Intervjui
FOTO: Mladen Erjavec – Treba što manje pričati, a što više raditi. Talent imamo!

FOTO: Mladen Erjavec – Treba što manje pričati, a što više raditi. Talent imamo!

Autor: Paulo Sarić

U Zadru se u utorak okupilo 12 talentiranih mladića iz čitave Dalmacije koji su individualno radili pod paskom HKS-ove struke.

Hrvatski košarkaški savez prije nekog vremena najavio je promjene u radu s omladinskim selekcijama. Rečeno – učinjeno. Od početka ove sezone treneri krovnog tijela hrvatske košarke organiziraju treninge s mladim igračima po regijama Lijepe naše. Danas je na red došao Zadar u kojemu se okupilo 12 talentiranih mladića iz Dalmacije koji su radili s instruktorom HKS-a Mladenom Erjavcem i kondicijskim trenerom Šimom Tomaševićem.

- Odradili smo individualni trening koji smo uveli od ove sezone kakav smo već s istim igračima održali u Splitu i Šibeniku. Riječ je o grupi momaka koje bismo htjeli pratiti kroz čitavu godinu – započeo je nekadašnji trener Zagreba i Splita, sada instruktor u Hrvatskom košarkaškom savezu Mladen Erjavec i nastavio - radi se o igračima između 2003. i 2005. godišta. Na okupljanju je bilo 12 mladića iz čitave Dalmacije, od Dubrovnika do Zadra. To su momci koje pratimo, znamo tko su i kakvi su i super smo zadovoljni s njima. Na nama je samo da radimo. Djece ima i vole trenirati. Sada je na nama da osmislimo dobar program kako bi napredovali.

Plan rada je zamišljen na način da se s najtalentiranijim mladim košarkašima radi na terenu kako bi se djeci osigurali dodatni treninzi uz one koje imaju u svojim klubovima i stekao bolji uvid u njihove mogućnosti.

- Danas smo radili program s kondicijskim trenerom. Inače dolaze Stojko Vranković i Dino Rađa koji rade s visokim igračima, dok ja radim s vanjskim igračima. Radi se o programu za koji se nadamo da će zaživjeti i da će biti sve više i više korišten. Jedna od glavnih ideja je da igrače koji su reprezentativni kandidati pratimo kroz cijelu godinu. Naš jedini cilj na tim treninzima je da ih učimo osnovama košarke i da se, kada na ljeto dođu u reprezentaciju, znaju ponašati i da znaju što se od njih očekuje – kazao je Erjavec kojeg se stariji zaljubljenici u košarku sjećaju kao razigravača KK Zadar iz sada već davnih euroligaških dana.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Instruktor HKS-a zadovoljan je viđenim u 'Gradu košarke'.

- Mislim da imamo potencijala u svakom godištu. Trebamo dobro raditi, osmisliti dobre programe i učiniti da se mladići ugodno osjećaju u reprezentaciji. Po pitanju talenta nema problema.

Mladen Erjavec je prošlog tjedna vodio kadetsku reprezentaciju na jakom međunarodnom turniru u Sakaryi gdje su naši momci završili s četiri poraza i jednom pobjedom. Promatrajući samo ishode utakmica na prvu ruku nema razloga zadovoljstvu, no rezultat je u Turskoj bio u drugom planu.

- Glavna ideja je bila da se igrači upoznaju s time što je to europska košarka i na koji način igraju klinci od 16 godinu u drugim državama. To smo i vidjeli, oni su to osjetili i to nam je veliki dobitak. Turnir u Turskoj je jedan od najvećih u Europi tijekom sezone. Savez je našao financije da tamo idemo. Bilo je stvarno dobro i dečki su bili prezadovoljni – izjavio je instruktor HKS-a i podvukao crtu - za nas uspješnih pet utakmica i znamo što trebamo za budućnost, a to je ono što nas je zanimalo od turnira. Najzadovoljniji sam što se na dečkima vidjelo da žele biti u reprezentaciji. Vidjelo se da su napredovali od prve do zadnje utakmice, vidio se rast u agresivnosti i prilagodbi na igru drugih reprezentacija i to je pozitivno. No, to smo i znali jer je ova generacija vrlo poštena prema radu. Momci stvarno svaki trening daju sve od sebe. To mi je ostalo upečatljivo i svaka im čast na tome.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Koja je glavna razlika između mladih Hrvata i njihovih vršnjaka iz ostatka Europe?

- Ima li to veze sa stilom ili sistemom - ne znam, ali, generalno je u drugim državama intenzitet igrača u tim godinama puno veći nego kod nas. Mi smo po talentu, ako ne na vrhu - onda u samom vrhu, no intenzitet igre kod Litve, Francuske, Španjolske je puno veći. Oni već od mlađih kadeta igraju puno brže i puno čvršće nego što mi igramo. To je jedina razlika. Mi to nadoknađujemo talentom i kroz rad pokušavamo podići taj intenzitet i približiti se njima. Za sada smo zadovoljni. Sve ide u dobrom smjeru.

Za kraj, planovi za budućnost. Nakon Dalmacije individualni treninzi s mladim košarkašima održat će se i u ostatku Hrvatske.

- Prvo ide Slavonija pa Zagreb, regija sjever i regija zapad. To je nešto što radimo kontinuirano i što bismo htjeli da traje cijelu godinu. To smo zacrtali, stavili u plan i radimo prema tome – otkrio je instruktor HKS-a kojeg i nema baš često u javnosti.

Razlog? Pedagoški pristup poslu kojim se bavi.

- S djecom treba što je moguće više raditi, a što manje pričati. Treba raditi, biti ponizan i ići prema naprijed u pozitivnom tonu. Što manje pričamo, a što više radimo - tim bolje – zaključio je Erjavec.