Europa i Svijet
Hrvatska
FOTO: Raspoloženi Allen nedovoljan Zadranima protiv finalista Eurolige

FOTO: Raspoloženi Allen nedovoljan Zadranima protiv finalista Eurolige

Autor: Paulo Sarić

Sa samo jednim dvoznamenkastim teško je bilo očekivati bolji rezultat.

Anadolu Efes je naučio lekciju od Himkija. Nakon jučerašnje izvrsne igre i pobjede na otvaranju Zadar Basketball Tournamenta košarkaši Zadra večeras su poraženi od turskog prvaka rezultatom 100-81. 

Za razliku od ruske momčadi koja je u sinoćnji susret ‘ušla’ sa sedam koševa minusa, Turci su od prve minute krenuli agresivno i nakon manje od tri minute otišli na dvoznamenkastu prednost (2-12). U domaćim je redovima ponovno bio raspoložen Bryon Allen koji je u početnim minutama ukrao tri lopte, što je nadogradio s 11 poena, no nadahnuta predstava 27-godišnjeg Amerikanca tek je nakratko uspostavila ravnotežu na parketu. 

Pokušali su Zadrani agresivnom obranom držati korak s prošlosezonskim finalistom Eurolige, no sudački trojac je od samog otvaranja zauzeo čvrst kriterij pa je već nakon deset minuta bila primjetna velika diskrepancija u broju slobodnih bacanja: Efes ih je izveo 13, Zadar samo dva. 

FOTO: Zvonko Kucelin (Basketball.hr)

Ulazak igrača s klupe dao je potreban impuls domaćinima koji su zahvaljujući dobroj obrani i četiri i pol minute bez primljenog koša iz igre nakratko prišli na pet poena zaostatka, no kako se bližio odlazak u svlačionice tako su gosti iz Istanbula ubacili u brzinu više i učas se vratili na dvoznamenkastu prednost. Prvi je povukao James Anderson, a nadovezali su se Dogus Balbay i Tibor Pleiss za ugodnih plus 15 turskog prvaka u 19. minuti (49-34). 


FOTO: Zvonko Kucelin (Basketball.hr)

Nastavak je donio igru u sličnom ritmu. Zadrani su do poena dolazili uglavnom izvan reketa, lampice na semaforu koje pokazuju broj osobnih pogrešaka domaćina svijetlile su kao na božićnom drvcu, a Efes se vrtio na petnaestak poena plusa. Ako je pitanje pobjednika u tim trenucima i dolazilo u pitanje, sve je dvojbe odagnalo otvaranje četvrte četvrtine u kojemu je Atamanova družina otišla na 20 koševa viška nakon čega se domaća publika zabavljala majstorijama Allena i – podrugljivim traženjem sudaca da sviraju prekršaj.  

49 dosuđenih pojedincima nije bilo dovoljno. 

Najefikasniji u pobjednički redovima bili su Krunoslav Simon s 14, te Bryant Dunston i Alec Peters s 13 poena, dok je Zadrane predvodio Bryon Allen s 27 koševa.