija Šarlija, dok su domaće igračice promašile svih šest dalekometnih pokušaja pa se u drugu dionicu ušlo s 23-22 za ŽKK Zadar.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Dok su Ana Mandić i Ana Vrsaljko nastavile puniti koš Murse, Osječanke je nastavio služiti šut za tri poena pa se razlika sve do pretkraj prvoj poluvremena nije puno mijenjala. Zadranke su imale rezultatsku inicijativu, no sve do slobodnih bacanja Vrsaljko nisu se uspijevale odvojiti na više od dva posjeda prednosti, da bi se nakon ukradene lopte i polaganja Mandić minutu i pol prije velikog odmora vratile na plus deset (46-36)

U svlačionice se otišlo s devet koševa prednosti za Zadar, no Osječanke su bolje otvorile nastavak i nakon samo šest minuta prišle na minus dva (57-55). Više od rezultata, gošćama su u tim trenucima problem stvarale četiri osobne pogreške Lare Vuksanić koja je morala sjesti na klupu, ali ono što nisu imale pod koševima gdje su domaće igračice bile dominantne, Slavonke su nadoknađivale šutom za tri poena. Nove dvije trice Petre Lovrić, ukupno deveta i deseta igračica Dražena Nikšića, započele su seriju 0-8 koja je dovela Mursu do prve prednosti u susretu (65-66), s koliko se i ušlo u posljednju dionicu.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nova trica 'slavonskog snajpera' Petre Lovrić odvela je gošće i na plus četiri na otvaranju posljednje četvrtine, a dodatne je probleme Mariji Maziji u tim trenucima stvarala peta osobna pogreška njene ponajbolje igračice Ane Mandić pa smo, sasvim neočekivano, dobili neizvjesnu završnicu.

Uzvratile su Zadranke iza linije 6,75 i vratile se u vodstvo, no ubojita Lovrić svojom je osmom tricom iz devet pokušaja dala nadu Mursi u pozitivan rezultat. Ipak, skok je bio debelo na strani domaćih košarkašica koje su već sredinom četvrte četvrtine imale 20 skokova u napadu pa su se malo po malo, zahvaljujući kombinaciji dalekometnog šuta i mnoštva drugih napada, na krilima dobre role Ivane Dujić, tri minute prije kraja vratile na dvoznamenkastu prednost (82-72) i, činilo se, prelomile susret.

Pritom valja istaknuti vrijedan doprinos borbene Anamarije Bačić koja je uhvatila ključne skokove pod osječkim obručem i dala šansu svojoj ekipi da dođe do pobjede.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Osječanke se nisu predavale te su se na krilima Lovrić i Šimunić prišuljale na minus tri devet sekundi prije kraja. Odlučile su ne praviti faul i to im se umalo isplatilo. Oštrić je izgubila loptu, do kraja je ostalo još tri sekunde, no večeras ponajbolja igračica Murse Petra Šimunić toga nije bila svjesna te je u situaciji u kojoj bi trica značila produžetak - išla na polaganje koje na koncu nije vrijedilo ništa osim minimalnog poraza. Vrijeme je isteklo te je slavlje Zadranki moglo početi… No, rezultatu unatoč, ni Slavonke nemaju razloga za nezadovoljstvo. Svojom su igrom i borbenošću kupile srca svih koji su večeras bili na Višnjiku.

Najefikasnije u domaćim redovima ponovno su bile dvije Ane, Ana Vrsaljko i Ana Mandić koje su ubacile 21, odnosno 18 poena čemu su dodale i 13 te deset skokova, dok su Osječanke predvodile dvije Petre, Petra Lovrić i Petra Šimunić s 29, odnosno 28 koševa.