Hrvatska
FOTO: Obrana dovela Cedevitu na korak od obrane naslova

FOTO: Obrana dovela Cedevitu na korak od obrane naslova

Autor: Paulo Sarić

'Vukovi' se večeras nisu pojavili na utakmici.

Najveće pitanje uoči trećeg dvoboja finala doigravanja prvenstva Hrvatske bilo je hoće li  Cedeviti nastupiti Will Cherry. Nije. No, ni to nije spriječilo aktualnog prvaka države da s lakoćom dobije Cibonu rezultatom 81-54 i povede 2-1 u seriji na tri pobjede. Sve je bilo riješeno već u prvom poluvremenu na koje su domaćini otišli s prednošću od 22 poena što su mirno sačuvali do samoga kraja.

'Vukovi' kojima se oporavio upitni Marko Tomas, poveli su 0-5 na krilima veterana, no to je više-manje bilo sve od momčadi Ante Nazora. Susret je bio otvoren prvih osam minuta, a onda je krenuo domaći nalet. Do isteka prve četvrtine Cedevita je napravila 10-2, a serija se nastavila i na otvaranju druge dionice do konačnih 15-2 nakon čega više nije bilo povratka za Cibose. Iako je individualna napadačka kvaliteta i u ovakvom, okrnjenom sastavu, na strani domaćina – presudila je obrana. U tim je, ključnim, trenucima bila vidljiva individualna defenzivna neodgovornost pojedinaca u Nazorovom sastavu koji su domaćinima dopuštali lake poene što je vodilo i do napadačke nesigurnosti na drugoj strani.

FOTO: KK Cibona Facebook

Izostao je doprinos gostujućih razigravača koji nisu uspijevali kreirati otvorene situacije za svoje suigrače, što se posebno odnosi na Luku Žorića koji je predugo bio odsječen od napadačkih akcija. Naravno, tu treba odati priznanje i agresivnoj obrani Zdovčevih momaka koja je gotovo u potpunosti zagušila svaku kreaciju u protivničkim redovima pa je semafor u 15. minuti već pokazivao 38-17 za aktualnog hrvatskog prvaka. Dodamo li tome i sedam ubačenih trica Cedevite u prvom poluvremenu rezultat nije ni mogao biti drugačiji.

Iako su domaćini košem Roka Lenija Ukića otvorili nastavak i otišli na najvećih plus 24, 'Cibosi' su puno angažiranije krenuli treću četvrtinu i na krilima dvije ukradene lopte kapetana Marina Rozića napravili seriju 0-8 kojom su vratili nadu u najizvjesniji dvoboj. No, period bolje igre Cibone gostima je bio dovoljan samo za prilazak na 15 koševa zaostatka (55-40), nakon čega su Musa i Krušlin ponovno vratili stvari na početak . Ponovno je „štekala“ obrana 'Vukova' koji su izišli iz bonusa tek u 30. minuti nakon napadačkog faula Karla Uljarevića koji je nekoliko sekundi kasnije poklonio dva bacanja Cedeviti, da bi potom i promašio neizrađen dalekometni šut za dva poena pa se u odlučujućih deset minuta ušlo s istim odstojanjem s kojim se otišlo na veliki odmor (64-42).

FOTO: KK Cibona Facebook

Do kraja nije bilo većih uzbuđenja. Cibona se predala, ili čuvala energiju za četvrtu utakmicu, ovisno o kutu iz kojeg gledate, pa u posljednjoj četvrtini na parketu nismo vidjeli veteranski trio Rozić-Tomas-Žorić, a kao posljedicu toga je Toni Perković u 35. minuti položio za plus 31 (75-44) te vrijedi istaknuti tek da je najraspoloženiji 'Cibos' Domagoj Bošnjak tricom minutu kasnije dovukao svoju momčad do 50 koševa.

Cedevitu je do druge uzastopne pobjede u finalu vodio mladi Džanan Musa s 12 koševa, koliko je dodao i Demetrius Nichols, dok je najefikasniji u redovima 'Vukova' bio Bošnjak s 15 poena.