Hrvatska
FOTO Problem zadarske košarke: U gradu je trenutno tek dvadesetak igrača izlaznog juniorskog godišta

FOTO Problem zadarske košarke: U gradu je trenutno tek dvadesetak igrača izlaznog juniorskog godišta

Autor: Paulo Sarić

Trening kamp kao prilika mladim igračima da izbore svoje mjesto pod suncem.

U sjeni nogometne groznice i ljetne fjake koja je, makar na prvi pogled, zahvatila dobar dio hrvatske košarke, KK Jazine Arbanasi počeo je s trening kampom u kojem pokušava pronaći dio igrača za nadolazeću sezonu. Misao vodilja je dati priliku talentiranim mladićima da kroz tjedan dana napornih treninga izbore svoje mjesto pod suncem.

- Dok sam vodio Križevce uvidio sam da postoji puno mladih igrača koji ne mogu doći do izražaja. Košarka na nižim razinama je jako loše praćena kod nas, no i u njoj se može pronaći kvalitetnih mladih igrača. Kako se klub treba malo financijski konsolidirati, odlučili smo momcima dati šansu da kroz tjedan dana pokažu svoje kvalitete i izbore mjesto u sastavu Jazina iduće sezone – objasnio je strateg zadarskog prvoligaša Luka Bujas i nastavio - tu je nekoliko momaka koji su i prošle godine bili u sastavu Jazina poput Šime Lisice, pojedinci su došli iz Sinja ili Splita, tu je i jedan mladić iz Podravca Virja kojega se sjećam još iz križevačkih dana. Kad bi od ovih desetak momaka koji se trenutno nalaze na treninzima s nama ostao makar jedan, napravili bismo dobar posao.

Upravo je iskustvo iz Križevaca koje je vodio dvije sezone Bujasu dalo vjeru da se i u nižim ligama može pronaći kvalitetni kadar.

- Imali smo uvjerljivo najjeftiniju ekipu u ligi. Dečki su igrali i za 1.200 kuna. Momčad je bila sastavljena uglavnom od igrača koji su nastupali u tadašnjoj A2 ligi te ih većina nikada nije bila nastupila u elitnom razredu hrvatske košarke, a na kraju smo dobili dobre igrače poput Dina Palčića, Davora Konjevića, koji je sada ponajbolji igrač lige, Eddija Jurjevića, Roka Rogića itd. Sezonu smo otvorili s 3-0, dobili kvalitetni i favorizirani Jolly i na koncu izborili ostanak u ligi – prisjeća se 32-godišnji Zadranin i dodaje - takvu ćemo nekakvu priču pokušati napraviti i ove godine. Ideja mi je imati nekoliko iskusnijih, starijih Zadrana, prvenstveno pokušati ostaviti kapetana Zrnića i oko njega stvarati ekipu. Želim mladu momčad i kvalitetne treninge na kojima će momci gristi.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Jazine su, gledajući samo igrački kadar, prošle sezone imale kvalitetnu ekipu od koje se očekivao ostanak u ligi. No, problemi su bili dublji. Prečesto mijenjanje igrača i neiskustvo funkcioniranja na premijerligaškoj razini koštali su 'Žutu podmornicu' šanse da ostane u elitnom razredu hrvatske košarke. Izboriti ekspresan povratak u HT Premijer ligu – neće biti lako.

- Ideja je da se financijski konsolidiramo. Volio bih godinu dana raditi s mladim igračima, pojačanim s nekoliko iskusnih momaka sa zadarskog područja i onda kroz dodatnu selekciju za godinu ili dvije pokušati napasti povratak u najviši rang.

Mladi trener, stavljanje naglaska na mlade igrače i ostanak u realnim financijskim gabaritima zvuči kao solidna polazišna točka. No, na nju treba dodati i ponešto „šuga“. A za nj bi se moglo otići koji kilometar sjevernije, do Višnjika. Zadar ima svoju razvojnu momčad KK Sveučilište u Zadru, no ona se natječe u A2 ligi jug koja igračima ipak pruža manje izazove od jedinstvene Prve muške lige.

- Smatram da bi bilo pametno stvoriti suradnju s KK Zadar kako bi igrači koji trenutno nisu u prvom planu došli igrati kod nas. Naravno, pod uvjetom da bi trenirali s nama makar na večernjim treninzima, dok bi ujutro mogli trenirati s KK Zadar. Ne bih volio da igrači dođu kod nas samo odraditi utakmice i da budemo klub koji će ih razvijati za druge i nemati ih u svom sustavu rada – rekao je Bujas i zašao dublje u probleme lokalne košarke - najveći je problem što je kvalitetnih mladih igrača sve manje. Sve je manje mladića željnih dokazivanja. Baza je sve manja i manja. Problem će se vidjeti već iduće godine s izlaznim juniorima. U Zadru je tek dvadesetak momaka 2000. godišta koji se bave košarkom. Ne znam kako je u drugim gradovima, no to je ključni problem. A prije samo desetak, petnaest godina u gradu je bilo 7-8 klubova s juniorskim momčadima.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Takva situacija stvara i velike probleme u slaganju momčadi.

- Momci koji imaju 26-27 godina i koji su se, realno govoreći, ostavili ozbiljnog igranja košarke su skuplji nego mladi igrači koji se trebaju dokazati. Jednostavno su kvalitetom i dalje toliko dobri u odnosu na konkurenciju da traže plaću koju im ne možemo ponuditi. A sve je manji broj mladića koji kvalitetom odmah mogu odgovoriti zahtjevima seniorske košarke… Nekada bi junior Zadra nakon završetka omladinskog staža kvalitetom imao mjesto u petorci, npr. Borika. Danas mladići izlaze iz juniorskih pogona Cedevite, Cibone, Zadra, a da još uvijek nisu spremni igrati na seniorskoj razini – zaključio je Bujas rekavši tužnu činjenicu.