Hrvatska
Regija
FOTO: Ratnički Zadar slavio protiv potpomognutog protivnika

FOTO: Ratnički Zadar slavio protiv potpomognutog protivnika

Autor: Paulo Sarić

Knowles je ozljedi unatoč odigrao jako dobru utakmicu.

Zadar je u posljednjem susretu 16. kola Jadranske lige na Višnjiku pred 5000 gledatelja svladao beogradski FMP rezultatom 83-77 i došao do svoje osme ovosezonske pobjede u regionalnom natjecanju. Bio je dvoboj do zadnje kapi znoja u kojemu su Dalmatinci nadoknadili 12 koševa zaostatka i usprkos čak 44 slobodna bacanja srbijanske momčadi došli do vrijednog trijumfa.

Domaći je trener Aramis Naglić u utakmicu krenuo s Lovrom Bašićem u početnoj petorci ne bi li iskoristio probleme FMP-a u obrani pick and rolla kada su na parketu zajedno Filip Čović i Michael Ojo. Premda su četiri od prvih šest zadarskih koševa pali upravo preko gornje spomenute dvojice igrača bio je to rizik koji se nije isplatio. Gosti su bolje otvorili utakmicu te su već nakon dvije i pol minute imali 2-10, da bi Čović tricom u petoj minuti tricom odveo svoju momčad na prvu dvoznamenkastu prednost (6-16).

Zadar nije izgledao dobro, no onda mu je došao dar s neba. Zakačili su se Čović i Preston Knowles, a potom je došlo do manjeg koškanja između „napaljenog“ Luke Božića i Oja što je zapalilo zadarsku publiku na čijim je krilima domaća momčad prišla na samo minus dva (18-20). Dobru je rolu u tim trenucima odigrao ove sezone s pravom osporavani Filip Kraljević koji je blokirao dva šuta i zatvorio prilaze obruču rezultat čega je samo plus tri za momčad Vladimira Jovanovića nakon prve četvrtine.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zadrani su bili nezadovoljni suđenjem koje je od prve minute bilo dosta dubiozno o čemu svjedoči čak 13 slobodnih bacanja srbijanske momčadi u prvih deset minuta i brojni nesuđeni prekršaji nad igračima dalmatinske momčadi. Ipak, svemu tome unatoč hrvatski je abaligaš na krilima raspoloženog Božića i američkog dvojca sredinom druge dionice došao do prvog vodstva nakon dugo vremena (32-30). No, ono nije bilo dugog vijeka. Domaćini su iduće tri minute ostali bez koša iz igre što je momčad iz Železnika iskoristila da napravi seriju 1-10 i vrati se na ugodnu prednost (33-40). Ipak, do odmora su se Naglićevi momci vratili na samo posjed zaostatka, što je jamčilo neizvjestan drugi dio.

Veći je problem Dalmatincima predstavljala ozljeda njihovog ponajboljeg igrača Prestona Knowlesa koji je šepao već u prvom poluvremenu, a što je posebno došlo do izražaja u nastavku. Ipak, upravo je on s pet vezanih koševa doveo bijele u vodstvo (48-46). Uslijedio je period dobre igre Zadra kojeg je minutom odmora pokušao prekinuti gostujući trener, no domaćini se nisu smeli već su iz minute u minute povećavali svoju prednost pa su se minutu prije kraja trećeg perioda košem Ivanova odvojili na prvu dvoznamenkastu razliku (66-56). Visoki je Zadranin vezao devet poena na prelasku iz treće u četvrtu četvrtinu i odveo svoju momčad na ugodnih plus 15 (73-58).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

No, domaćini nisu smjeli pobijediti s više koševa razlike negoli su izgubili u Železniku. FMP je od početka imao suđenje kao da je vlasnik lige ili, u najmanju ruku, kao da u njemu igra sin od vlasnik te je na krilima vjetra u leđa ljudi u zelenom krenuo u seriju 0-11 kojom je prišao na samo četiri koša zaostatka (73-69) i uveo utakmicu u neizvjesnost. Unatoč dobrim izvedbama nekolicine igrača, daleko najbitniji „igrač“ na parketu bio je Slovenac Damir Javor koji je svojim odlukama izluđivao sve ljubitelje košarke i 40 minuta košarke produljio na dva sata i gotovo deset minuta. Ipak, Zadar je bio kvalitetnija momčad, a i gostima je valjda bilo neugodno koliko im je slobodnih bacanja dodijeljeno pa su ih gotovo polovinu promašili te je Naglićev sastav došao do pobjede.

Zadrane su do vrijedne pobjede predvodili Ive Ivanov s 18 i šest skokova te Luka Božić sa 17 poena i sedam uhvaćenih lopti, dok je najefikasniji u redovima srbijanskog sastava bio Filip Čović sa 17 koševa te po tri skoka i asistencije.