Hrvatska
FOTO: Nazor dobro alocirao minutažu svojih momaka i rutinski svladao 'Brokere' u domaćem debiju

FOTO: Nazor dobro alocirao minutažu svojih momaka i rutinski svladao 'Brokere' u domaćem debiju

Autor: Paulo Sarić

Unatoč samo četiri trice, pobjeda domaćina nikada nije dolazila u pitanje.

Košarkaši Zadra u petom su kolu HT Premijer lige na domaćem terenu pred nekoliko stotina gledatelja svladali KK Vrijednosnice Osijek rezultatom 90-69 i došli do treće pobjede u hrvatskom prvenstvu. Umor i dug povratak iz Novog Mesta nisu ostavili velikog traga na Nazorovoj momčadi koja je rutinski došla do drugog trijumfa u nešto više od 24 sata.

Domaći je trener zbog zgusnutog rasporeda odlučio dati poštedu Malcolmu Grantu, a na klupi je ostao i ponajbolji igrač Zadra Luka Božić, dok je priliku od prve minute dobio mladi Luka Tomas. Osječani su bolje krenuli u susret i u petoj minuti otišli na 5-10 te primorali Nazora na minutu odmora koju je iskoristio da popravi pristup i podigne obrambenu agresivnost svojih momaka. Ipak, sve do ulaska Božića i prvih rotacija Slavonci su imali rezultatsku inicijativu, a onda je krenula serija 12-2 u koju su Mislav Brzoja i Mario Little ugradili po pet poena pa se u drugu dionicu ušlo s 23-19 za domaćine.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Otišao je Zadar slobodnim bacanjima Williama Magarityja i na plus šest u 11. minuti, no onda se kod gostiju probudio dotad samozatajni Jakov Mustapić koji je povezao pet koševa i vratio svoju momčad na posjed zaostatka. Ipak, nije dugo trebalo da se Dalmatinci odvoje na dvoznamenkastu razliku. Bez mladoga Marija Ihringa igra gostiju bila je jalova, pa je Lovre Bašić s linije slobodnih bacanja doveo domaćine na 34-24 u 14. minuti. Povratkom Ihringa povezali su se redovi Krstićeve momčadi koja je minutu prije kraja prvog poluvremena tricom Šanga prišla na minus pet, a iz tog perioda posebno vrijedi istaknuti atraktivno zakucavanje Abdul-Malika Abua koje će se zasigurno vrtjeti po televiziji narednih mjeseci, no dobro zatvaranje četvrtine vratio je Nazorove momke na dvoznamenkastu prednost, s koliko se i otišlo na veliki odmor (46-36).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Mladi je Tomas i drugo poluvrijeme krenuo u petorci, a na ukazanom je povjerenju treneru zahvalio s četiri vezana koša sredinom treće četvrtine, no Osječani su se dobro držali te je narednih deset minuta proteklo u izjednačenoj igri u kojoj niti jedna momčad nije uspijevala nametnuti svoj ritam, pa se u posljednju dionicu ušlo što bi se reklo s istom metom i istim odstojanjem s kojim se krenulo u nastavak, plus deset za Zadrane (61-51).

Iako je sveprisutni Luka Božić sa šest vezanih poena na otvaranju četvrte četvrtine dao potreban impuls Dalmatincima, 'Brokeri' se nisu predavali pa je Nazorova momčad sve do 36. minute lomila otpor žilavih Slavonaca, da bi ga konačno slomila serijom 6-0 koja je odvela domaćine na plus 16 (79-63).

Domaćine je do treće pobjede vodio Mislav Brzoja s 21 košem i devet skokova, a pratio ga je Luka Božić s 15 poena i šest uhvaćenih lopti, dok su najefikasniji u slavonskim redovima bili Ozren Pavlović i Abdul-Malik Abu s po 15 koševa.