Hrvatska
Regija
FOTO: Ozljeda Ivanova skupo koštala Zadrane

FOTO: Ozljeda Ivanova skupo koštala Zadrane

Autor: Paulo Sarić

Iako su na poraženi dvoznamenkastom razlikom, Dalmatinci su svojim navijačima dali razloge za optimizam pred nastavak sezone.

Košarkaši Zadra poraženi su na gostovanju u Podgorici na otvaranju nove sezone ABA lige. Iako su se dobro držali prvih 20 minuta, košarkaši Ante Nazora u nastavku su poraženi od viceprvaka regionalne lige rezultatom 93-80.

Premda je Budućnost uoči početka susreta slovila kao veliki favorit, otvaranje je proteklo u izjednačenoj košarci. Zadrani su dobrom pick igrom kažnjavali brojne defenzivne propuste domaćina, a čvrst pristup u skoku koji je rezultirao s pet drugih napada davao je dodatno napadačko samopouzdanje Nazorovoj momčadi. Pravim džokerom s klupe dalmatinskog sastava pokazao se novopristigli Stefan Fundić koji je rutinirano koristio servirane lopte i s 13 poena u samo osam minuta provedenih na parketu odveo svoju momčad na plus osam (29-37).

FOTO: KK Budućnost VOLI

Služio je Zadrane u tim trenucima šut za tri poena, a s druge se strane riskiralo davanjem prostora Luki Božiću, pa je trener Slobodan Subotić u 14. minuti bio primoran pozvati prvu minutu odmora gdje je očitao pravu malu bukvicu svojim igračima. Visoki tempo na obje strane terena nije bilo lako držati pa su oba trenera već do kraja prvog poluvremena duboko zavirila u rotaciju, posljedica čega je bilo topljenje prednosti hrvatskog sastava. Jure Planinić je košem nakon novog gostujućeg skoka u napadu vratio Zadar na najvećih plus osam nešto manje od tri minute prije odlaska na veliki odmor, no dva Nikolića, Zoran i Danilo, uz pomoć prošlosezonskog igrača Cedevite Justina Cobbsa, brzo su vratili stvari na početak, pa je po odlasku u svlačionice semafor pokazivao neriješen rezultat (47-47).

Sedam vezanih promašaja za tri poena dalmatinskog sastava na kraju prvog poluvremena, većinom otvorenih, brzo je došlo na naplatu. Zoran Nikolić je s dva alleyoopa kaznio propuste u zadarskoj obrani, a da stvar bude gora ubrzo se ozlijedio kapetan Ive Ivanov koji je propustio ostatak dvoboja. Držali su se Nazorovi momci još nekoliko minuta, no kako je vrijeme protjecalo tako je do izražaja sve više dolazila kvaliteta Crnogoraca. Kombinacija dobre obrane i šuta za tri poena rezultirala je serijom 13-2 koja je u nešto više od tri minute odvela domaćine na dvoznamenkastu razliku (73-61).

FOTO: KK Budućnost VOLI

Pokušavali su gosti agresijom na defenzivnoj strani parketa izboriti šansu za povratak u susret, no svaka pogreška bila je kažnjena odlaskom na liniju slobodnih bacanja, a dodatne su probleme stvarale četiri osobne pogreške Siriščevića i Fundića, pa nije dugo trebalo da se Budućnost odvoje na plus 15 (83-68), nakon čega smo gledali mirno odrađivanje posla domaćeg sastava.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Danilo Nikolić s 14 poena, dok je Zadrane predvodio Bryon Allen sa 16 koševa.