Europa i Svijet
Hrvatska
FOTO: Radonjić i momci ukrotili 'Leteće leoparde'

FOTO: Radonjić i momci ukrotili 'Leteće leoparde'

Autor: Paulo Sarić

Kinezi su tek u posljednjoj minuti prešli 40 koševa.

U prvom dvoboju trećeg dana Zadar Basketball Tournamenta između kineskog i njemačkog prvaka Liaoning Flying Leopardsa i Bayern Münchena pobjedu je odnijela bavarska momčad rezultatom 79-43 došavši do svoj prvog trijumfa na ovogodišnjem izdanju zadarskog turnira.

Za razliku od svog debija u četvrtak kada su uvjerljivo poraženi od CSKA-a, Kinezi koji su, kako sami kažu, u Zadar došli učiti nemaju razloga biti (previše) nezadovoljni svojom današnjom partijom. Ekipa Guo Shi Qianga dobro se držala prvih petnaestak minuta, nakon čega je do izražaja došla šira kluba i veća individualna kvaliteta Radonjićeva sastava.

Početak susreta obilježile su agresivne obrane obiju momčadi i mali broj poena, a u takvoj su igri Kinezi uspjeli napraviti ono što nisu protiv moskovskog sastava. Povesti. Zaslužan za to bio je Lester Hudson, ubojiti američki bek koji je košarkaškim zaljubljenicima poznat kao prvi igrač koji je ostvario četverostruko dvocifreni učinak u tadašnjoj NBA razvojnoj ligi.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Iako je Liaoning rano upao u napadačku sušu i od treće minute pa sve do isteka prve četvrtine nije ubacio koš iz igre, zahvaljujući dobroj obrani cijelo se vrijeme držao na priključku. Dapače, Nijemci su tek sredinom druge dionice počeli koristiti brojne promašaje i izgubljene lopte Kineza i uspjeli se odvojiti na dvoznamenkastu razliku. Bilo je to na isteku 14. minute nakon čega im nije dugo trebalo da uduplaju prednost. Na odmor se otišlo s 38-20 za momčad Dejana Radonjića koja je u prvom dijelu uspjela zaustaviti nekadašnjeg igrača Boston Celticsa Brandona Bassa, ali ne i Hudsona koji je individualnim akcijama punio koš Bavaraca.

Nastavak je donio drugačiju sliku. Bass se razigrao, ali stao je Hudson, a bez oštrice obiju udarnih igala Kinezi su ipak momčad nekoliko klasa ispod konkurencije pa je prednost Nijemaca počela rasti iz minute u minutu. Agresivna obrana tjerala je 'Leoparde' na izgubljene lopte iz kojih su proizlazile brojne kontre te je semafor u 29. minuti pokazivao plus 29 za Bayern (59-30) koji je bez puno muke zadržao prednost i došao do prve pobjede na turniru.

Do kraja vrijedi istaknuti tek trenutak pred sam kraj susreta kada je skupina djece počela skandirati: „Bayern! Bayern!“ izazvavši pljesak okupljene publike.

Najbolji u redovima pobjednika bio je Robin Amaize s 14 koševa, dok je američki duo u kineskim redovima ubacio 16, odnosno 13 poena.