Hrvatska
FOTO: Međimurski četverac odveo Grafičar do pobjede u podravskom "El Classicu"

FOTO: Međimurski četverac odveo Grafičar do pobjede u podravskom "El Classicu"

Autor: Teo Cilar

Grafičaru peta pobjeda kojom se izjednačio na ljestvici sa Podravcem i Borovom.

Odličnu utakmicu odigrali su Grafičar i Podravac u posljednjem susretu 15. kola Prve muške lige. Slavio je domaći Grafičar u jednom zanimljivom i neizvjesnom susretu rezultatom 89:83. Pitanje pobjednika riješeno je u posljednje tri minute utakmice. 

Grafičar-Podravac 89:83 (23:21, 24:25, 19:15, 23:22)

Kompletna statistika utakmice

Na utakmici između Grafičara i Podravca našao se lijepi broj navijača, kako domaćih tako i gostujućih koji su mogli uživati u dobroj košarci ova dva sastava. 

Susret koji je cijelo vrijeme bio neizvjestan i u kojem se vodstvo mijenjalo svako malo (čak 16 puta tijekom utakmice) počeo je vodstvom Grafičara nakon poena Marija Novaka. Na drugoj strani odmah je tricom odgovorio jedan od najboljih igrača u povijesti sjeverne košarke Ivan Šiprak koji s 40 na leđima igra svoju posljednju sezonu kako nam je rekao nedavno u intervjuu. Šiprak je drugom tricom u nizu donio prvo vodstvo Podravcu od 5:6. Grafičar je nešto kasnije došao do vodstva 16:10 nakon serije 6:0, ali do kraja četvrtine Podravac prilazi na minus dva, točnije 23:21 koševima Danijela Katavića u završnici četvrtine.

Koševi Katavića u završnici prvog perioda bili su uvod u seriju 8:0 Podravca koju su u drugoj četvrtini nastavili preko Deana Krajinovića koji postiže koš uz prekršaj i ubacuje dodatno bacanje, a nastavlja dvicom Marko Hrženjak, a zaključuje tricom najbolji pojedinac susreta Stefan Zadravec. Podravac je došao do svoje najviše prednosti na susretu od 23:29. Uslijedio je odgovor Grafičara i to žestok serijom 15:0 u kojoj su dominirala četiri međimurska košarkaša u domaćem sastavu. Riječ je o Luki Prproviću te Mariju, Matiji i Manuelu Novaku. Domaćini su poveli 38:29 što je bila njihova najviša prednost na susretu, a njihovu seriju prekida tricom Katavić. Poslije trice gostiju, Andro Nakić postiže dvicu za 40:32, a tada se budi Podravac, točnije braća Stefan i Julijan Zadravec koji su zabili sve poene u seriji 9:0 koja je donijela novo vodstvo Podravcu 40:41. Do kraja poluvremena vidjeli smo još tri promjene vodstva, a bolji je bio Grafičar koji na odmor odlazi minimalnim vodstvom 47:46.

Prvih šest i pola minuta trećeg perioda bilo je vrlo izjednačeno i neizvjesno. Momčadi su se svako malo mijenjale u vodstvu da bi Grafičar kod rezultata 58:59 za Podravac napravio seriju 8:0 za vodstvo 66:59. Seriju je pod kraj perioda prekinuo Katavić s dva pogođena slobodna bacanja. Nastavili su domaći s dobrom igrom i na početku posljednje četvrtine, ubacili su pet poena u nizu kojih ako dodamo seriji 8:0 iz treće četvrtine bilo ukupnih 13:2 za najviše vodstvo na susretu 71:61 koje je ujedno bilo i jedino dvoznamenkasto. Zaigrao je tada Podravac puno bolje, spustili su zaostatak, stalno su bili tu negdje između četiri i šest poena zaostatka. Kada je Krajinović pogodio tricu na nešto manje od tri minute do kraja, Podravac je došao na 79:77 i imali smo neizvjesnu završnicu. Grafičar je pobjegao na 84:79, a na 30 sekundi do kraja Katavić promašuje tricu za minus dva i tu je pitanje pobjednika bilo riješeno. Do kraja utakmice domaćini su bili precizni s linije slobodnih bacanja, pogodili su pet od šest ispucanih te tako Podravac nije imao šansu za povratak. 

Mario Novak bio je najbolji u redovima Grafičara s 19 poena, 8 skokova i 5 asistencija, Prprović je ubacio 15 uz 5 skokova, Vilim Poljak također 15 uz 4 skoka i dvije asistencije, Manuel Novak 14 uz po dva skoka i asista, a Matija Novak 12 uz 7 skokova i 4 asistencije. 

Kod gostiju najbolji Stefan Zadravec s 24 poena, 8 skokova i 7 asistencija, Krajinović je zabio 16 uz 7 skokova i dvije asistencije, a Katavić 14 uz 5 skokova i dvije asistencije. 

Obje momčadi sada su na omjeru od 5 pobjeda i 10 poraza kao i Borovo te se nalaze na diobi osmog do desetog mjesta na ljestvici.