Hrvatska
Regija
FOTO: Partizan nakon produžetka slavio u grotlu Višnjika

FOTO: Partizan nakon produžetka slavio u grotlu Višnjika

Autor: Paulo Sarić

Regionalni je klasik pripao Beograđanima.

Zadar je pred 7000 gledatelja na Višnjiku odigrao ponajbolju domaću utakmicu sezone. U bučnoj atmosferi gotovo popunjenog Krešinog doma košarkaši Ante Nazora došli su na korak od velikog iznenađenja. Ipak, nakon dodatnih pet minuta bolji su bili Beograđani (92-97) koji su se zahvaljujući Marcusu Paigeu osvetili Dalmatincima za poraz u Štark areni i došli do desete regionalne pobjede.

Radi problema s ozljedama koje su desetkovale domaći sastav u početnoj su petorci krenuli kapetan Šime Špralja i Mislav Brzoja umjesto nominalnih startera Kristijana Krajine i Kwamea Vaughna. Iako su domaćini otvorili susret s 5-0, u prvim minutama nisu imali rješenja za 27-godišnjeg Francuza Bandju Syja koji je sa sedam vezanih poena doveo 'Crno-bijele' do rane prednosti. Ulaskom u zadnje vrijeme udarnog napadačkog dvojca hrvatske momčadi Žorić-Bašić domaćini su krenuli u seriju 8-0 nakon koje je na semaforu svijetlilo 23-17, ugodnih plus šest za Nazorove trupe.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Suci su od samog starta zauzeli dosta strog kriterij pa smo u prvoj četvrtini vidjeli čak 17 faula, od čega deset gostujućih iz kojih su Zadrani dobili 13 slobodnih bacanja. No, intenzitet i ulog utakmice uzeli su svoj danak pa su ih Dalmatinci pogodili tek šest, slabih 46 posto.

U sličnom se ritmu nastavilo i na početku druge dionice, i po pitanju sudačkog kriterije i po pitanju efikasnosti domaćina. A u istom je ritmu nastavio i raspoloženi Mario Little koji je šest poena iz prve četvrtine u samo tri i pol minute nadogradio s novih pet te je postao prvi igrač s dvoznamenkastim učinkom. Serija Partizana 0-7 sredinom druge četvrtine nagovijestila je bolje izdanje momčadi Andree Trinchierija, a to se prvenstveno odnosilo na visokog Stefana Jankovića koji je dvama dalekometnim šutevima vratio svoju momčad u vodstvo, da bi Marinković podebljao prednost Beograđana na 46-50 s koliko se i otišlo na veliki odmor.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Otvaranje nastavka proteklo je u autoritativnoj igri Partizana. Trinchierijevi momci su dominirali na obje strane parketa, a posebno su raspoloženi bili u napadu gdje su iskusno iskoristili rupe koje su se otvorile pod domaćim obručem pa su u samo dvije minute otišli na dvoznamenkastu prednost, da bi ubrzo imali i velikih plus 14 (48-62). Bilo je jasno da Zadrani trebati podići kvalitetu defenzivne igre ako se žele ičemu nadati.

I bi tako.

Agresivna igra iz koje su proizišle četiri ukradene lopte pokrenula je seriju 11-3 koja je primakla domaćine na pet koševa minusa (62-67), da bi treća trica Lovre Bašića smanjila zaostatak i za poen manje.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Iako je individualna kvaliteta bila daleko na strani Beograđana, hrabri i borbeni domaćini, nošeni bučnom podrškom s tribina, držali su priključak do samog kraja. Sljedećih je nekoliko minuta proteklo u izjednačenoj igri, a dvoranu je u tim trenucima ispunio dim uzrokovan zapaljenom pirotehnikom koji će domaćoj momčadi zasigurno donijeti novu novčanu kaznu.

Iz tog su dima s prednošću izišli gosti.

Semafor je minutu i 19 sekundi prije isteka osnovnog dijela pokazivao plus pet za Partizan (77-82), a onda je na scenu stupio Mario Little. Iskusni je Amerikanac s pet vezanih poena poravnao rezultat. Loptu je potom uzeo Paige i promašio tricu, no Landale je skočio u napadu i donio svojoj momčadi novu šansu za pobjedu. Na koncu je u prodoru neuspješan bio i Renfroe, a na semaforu je ostalo 0,9 sekundi. Za reprizu 2012. godine…

Ovaj su put domaćini išli na tricu, no Little je bio 'za dlaku' prekratak te se ušlo u dodatnih pet minuta.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

A tamo je Paige potvrdio zašto je jedan od najboljih šutera u regiji. Omaleni je Amerikanac kojemu je ova sezona prva u Europi ubacio je nove tri trice u manje od tri minute i držao svoju momčad iznad vode. Imali su domaćini šansu na 92-94, no neprecizni su bili prvo Žorić, a onda i Božić pa je Vanja Marinković četvrtom tricom Partizana u produžetku potvrdio pobjedu Beograđana koji su napravili veliki korak ka plasmanu na završni turnir ABA lige.

Goste je do velike pobjede vodio Marcus Paige s 28 koševa, a drugi junak 'Crno-bijelih' Marinković je dodao 13, dok je pet dvoznamenkastih Zadrana predvodio Mario Little s 20 poena.

Rezultati by SofaScore