Europa i Svijet
FOTO: Rusi na američki pogon do novog finala Zadar Basketball Tournamenta

FOTO: Rusi na američki pogon do novog finala Zadar Basketball Tournamenta

Autor: Teo Cilar

Momčad CSKA prvi je finalist Zadar Basketball Tournamenta.

Ruski prvak CSKA drugog je dana Zadar Basketball Tournamenta ostvario i svoju drugu pobjedu. Utakmica u kojoj su imali vodstvo od samog početka pa do kraja završila rezultatom 79:73. Današnju utakmicu su odigrali u kompletnom sastavu jer su im se s snimanja spota za Euroligu vratili Sergio Rodriguez, Nando De Colo te Will Clyburn koji u ovoj utakmici nije bio u sastavu. 

Moskovljani su nametnuli svoj ritam od samog početka utakmice, a čvrstom su obranom držali Bavarce na distanci. Prvu četvrtinu obilježili su raspoloženi Cory Higgins te Nikita Kurbanov s po 6 poena svaki. Devin Booker je jedini kod njemačkog prvaka odigrao dobro ubacivši 7 poena, ali to je bilo dovoljno samo za zaostatak od šest poena razlike nakon prvih deset minuta. 

Ivan Ukhov i Andrey Vorontsevich ubrzo su svojim poenima donijeli momčadi CSKA prvu dvocifrenu prednost. Došli su do 30:19 nakon nešto više od dvije minute igre u ovom periodu. Bayern je tada preko raspoloženog Bookera i Vladimira Lučića smanjio na 30:24, ali bliže nisu mogli. Rusi su igrali dobru obranu, a sdvije trice u nizu Semena Antonova i Ukhova opet bježe na dvoznamenkastu razliku 40:28. Na tri minute do kraja prvog poluvremena CSKA je poslije poena Kylea Hinesa došao do najviših plus 14 na susretu. Na poluvrijeme je CSKA odnio 11 poena prednosti, bilo je 46:35. 

Momčad iz grada Oktoberfesta proigrala je u trećem periodu. Nakon što je Hines početkom četvrtine povisio na plus 13, Vladimir Lučić mu odgovara tricom, a Stefan Jović dvicom. Hines je još jednom zabio, a onda je uslijedila mini serija Bayerna u kojoj tricu postiže Petteri Koponen, a naš Leon Radošević stavlja oba bacanja za samo minus pet. Nešto kasnije, Bayern je prišao na 55:53 nakon novih poena Bookera. Odmah je odgovorio Ukhov novom tricom, a CSKA je do kraja četvrtine otišao na sedam poena prednosti.  

CSKA je u posljednjoj četvrtini rutinski održala stečenu prednost. Bayern je zaprijetio na dvije i pol minute do kraja kada su došli na minus tri, ali Higgins s dva bacanja te Antonov tricom smiruju njemačke prvake koji su na 22 sekunde do kraja prišli na 77:73, ali to je bilo sve. 

Hines je predvodio CSKA s 16 poena i 5 skokova, Higgins je zabio 15 uz 4 asistencije, a odlične role su odradili Ukhov s 12 te Vorontsevich s 10 poena. Booker je bio nezadrživ kod Bayerna, ubacio je 21 poen uz 4 skoka, a Koponen 10 uz 6 asistencija.