Hrvatska
Regija
FOTO: Mornar potopio Zadrane

FOTO: Mornar potopio Zadrane

Autor: Paulo Sarić

Zadar je nakon pet pobjeda u posljednjih šest domaćih utakmica upisao novi poraz pred svojim navijačima u Jadranskoj ligi.

Zadar je pred gotovo 5000 gledatelja poražen od izravnog konkurenta za doigravanje Mornara rezultatom 77-93. Crnogorci su se pokazali kao osjetno kvalitetnija momčad – viša, brža, jača te su zasluženo slavili u  Višnjiku. Vrlo dobra obrana limitirala je Dalmatince na 77 poena, a nadodamo li na to i 14 uhvaćenih skokova više, drugačiji je ishod bio nerealan.

Gosti su jako dobro otvorili utakmicu. Dogodilo se ono čega se domaći trener Aramis Naglić pribojavao, razigrao se Uroš Luković, čovjek kojeg je okarakterizirao kao ponajboljeg visokog igrača lige, i u manje od pet minuta zabio šest poena, blokirao dva šuta, ali i uhvatio nevjerojatnih šest skokova. Svih šest u napadu. Rezultiralo je to vodstvom crnogorskog sastava 8-13 koje je primoralo riječkog stratega na ranu minutu odmora. Momčad Mihaila Pavićevića je nastavila u istom ritmu pa se tricom Nemanje Vraneša u osmoj minuti odvojila na dvoznamenkastu razliku (12-22) što su domaćini do isteka prve četvrtine prepolovili.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

S obzirom na viđeno bio je jako dobar rezultat za hrvatsku ekipu koja nije imala odgovora na uistinu fantastičnog Lukovića koji je do odlaska na klupu zabio osam poena, uhvatio devet skokova i podijelio četiri „banane“.

No, daleko od toga da je visoki Srbijanac sam igrao. Razigrao se i Brandis Raley-Ross koji je u prve četiri minute druge dionice zabio osam od svojih deset koševa i pokrenuo seriju 4-18 kojom su gosti u 15. minuti otišli na ogromnih plus 19 (23-42). Sve to bez Lukovića u igri. Zadrane u tim trenucima nije služio šut koji je bio na 33 posto, a trica je bila vrlo loših 1-11. S druge strane, Crnogorci su već tri minute prije odmora imali trojicu dvoznamenkastih igrača. Uz Lukovića i Raleyja-Rossa deset je zabio i Vraneš. U svlačionice se otišlo s 35-54 što samo po sebi dovoljno govori o viđenom na parketu.

Zadar je zahvaljujući dobroj roli Prestona Knowlesa koji je u pet minuta nastavka zabio jednako kao u čitavom prvom poluvremenu, devet koševa, dobro otvorio treću četvrtinu i prišao na zaostatak od 11 poena (51-62), da bi koji napad kasnije do tad samozatajni Joshua Bostic tricom i dodanim slobodnim bacanjem smanjio na jednoznamenkasti minus (55-64), no gosti su ekspresno odgovorili s 2-9 i vratili se u mirnije vode.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

U posljednjih se deset minuta ušlo s 14 razlike za Mornar i bilo je jasno da će domaćinima trebati puno više čvrstoće i preciznosti ne bi li došli do preokreta. Ipak, Mornar se pokazao kao kvalitetnija momčad te se ubrzo vratio na plus 20 nakon čega je primirio utakmicu i mirno priveo susret kraju.

Najbolji u redovima pobjednika bio je Uroš Luković koji je završio s 21 košem, 14 skokova i pet blokada, a veliku je podršku imao u Dereku Needhamu i Vranešu koji su dodali 22 odnosno 20 poena, dok je najbolji u redovima domaćina bio Knowles s 18 koševa, a vrijedi istaknuti i efikasnog Filipa Kraljevića sa 17 poena i osam skokova.