Hrvatska
FOTO: Musa odveo Cedevitu do naslova prvaka!

FOTO: Musa odveo Cedevitu do naslova prvaka!

Autor: Paulo Sarić

Mladi je bosanskohercegovački reprezentativac s 21 košem povukao svoju momčad do dvostruke krune.

Cedevita je obranila naslov prvaka države! Momčad Jurja Zdovca, oslabljena neigranjem Willa Cherryja, trećom je uzastopnom pobjedom protiv Cibone ispunila svoj osnovni cilj i slavljem u Draženovom domu 68-77 došla do pete uzastopne titule. U susretu punom nervoze, gosti su kontrolirali rezultat većinu vremena i na koncu potvrdili da su najkvalitetnija momčad u Hrvatskoj.

Nakon izdanja u drugoj, i prije svega trećoj, utakmici finala doigravanja bilo je jasno da trener Cibone mora nešto mijenjati. Stoga smo večeras od prve minute na terenu vidjeli mladog Krešimira Ljubičića koji je preuzeo ulogu startera od Luke Žorića i pokazao da ima svoje mjesto na parketu. 'Vukovi' su bez svog najboljeg igrača dobro otvorili susret i prvih osam i pol minuta imali rezultatsku inicijativu, no onda su dva defenzivna propusta dopustila Damiru Markoti da s pet uzastopnih koševa pokrene seriju svoje momčadi 0-7  kojom su gosti pronašli, ili bolje rečeno isprovocirali, povoljne vjetrove.

FOTO: KK Cedevita Facebook

Držao je iskusni zadarski dvojac Novačić-Žorić Cibonu na priključku do sredine druge dionice, no onda je uslijedio novi nalet Cedevite koja je iz minute u minutu povećavala prednost. Ključ je, kao i u prethodnom dvoboju, bila obrana pa su prvo Filip Krušlin, a onda i Karlo Žganec odveli goste na dvoznamenkastu prednost (29-39 i 31-41). Ipak, nisu se 'Cibosi' olako predavali te su na krilima veteranskog kvarteta do velikog odmora prišli na samo posjed zaostatka i održali nadu u produljenje serije.

Narednih su se deset minuta momčadi izmjenjivale u periodima dobre i loše igre. Prvo su gostujući igrači podsjetili na razdoblje sredinom druge dionice, da bi potom upali u malu krizu koju su domaćini iskoristili da ponovno priđu na posjed zaostatka. No, Zdovčevi su se momci na vrijeme sabrali i serijom 0-9 koju je započeo i završio iskusni Damir Markota iskoristili razdoblje 'sjedenja' Branislava Ratkovice te su u 29. minuti otišli na do tad najvećih 12 razlike (47-59).

FOTO: KK Cedevita Facebook

Zanimljivo, u tim je trenucima bilo vidljivo nezadovoljstvo suđenjem u redovima aktualnog hrvatskog prvaka, a ta se nervoza prenijela i u posljednjih deset minuta. Ruku na srce, bilo je tu ponešto pogrešnih odluka, no dojam je da su najveću korist Ciboni donijeli sami igrači i stručni stožer Cedevite koji su dvaput darivali domaćine slobodnim bacanjima. Ipak, 'Vukovi' to nisu iskoristili, tj. svaki bi se put spetljali kada bi im se otvorila prilika, pa su uspjeli prići samo na minus šest, posljednji put tri i pol minute prije kraja (64-70). U završnici je presudila mirnoća i veća kvaliteta 'Vitamina' koji su i bez Andrije Stipanovića, koji je morao napustiti igru zbog osobnih pogrešaka, potvrdili da su suveren domaće košarke.

Goste je do pobjede kojom su se okitili zlatom vodio Džanan Musa s 21 košem, pa Ciboni nije pomogla ni nova vrlo dobra partija Luke Žorića koji je ubacio 20 poena i uhvatio deset skokova.