Hrvatska
FOTO: Ništa od dalmatinskog derbija. Zadrani rutinski odradili zagrijavanje za Igokeu

FOTO: Ništa od dalmatinskog derbija. Zadrani rutinski odradili zagrijavanje za Igokeu

Autor: Paulo Sarić

Goste je u nastavku skupo koštao akumulirani umor.

Košarkaši Zadra slavili su u dalmatinskom derbiju svladavši goste iz Splita rezultatom 92-74 i ostali na čelu HT Premijer lige s 15 pobjeda iz 16 kola. Zgusnuti raspored natjerao je trenera Jusupa na odmaranje svojih najboljih vedeta pa su susret propustili virozni Dominik Mavra i Bryon Allen. Nisu ni Splićani bili kompletni, momčadi Ivice Skeline nedostajali su Pavle Marčinković i Mate Kalajžić, dok Mario Delaš nije ni registriran za hrvatsko prvenstvo, no dojam je da je najveći problem 'Žutih' bila jučerašnja utakmica u Sarajevu u sklopu Druge ABA lige.

Zar se zaista nije mogao pronaći prikladniji termin za večerašnji susret, pitanje je za odgovorne…

Zadrani su bolje otvorili utakmicu i poveli 7-1, no nije dugo trebalo da se gosti vrate u utakmicu. Iako su u prvih pet minuta primili 13 poena, bolja obrana u nastavku prve četvrtine omogućila je Splićanima da vrlo rano preuzmu rezultatsku inicijativu. Dobra obrana i samo dva primljena poena pokrenuli su Skelinove trupe koje su se serijom 2-14 vrlo rano odvoje na plus osam (15-23).

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Osjetio se izostanak Allena i Mavre u domaćim redovima, pogotovo u kreaciji napada, no dobra šuterska serija i četiri pogođene trice učas su vratile Zadra u egal. Precizni su iza linije 6,75 bili, redom Vuković, Gilbert, Palokaj i Junaković pa je semafor u 16. minuti pokazivao 32-30. Do velikog odmora gledali smo izjednačenu igru pa se u svlačionice otišlo s minimalnom prednošću plavo-bijelih.

Ono što nisu uspjeli u prvom, domaćini su napravili na samom otvaranju drugog dijela. Furiozan izlazak iz svlačionica okrunjen serijom 15-0 u samo u samo dvije minute odveo je Zadrane na dvoznamenkastu prednost. Ključ domaćeg naleta bila je čelična obrana koju je tek u petoj minuti treće četvrtine probio Darko Bajo, nakratko razbivši dobar ritam Zadra. No, kada stroj jednom krene teško ga je zaustaviti što su večeras dokazali Jusupovi momci. Potpomognuti umorom Splićana koji su u manje od 24 sata morali odraditi dva teška izazovi, Zadrani su vrlo brzo uspostavili dominaciju na parketu i prelomili susret.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

granicu od 20 poena na ulasku u 32. minutu košem i dodatnim slobodnim bacanjem probio je Dominic Gilbert. Pokušavali su gosti još nekoliko minuta stvarati privid neizvjesne utakmice, ali bilo je očito da energetski nisu na razini pa je točku na i četiri minute prije kraja svojim 23. poenom stavio Martin Junaković.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Junaković s 23 i Planinić s 14, dok je Splićane predvodio James Washington III s 12 koševa.