Hrvatska
Regija
FOTO: Prvi korak ka Euroligi! Cedevita na krilima američkog dvojca do velike pobjede nad Budućnosti

FOTO: Prvi korak ka Euroligi! Cedevita na krilima američkog dvojca do velike pobjede nad Budućnosti

Autor: Paulo Sarić

Kako je vrijeme odmicalo hrvatski je prvak izgledao sve bolje.

Cedevita je napravila prvi korak ka finalu ABA lige. Igrači Slavena Rimca na domaćem su terenu pred nešto više od 3000 gledatelja nakon velike borbe svladali Budućnost rezultatom 90-83 i upisali četvrtu uzastopnu pobjedu nad crnogorskim prvakom na domaćem terenu.

Prvo je poluvrijeme proteklo u igri na refule. Čas jedna, čas druga momčad podizale su intenzitet igre i radile mini-serije, no u borbi izjednačenih suparnika nije bilo jasnog pobjednika. Nakon početnog ispitivanja snaga Budućnost je bila ta koja je prva pokazala zube. Tri vezane pogreške Cobbsa dale su priliku Podgoričanima da se nakon nekoliko minuta odvoje na dva posjeda viška. Jackson je slobodnim bacanjima započeo, a bivši igrač Cedevite James Bell završio gostujuću seriju 0-7 koja je primorala trenera Rimca na minutu odmora nakon koje su njegovi momci odlučili slobodnije koristiti prostor iza linije tri poena.

I isplatilo se. Pullen, Cobbs i Murić učas su vratili svoju momčad u vodstvo, da bi potonji nakon dobre obrambene reakcije Žganeca doveo 'Vitamine' i na plus pet početkom druge dionice (23-18).

FOTO: Marin Sušić (KK Cedevita)

U čvrstoj igri u kojoj su obje momčadi išle u kost, a obrane imale primat nad napadima, iz minute u minutu bivalo je sve jasnije ono što se znalo i prije sudačkog podbacivanja – Budućnost ima kvalitetnije pojedine, Cedevita, pak, bolju momčadsku igru.

Konačni rezultat tako postavljene jednadžbe? Plus jedan za Podgoričane uoči velikog odmora, ponajviše zahvaljujući čovjeku koji je nosio dresove šestero NBA klubova i nekadašnjem 14. izboru drafta Earlu Clarku koji je s 13 poena predvodio sve strijelce.

Ono što je za Budućnost bio Clark, za Cedevitu je bio Pullen. Iskusni je Amerikanac vukao domaćine u prvih 20 minuta, no upravo je njegov krivi doskok na samom isteku prvog poluvremena stvarao najveće glavobolje Zagrepčanima radi čega je najbolji strijelac hrvatskog prvaka drugi dio započeo na klupi. No, njegov kratki izostanak nije puno toga promijenio. Mini-serija Krušlina i Stipanovića izjednačila je najveće vodstvo Cedevite, da bi Repešini momci, po već prokušanom receptu vratili stvari na početak.

FOTO: Marin Sušić (KK Cedevita)

Tvrda utakmica i veliki ulog uzeli su svoj danak i na psihološkom planu pa je klupa narančastih 'povezala' dvije tehničke pogreške u nešto manje od 60 sekundi, a to kao da je razdrmalo domaće igrače koji su nedugo potom krenuli u nalet. Serija 7-0 odvela je 'Vitamine' na najvećih plus osam (63-55), da bi se u posljednjih deset minuta ušlo sa šest poena viška iz perspektive hrvatskog prvaka.

Goste je u nastavku stao šut za tri poena, a usporio je i Clark pa je američka veza Pullen-Cobbs polako preuzimala konce susreta. Kako je to bivalo čitavim tijekom susreta, taman u trenucima kada se činilo da će se jedna momčad odvojiti na nekoliko posjeda viška i usmjeriti utakmicu u željenom smjeru - uslijedio bi odgovor. Dvaput je dolazio od bivšeg igrača zagrebačkog sastava Nemanje Gordića, no za treći povratak nije bilo snage.

Budućnost je zapravo sama sebi pucala u nogu.

FOTO: Marin Sušić (KK Cedevita)

Gosti su pri minus tri nešto više od četiri minute prije kraja imali tri čista šuta u jednom napadu, no promašili su ih na prilično tragikomične načine, da bi potom iskusni Gordić u pokušaju zaustavljanja kontre napravio nesportsku osobnu pogrešku što je, pokazat će se, bio jezičac koji je odlučio pobjednika. Domaćini su otišli na plus sedam (80-73) i trasirali put ka prvoj pobjedi u polufinalu doigravanja Jadranske lige.

Uz američki dvojac Cobbs-Pullen koji su ubacili 23, odnosno 20 poena, u redovima pobjednika vrijedi istaknuti i Elgina Cooka i Andriju Stipanovića koji su vrlo dobro odradili svoje role, dok je najbolji u redovima gostiju bio Clark s 23 koša, te po tri skoka i asistencije.