Europa i Svijet
Hrvatska
FOTO: Rapsodija u bijelom. Zadar nadigrao Himki i ispisao idealnu pozivnicu pred početak sezone

FOTO: Rapsodija u bijelom. Zadar nadigrao Himki i ispisao idealnu pozivnicu pred početak sezone

Autor: Paulo Sarić

Tko nije došao, a mogao je, neka mu je žao!

Nešto više od tisuću gledatelja u srijedu navečer moglo je uživati u otvaranju šestog izdanja Zadar Basketball Tournamenta. Što zbog tradicionalno besprijekorne organizacije, što zbog velikih imena na parketu, ali prije svega zbog jako dobre predstave košarkaša Zadra koji su svladali moćni Himki rezultatom 90-82. 

Zadrani su na krilima raspoloženog Ivana Siriščevića bolje otvorili utakmicu. Iskusni Splićanin je ubacio prvih sedam poena domaćina i primorao Rimasa Kurtinaitisa na ranu minutu odmora. Uvidio je Himki da s Dalmatincima nema šale i počeo igrati na jednog od najpoznatijih igrača u svojim redovimaJeremyja Evansa. Bivši član Utah Jazza i pobjednik NBA natjecanja u zakucavanjima 2012. godine u početnim se minutama istaknuo kao najopasniji igrač ruskog sastava. Promašenom 'kucanju' koje je izazvalo podsmijeh domaće publike unatoč, 31-godišnji krilni igrač ubrzo je postao fokalna točka napada moskovskog sastava. 

Malo po malo Himki je topio zaostatak, da bi upravo košem Evansa minutu i pol prije kraja prve četvrtine došao do prvog vodstva (16-17). Kako je vrijeme odmicalo tako su početnu postavu u domaćim redovima polako mijenjali igrači s klupe, no premda je petorka na parketu u jednom trenutku imala u prosjeku samo 21 godinu (Uljarević-Palokaj-Gilbert-Vuković-Planinić), agresivnost niti u jednom trenutku nije padala.

Podatak koji može razveseliti trenera Nazora i sve ljubitelje KK Zadar. 

FOTO: Zvonko Kucelin (Basketball.hr)

Trica Janisa Timme pokrenula je nalet Moskovljana 0-7, no trademark ovosezonskog Zadra, agresivna igra i lagani poeni iz kontre, ubrzo su vratili Nazorove trupe u vodstvo. Čak deset napadačkih skokova, uz probuđenog Bryona Allena koji bi trebao biti prvo ime Zadra, unijeli su nadu domaćinima da mogu parirati eminentnom euroligašu. 

Semafor im u tome davao za pravo te je sredinom druge dionice pokazivao 33-26, lijepih sedam poena plusa. Kako se bližio odlazak na veliki odmor tako je agresivna obrana dalmatinskog sastava polako počela uzimati danak pa su Rusi počeli kampirati na liniji penala. 

Tri minute prije kraja prvog poluvremena neumoljiva statistika je pokazivala čak 26 slobodnih bacanja Himkija i – samo četiri Zadra. Ipak, na veliki se odmor otišlo s 43-37 za domaćine. 

Početne minute nastavaka donijele su reprizu’ otvaranja. Zadrani su nastavili u istom ritmu te su nakon 23 minute imali ugodnih 11 poena prednosti (50-39), no kvaliteta momčadi iz Moskovske oblasti nije dopuštala nastavak u lagodnom tonu. Dvije trice Bertansa i Timme, uz mirnu ruku Evansa, učas su vratili goste na posjed zaostatka, no kada je voda prividno došla do grla odgovorili su Siriščević i Allen, da bi Martin Junaković dalekometnim ubačajem vratio svoju momčad na pet poena razlike (57-52). 

Bila je to prva gruda u zadarskoj lavini nakon koje je semafor pokazivao do tad najvećih plus 12 za momčad Ante Nazora. Igrali su Zadrani kao u transu u tim trenucima. Obrana na granici faula, mnoštvo ukradenih lopti i pokoja atrakcija u napadu. Idealna pozivnica pred nadolazeću sezonu! 

FOTO: Zvonko Kucelin (Basketball.hr)

U posljednjih deset minuta se ušlo s deset poena viška iz domaće perspektive (67-57), no bijeli stroj tu nije stao. Iako je centarska linija bila opterećena osobnim pogreškama (po četiri su imali Farr, Fundić i Planinić), Zadrani su nastavili u istom ritmu. Kada je Allen u 32. minuti ubacio svoju prvu tricu nakon pet promašaja rijetko je tko u dvorani mogao vjerovati svojim očima. Rusima je, valja i to kazati, nedostajalo nekoliko bitnih igrača (Jović, Šved, Jerebko i Mozgov), no plus 15 protiv viceprvaka moćne VTB lige ne vidi se svaki dan (74-59). 

Visoki ritam koji su postavili domaćini nije opadao ni u posljednjoj četvrtini. Pa i pod cijenu faula... Sve do tri i pol minute prije kraja Zadar je imao dvoznamenkastu prednost, ali nakon prisilnog izlaska iz igre troje od pet visokih igrača dalmatinskog sastava, Himki je ‘prodisao’. Serija 0-7 primaknula je goste na neugodnih 75-81, da bi prvi napad Kurtinaitisovih trupa odbio kapetan Ivanov. 

Nedostatak centimetara i širine pod obručom nije bilo lako nadoknaditi, no kada je bilo najbitnije Allen i Ivanov su uzeli stvari u svoje ruke i riješili pitanje pobjednika. 

Najefikasniji u redovima Zadra bio je  Bryon Allen koji će, sudeći po večeras prikazanom biti veliko pojačanje, s 22 koša, dok su po 12 dodali Siriščević i Ivanov, dok su goste predvodili Evans i Bertans s 22, odnosno 20 poena.