Hrvatska
Regija
FOTO: Mega velika pobjeda Zadra!

FOTO: Mega velika pobjeda Zadra!

Autor: Paulo Sarić

Trijumf koji vraća nadu u ostanak u regionalnoj ligi.

Iako su bili lišeni usluga trećine momčadi, košarkaši Zadra uspjeli su doći do druge uzastopne gostujuće pobjede u Srijemskoj Mitrovici. Bez pomoći Williama Magarityja, Lovre Bašića, Kristijana Krajine i Jure Planinića igrači Ante Nazora nakon velike su borbe rezultatom 85-97 svladali KK Mega Bemax i došli do vrijednog trijumfa u borbi za ostanak.

Već je otvaranje susreta nagovijestilo ga ćemo gledati neki drugi Zadar u odnosu na onaj koji je prošle nedjelje istrčao na parket gotovo praznog Višnjika. Dalmatinci su od prve minute radili ono što je od njih u najavi utakmice tražio trener Nazor – kontrolirali ritam. Smireni napadi na pola terena i kontre kada bi se prilika ukazala doveli su goste do ranog vodstva nakon pet minuta igre (7-13). Uspješnim se na počeku susreta pokazalo odlaženje ispod blokova mladim igračima Mege, prije svega Ognjenu Čarapiću pa Zadrane nisu previše koštale ni dvije rane osobne pogreške iskusnog Luke Žorića.

FOTO: Ivica Veselinov (KK Mega Bemax)

Probleme su, pak, pravili jedan od najtalentiranijih igrača lige Nikola Mišković i Luka Cerovina koji su u 12. minuti nakratko vratili domaćine u prednost (26-23), no vodstvo Mege bilo je kratkog vijeka. Špralja i Žorić ekspresno su odveli Nazorove momke u mirne vode, da bi sedam poena Mislava Brzoje držalo goste na željenom kursu u periodu dobre igre momčadi Dejana Milojevića sredinom druge dionice.

Kako je vrijeme odmicalo Mitrovčani su pronašli napadački ritam, ali na defenzivnom dijelu terena nisu imali rješenja prije svega za Kwamea Vaughna pa su gosti na krilima američkog razigravača koji je nastavio tamo gdje je stao u petak protiv Gorice na veliki odmor otišli s prednošću od pet poena (45-50).

Otvaranje nastavka donijelo je promjenu obrane Zadra koji je počeo ići preko blokova i učas otišao na dvoznamenkastu prednost, da bi semafor u 25. minuti pokazivao i velikih plus 15 za hrvatski sastav (50-65). Takva je igra na defenzivnom dijelu terena brzo uzela svoj danak pa je raspoloženi Žorić vrlo brzo morao napustiti parket radi četvrte osobne pogreške što je Mega iskoristila da dvjema tricama priđe na jednoznamenkasti zaostatak.

FOTO: Ivica Veselinov (KK Mega Bemax)

Dalmatinci su čvrsto držali sve konce u svojim rukama sve do samog otvaranja četvrte četvrtine kada su domaćini blitzkriegom prišli na samo posjed zaostatka (72-75). Značilo je to povratak Luke Žorića u igru, no iskusni je visoki igrač nakon samo minute na parketu napravio petu osobnu pogrešku pa su Zadrani morali tražiti drugo rješenje u visokoj liniji.

Našli su ga u Domagoju Vukoviću koji je s devet uzastopnih poena odbio nalet domaćina, vratio svoju momčad na dvoznamenkastu prednost i praktički prelomio utakmicu. Mladi igrači Mege počeli su brzati i pogubili konce napadačke igre, da bi 'točku na i' zadarske pobjede stavio kapetan Šime Špralja tricom za 75-91 tri minute prije kraja.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Kwame Vaughn s 23 poena, osam asistencija i sedam skokova, a uz Luku Žorića koji je dodao 15 koševa, vrijedi istaknuti i učinak Vukovića koji je svoju dobru partiju okrunio s devet poena, dok je dašak svog talenta u domaćim redovima pokazao Nikola Mišković koji je utakmicu završio s 25 koševa i devet uhvaćenih lopti.

Rezultati by SofaScore