Hrvatska
Regija
FOTO: Predbožićno čudo u Krešinom domu!

FOTO: Predbožićno čudo u Krešinom domu!

Autor: Paulo Sarić

Prava drama na koncu je pripala Zadranima.

Košarkaši Zadra stigli su do druge pobjede u ABA lige. I to kakve! Nakon Cedevite, pred nešto više od 4000 gledatelja u Krešinom domu pala je i Crvena zvezda. S puno više muke, truda i znoja igrači Danijela Jusupa svladali su aktualnog regionalnog prvaka rezultatom 78-76, no pobjeda je time i slađa. Imala je Zvezda na koncu i tri napada za pobjedu no niti jedan nije bio precizan za veliko slavlje domaće momčadi.

Osnovna zamisao gostiju u prvim minutama bila je spuštati loptu na Kuzmića koji je igrom leđima trebao uvesti Akosa Kellera u rane probleme s osobnim pogreškama i time pripremiti teren za pick and roll igru Zvezde, no kapetan mađarske reprezentacije je u prvih par situacija vješto izbjegao zamke trenera Šakote, da sve to učas pokvario faulom u napadu i nepotrebnom osobnom pogreškom na sedam metara kod koša. Nedugo potom uslijedio je prvi nalet Beograđana koji su u samo tri minute napravili seriju 0-12 i odvojili se na prvu osjetniju prednost (5-14).

Mogla je razlika biti i veća da crveno-bijeli nisu promašili nekoliko otvorenih šutova što im se brzo obilo o glavu.

Na vrijeme su Zadrani povezali konce napadačke igre i serijom 6-0 prvo prišli na posjed zaostatka, da bi ulaskom raspoloženog Vukovića na otvaranju druge dionice stigli i u potpuni egal (22-22). Za to su bile potrebne dvije trice visokog Riječanina i malo bolja briga za loptu. Bila je to, pokazat će se, iskra koja dala dodatni vjetar u leđa domaćinima koji su na krilima dalekometnih ubačaja Mavre i Allena te posvemašnje dobre role 27-godišnjeg Amerikanca stigli na 34-30.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Razbudilo je to igrače aktualnog regionalnog prvaka koji su odgovorili preko mladog Boriše Simanića koji je dvjema tricama, uz malu pomoć Filipa Čovića, vratio svoju momčad u vodstvo. Nalet Zvezde na koncu se zaustavio na 0-10 te je u tim trenucima izgledalo da će gosti na veliki odmor otići s prednošću, pogotovo nakon nepromišljene reakcije Kellera koji je svoju četvrtu osobnu pogrešku po drugi puta zasolio bujicom uvreda na račun sudaca zbog čega je prije vremena napustio parket.

Semafor je dvije minute prije poluvremena pokazivao 34-40 za beogradski sastav, no do kraja smo vidjeli pravi košarkaši blitzkrieg Zadra koji je do odlaska u svlačionicu ubacio devet poena i u nastavak ušao s posjedom prednosti.

Trica Bryona Allena korak unutar protivničke polovice okrunila je efikasno prvo poluvrijeme američkog beka-šutera i dodatno podgrijala atmosferu u dvorani pred otvaranje nastavka.

Koš i dodatno slobodno bacanje Stefana Fundića u prvoj minuti drugog poluvremena odveli su hrvatski sastav na plus šest, no već je od prvog napada bilo vidljivo da su gosti iz svlačionica izišli puno odlučniji pa nije trebalo dugo čekati da vidimo natruhe euroligaške Zvezde.

Prvi nalet gostiju odbio je Allen, no ubrzo je Davidovac vezao pet poena i nakratko utišao Višnjik natjeravši trenera Jusupa na minutu odmora.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Neki drugi Zadar tada bi možda potonuo, no mladići u plavo-bijelim dresovima večeras su pokazali da se pravim pristupom na parketu, uz dobru pripremu, može parirati i osjetno skupljim, i ako želite i kvalitetnijim, suparnicima. Domaćinima je, valja i to kazati, na ruku išla trica Zvezde koja je sve do ulaska u posljednju četvrtinu bila na izuzetno niskim granama (3-18), pa se u odlučujućih deset minuta ušlo s plus dva iz zadarske perspektive (60-58).

Dugo je vremena jedini raspoloženi igrač gostiju izvan linije 6,75 bio Simanić (3-3), no mladi srbijanski reprezentativac nije imao pravu podršku suigrača što su domaćini počeli koristiti da se skupljaju u reket i lakše zatvaranju prilaze obruču. Dobro je to funkcioniralo pa se u posljednje četiri minuta ušlo s izjednačenih 71-71.

Drama je tek započela. Pogotke Vukovića i Mavre s linije slobodnih bacanja jednim je potezom poništio Billy Baron, da bi potom loptu u svoje ruke ponovno uzeo Mavra i položio za plus dva minutu prije kraja (78-76). Pokušao je zadarskim razigravač napad kasnije ponoviti isti recept, no nije mu prošlo pa su gosti tridesetak sekundi prije kraja dobili napad za produžetak.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Bio je to najduži napad sezone za domaće navijače!

Pucao je prvo Baron. I promašio. Lopta je potom došla do Čovića. Ishod je bio isti. Nisu Zadrani nikako uspijevali zagraditi skok i potvrditi bodove, pa je na koncu do kraja ostalo dvije i pol sekunde.

Time-out Zvezda.

Gostujući je trener nacrtao akciju za Fayea koji je također bio neprecizan. Loptu je uhvatio Mavra i bacio je ju visoko u zrak za veliko slavlje u gradu košarke…

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Allen i Mavra s 22, odnosno 18 poena, dok je goste predvodio Simanić sa 16 koševa.