Hrvatska
Regija
FOTO: Najbolji kada najviše treba! Izvrsni Žorić ostavio Zadar u ligi

FOTO: Najbolji kada najviše treba! Izvrsni Žorić ostavio Zadar u ligi

Autor: Paulo Sarić

Nije moglo bez drame, ali Zadrani su pokazali da su pravi kada najviše treba.

Košarkaši Zadra slavili su u trećoj utakmici razigravanja za ostanak u ABA ligi protiv skopskog MZT-a i osigurali mjesto u elitnom razredu regionalne košarke i narednu jesen. Iako se u posljednjih šest minuta ušlo s izjednačenim rezultatom (68-68), sama je završnica pripala domaćinima koji su zahvaljujući mirnoj ruci s linije penala i nekoliko minuta agresivne igre u obrani trijumfirali rezultatom 86-75.

Već je samo otvaranje pokazalo da nećemo gledati reprizu prvog dvoboja igranog prije desetak dana u Krešinom domu. Zadrani su do početnih 5-0 došli poenima Littlea i Žorića koji su nagovijestili da će učiniti sve kako bi poveli svoje suigrače ka ispunjenju cilja – ostanku u Jadranskoj ligi. S druge su strane raspoloženi bili Medford i Ivanov, no u izostanku dobre partije trećeg makedonskog mušketira Jamesa Woodarda gosti su se držali u egalu tek do kraja prve dionice.

Lakša ozljeda i problemi s osobnim pogreškama Predraga Samardžiskog koji je u izostanku Bojića ostao jedini gostujući centar otvorili su makedonski reket i olakšali Dalmatincima posao u nastavku susreta. Božić je pokrenuo, a Little dovršio seriju 12-0 nakon koje je semafor pokazivao 29-18 za domaćine. Bila je to ujedno i najveća prednost hrvatskog sastava u prvih 90 minuta obračuna s MZT-om.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Makedonci su se konsolidirali u drugoj dionici i zahvaljujući dalekometnom šutu u jednom trenutku prišli na dva posjeda zaostatka (35-29), no unatoč čak sedam trica u prvom poluvremenu, Kočovljevi su momci na veliki odmor otišli s okruglih deset poena zaostatka (50-40). Jedan od najzaslužnijih za to bio je Luka Žorić koji je sa 17 poena u prvih 20 minuta podsjetio na dane kada je bio najkorisniji igrač ABA regionalne lige.

Domaćinima su problem predstavljale izgubljene lopte koje su čitavo vrijeme držale MZT na par posjeda minusa, pa je tek par nadahnutih minuta bilo potrebno da se gosti u potpunosti vrate u susret. Dvije trice Marka Simonovskog i samo dva zadarska poena iz igre u posljednjih pet minuta treće četvrtine i semafor je pokazivao 63-62 za Nazorove trupe.

Egal utakmica.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Prvi je skopski napad odbio Petar Marić, no uporni gosti se nisu predavali te su košem Medforda šest minuta prije kraja vratili stvari na početak (68-68). A tada, kada je bilo najvažnije, kada su se i najhrabrijima 'tresle gaće', Zadrani su ubacili u brzinu više i na krilima agresivne obrane prelomili susret. Gosti su pokušali prokušanim receptom - probijanjem i kruženjem lopte doći do mat pozicija, no Medford je izgubio dvije lopte, a s druge su strane odgovornost preuzeli najiskusniji u redovima hrvatske momčadi Žorić, Dašić i Little i odveli Zadar do pobjede.

MZT je posljednju šansu imao 32 sekunde prije kraja nakon koša Ivanova za 80-75, no prvo je Božić bio precizan s linije slobodnih bacanja, da bi potom Medford promašio iza linije 6,75 i tu je priča bila završena.

Domaćine su do ostanka u ligi vodili Luka Žorić s 29 poena i deset skokova te Luka Božić sa 17 koševa i pet asistencija, pa MZT-u nisu pomogle ni nove nadahnute predstave Ive Ivanova i Lestera Medforda koji su ubacili po 22 poena, čemu je bivši kapetan Zadra dodao i 11 uhvaćenih lopti.