Hrvatska
Regija
FOTO: Nada živi i dalje! Izvrsni Stefan Fundić vodio Zadar do preokreta i zlata vrijedne pobjede

FOTO: Nada živi i dalje! Izvrsni Stefan Fundić vodio Zadar do preokreta i zlata vrijedne pobjede

Autor: Paulo Sarić

„Stipe, Stipe!“, orilo se Višnjikom.

Košarkaši Zadra napravili su prvi korak ka ostanku u ABA ligi. Igrači Danijela Jusupa pred nešto manje od 2000 gledatelja nakon velikog preokreta svladali su FMP rezultatom 81-76 i stigli do zlata vrijednog trijumfa koji produljuje nadu za novu sezonu u elitnom rangu regionalne košarke.

Zadrane je na otvaranju vukao Stefan Fundić koji je neumoljivo punio gostujući obruč i u prvih deset minuta ubacio jednako toliko poena, no ni nadahnuta partija 25-godišnjeg Beograđanina domaćinima nije bila dovoljna da steknu početnu zalihu. Nimalo iznenađujuće, imajući u vidu da su u bijelom dresu po pitanju napadačkog doprinosa uz „Stipu“ bili aktivni tek Domagoj Vuković i Bryon Allen.

Ilustracije radi, FMP je u istom razdoblju imao čak sedam strijelaca.

U igri malih brojki dva vezana ubačaja dalmatinskog sastava natjerala su gostujućeg trenera Vladimira Jovanovića na minutu odmora pri rezultatu 21-18, nakon čega su „Panteri“ na krilima dinamičnog dvojca Đorđević-Đoković zagospodarili terenom. Prvi nalet Beograđana zaustavio se na seriji 3-11, no nije trebalo dugo čekati da raspoloženi Stefan Đorđević odvede svoju momčad na dva posjeda prednosti (28-35).

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Srećom po Zadrane, dobru igru FMP-a nakratko je zaustavio kraj prvog poluvremena, pa su Jusup i njegovi momci imali 15 minuta da pronađu cjepivo za košarku koju su gostujući igrači prikazivali u prvih 20 minuta.

Period inkubacije trajao je točno dvije minute i 16 sekundi, koliko je domaćinima trebalo da zabiju prve koševe u nastavku.

No, u međuvremenu se virus proširio, a FMP serijom 0-7 otišao na velikih 13 razlike (35-48).

Zadrani su teško nalazili odgovor na brzu i agresivnu košarku, s puno napadačkih kretnji i visokim tempom u obrani koju su prikazivali Jovanovićevi momci.

Suvremena košarka. Ili sustav, kako bi kazao trener Jusup.

Tko zna kolika bi razlika bila, i bi li se cjepivo na koncu pokazalo djelotvornim, da Stefan Fundić nije igrao utakmicu života i nakon 14 poena u prvom poluvremenu, u manje od sedam minuta nastavka ubacio još 11 i držao svoju momčad u igri... Na snažnim je plećima popularni „Stipe“ doveo svoje suigrače do minus pet (52-57), nakon čega je ostatak posla odradila dobra obrana preuzimanjem koja je u potpunosti zbunila momke u bordo-crvenim dresovima koji su pogubili niti igre koje su ih krasile većinu susreta.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Gosti su u posljednje tri i pol minute treće četvrtine ubacili samo dva poena, Zadrani, pak, njih 11 za optimizam pred završnu dionicu.

Tamo gdje je stao Fundić, nastavio je Domagoj Vuković pa je semafor na ulasku u 32. minutu pokazivao 66-59 za Zadar. Pronalazili su visokog Riječanina pod suparničkim obručem prvo Mavra, potom Gilbert, a onda i Allen za lijepu zalihu na domaćem kontu.

No, košarka je sport u kojemu se nikada ne valja prerano veseliti, što su večeras na svojoj koži umalo osjetili Zadrani. Jedan time-out trenera Jovanovića bio je dovoljan da zapali iskru koja je goste u samo nekoliko napada dovela do potpunog egala (73-73).

Radanov i Pot doveli su vodu do grla domaćeg sastava, ali kada je bilo najpotrebnije ukazao se Dominik Mavra i uz pomoć junaka zadarske pobjede Stefana Fundića osigurao pobjedu i nadu u ostanak u ABA ligi.

Najefikasniji u domaćim redovima bili su Fundić i Vuković s 27, odnosno 17 poena, dok je Beograđane predvodio Đorđević s 23 koša.