Hrvatska
FOTO: Prva od dvije pripremne utakmice sa Slovenijom pripala susjedima; Dončić došao, ali nije igrao

FOTO: Prva od dvije pripremne utakmice sa Slovenijom pripala susjedima; Dončić došao, ali nije igrao

Zagrijavanje za Split.

U Rijeci je večeras odigrana prva prijateljska utakmica u sklopu priprema hrvatske reprezentacije za Olimpijski kvalifikacijski turnir u Splitu. Slavila je reprezentacija Slovenije s uvjerljivih 94:80 (20-21, 26-19, 30-18, 18-22), a Hrvatska drugu šansu ima već za dva dana, 18. lipnja, u Ljubljani.

Utakmicu je otvorio Mateo Drežnjak, a odmah ga je podržao i Roko Ukić za vodstvo Hrvatske od 4:0. No, Slovenci nisu mirovali i u par kontranapada stigli su do minimalne prednosti od 6:8. Taj je rezultat duže od očekivanog stajao na semaforu, a zastoj riješava uvijek raspoloženi Željko Šakić prvom hrvatskom tricom za 9:8. Ubacio je odmah i Luka Babić tricu, a i prvi poeni Marija Hezonje upisani su zahvaljujući trici za vodstvo Hrvatske od 17:12. Ipak, prva je dionica završila na prilično izjednačenih 21:20 za Hrvatsku.

Mario Hezonja ponovno u dresu Hrvatske (Foto: HKS - Ante Drozdek)

I u drugu je četvrtinu Hrvatska ušla solidno. Samo dvije minute do kraja prvog poluvremena, nakon koša Luke Šamanića, Hrvatska još vodi 38:32. No, tu priča zastaje i izabranici Veljka Mršića polako tope prednost, da bi košem Žige Dimeca Slovenija preuzela vodstvo na 40:41. I to vodstvo Slovenija dobro drži i ne ispušta do kraja utakmice. Usput, s aktualnim europskim prvacima je doputovao i Luka Dončić, no kako je tek dan ranije stigao na pripreme, nije oblačio reprezentativni dres.

Luka Šamanić se oporavio od ozljede šake (Foto: HKS - Ante Drozdek)

U drugo se poluvrijeme ulazi na 40:46, no Slovenija uspješno vrši pritisak na terenu, Hrvatska ima napadačku krizu i rezultat je začas narastao do 47:64 kada izbornik Mršić traži time-out. Jordano odmah potom pogađa tricu, no kriza traje i dalje.

I u posljednjoj dionici Slovenci zadržavaju dvoznamekastu prednost i sigurno privode utakmicu kraju na krilima Jake Blažiča (20 poena), Klemena Prepeliča (14 poena) i Luke Rupnika (13 poena).

U hrvatskom dresu najviše su se iskazali Miro Bilan (7 skokova) i Željko Šakić (9 skokova, 6 asistencija) s po 11 poena, a dvoznamenkast je bio i Mario Hezonja s 10 poena, 4 skoka i 3 asistencije.

Izbornik Mršić je nakon utakmice analitički pristupio dvoboju i detektirao ključne trenutke:

"Gledali smo dvije različite utakmice. U prvih 17-18 minuta bili smo solidni, i da smo pogodili pokoji zicer ili slobodno bacanje više imali bismo desetak poena prednosti. Međutim, posljednjih minut i pol - dvije u drugoj četvrtini, kao i dobar dio treće, usmjerilo je utakmicu na slovensku stranu. Oni su taj dio odigrali dosta dobro, dok smo mi s druge strane bili prilično nepovezani i s lošim odlukama u napadu, nismo držali dobar raspored i pokušavali smo individualnim rješenjima. To nikad ne donosi dobre stvari. No, prva je utakmica, tek smo na početku. Dva igrača koja su danas igrala dosta su prilično neuigrana s ostatkom momčadi i na tome ćemo morati poraditi."