Europa i Svijet
FOTO: Ovo mi je Scola!

FOTO: Ovo mi je Scola!

Autor: Teo Cilar

Najveću senzaciju Svjetskog prvenstva napravila je Argentina pobjedom protiv Srbije u četvrtfinalu.

Prvi polufinalist Svjetskog prvenstva 2019 je Argentina koja je bila bolja od Srbije s 97:87 (25:23, 29:26, 14:18, 29:20). Šokirana Srbija koja je slovila za najvećeg favorita za zlato tako će u borbu od 5. do 8. mjesta. 

Argentina je u utakmicu protiv favorizirane Srbije ušla hrabro, bez respekta, a svojom su brzom igrom odmah od početka stvarali probleme Srbiji. Facundo Campazzo od samog je početka odlično razigravao i proigravao suigrače, a uspio je zabiti i tricu te je Argentina povela 7:2, a nešto kasnije tricom "starca" Luisa Scole imali su i 12:4. Srbija je tada zaigrala puno bolje i preko Nikole Jokića i Nemanje Bjelice poravnavaju rezultat na 16:16, ali Campazzo tricom odmah vraća vodstvo Argentini. Nešto kasnije vidjeli smo i prvo vodstvo Srbije na utakmici koje im je polaganjem donio Marko Gudurić na 58 sekundi do kraja četvrtine. Niti to vodstvo nije potrajalo za Srbiju jer Gabriel Deck polaganjem nekoliko sekundi kasnije vraća vodstvo Argentincima, a prvi period završava s 25:23 za Argentinu. Spomenimo kako je u prvoj četvrtini Campazzo uz 6 koševa imao čak 6 asistencija. 

Prve dvije minute druge četvrtine gledali smo promjene vodstva da bi Argentina opet pobjegla na plus 7 tricom Luce Vildoze, te s pet vezanih poena Nicolasa Laprovittole, a na plus osam je povsio Deck s jednim pogođenim bacanjem. U idućim minutama Argentina je održavala razliku između pet i osam poena, a na odmor odlaze vodstvom 54:49. Argentina je u prvom poluvremenu pogodila 9 trica.

Argentina je u trećem periodu odolijevala napadima Srbije i stalno bila u vodstvu. Srbija nije uspjela preokrenuti i povesti, ali su smanjili na samo minus jedan uoči posljednjih deset minuta. 

Srbija je na samom početku posljednje dionice uspjela povesti i to opet zahvaljujući Guduriću koji pogađa tricu iz kornera. U nekoliko idućih napada nije bilo poena s niti jedne strane, a tada odlični Patricio Garino tricom vraća vodstvo 71:70 za Argentinu. Još je jednu stavio Campazzo za 74:70. Scola je loše ušao u posljednju četvrtinu, promašio je tri šuta za tri poena, ali kod vodstva svoje Argentine 76:73, hvata jedan promašaj suigrača u napadu i posprema ga u koš za plus pet 5:41 do kraja utakmice, a zvona za uzbunu kod Srbije sve su bila glasnija. Scola je tada nakon promašaja Bogdana Bogdanovića za tri zabio nove poene za 80:73. 

Gudurić je promašio novu tricu za Srbiju, a Campazzo postiže dvicu za velikih plus devet na 4:39 do kraja. Srbija je u idućem napadu smanjila na minus šest poslije trice Bjelice, ali ispod te razlike nisu mogli jer je Argentina odigrala fantastičnu završnicu i na kraju slavila s 97:87. Cijelo su vrijeme igrali svoju igru, nisu ni trenutka odstupali od onoga što inače igraju te su na kraju šokirali Srbiju čiji su igrači i stožer najavljivali pohod na zlato, ali nakon što su na pripremama dobili svih 10 utakmica, a na Svjetsko prvenstvo krenuli s četiri pobjede iz isto toliko susreta, uslijedio je poraz od Španjolske poslije kojeg se sve promijenilo. 

Scola je s 20 poena i 5 skokova odigrao odlično kod Argentine, Campazzo je briljirao s 18 poena i čak 12 asistencija, a imao je i 5 skokova te tri osvojene lopte. Garino je zabio 15 poena, a Deck 13 uz 8 skokova. Dvoznamenkast je bio i Vildoza s 11 poena. Kod Srbije najbolji Bogdanović, ubacio je 21 uz 4 skoka, Bjelica je uz 18 poena uhvatio i 7 skokova. Jokić je zabio 16 uz 10 skokova i 5 asistencija.