Hrvatska
FOTO: Šibenka se vraća na međunarodnu scenu u Alpe Adria Kupu

FOTO: Šibenka se vraća na međunarodnu scenu u Alpe Adria Kupu

Autor: Saša Ćirić Photo: GKK Šibenka

Šuškalo se, sad je i službeno.

Novo vodstvo Šibenke, predvođeno predsjednikom Antom Nakićem i šefom struke Damirom Milačićem, mora se priznati, ima više no izražen osjećaj za komunikaciju s javnošću. Periodične tiskovne konferencije povodom važnih događaja u klubu postale su pravilo, pri čemu aktualne teme svakako imaju prioritet, ali uvijek ostane vremena za čašicu razgovora o raznim temama koje zanimaju medije. 

Dva dana nakon završetka memorijalnog turnira Tomislav Knežević, koji se po prvi put u svom šesnaestom izdanju održao kao manifestacija na kojoj sudjeluju seniorske momčadi, bilo tko neupućen pomislio bi da će čelni ljudi Narančastih pokazivati nezadovoljstvo četvrtim mjestom na turniru. No, razloga za nezadovoljstvo zapravo - nema. Šibenčani su protiv Oostendea, kluba s osjetno većim budžetom i, ne manje važno, igračkim iskustvom, bili ravnopravan takmac više od 25 minuta. Jednom kad je fizička pripremljenost došla do izražaja, ni taktičke zamisli Milačićevih igrača nisu mogle biti na potrebnoj visini zadatka. Kraći period odmora i veća potrošnja u polufinalu su bili uzrok pada mladih Šibenčana u utakmici za treće mjesto protiv Sonik Puntamike. Ne čude stoga izjave predsjednika Nakića o iznimnom zadovoljstvu viđenim na terenu mjesec dana nakon početka priprema za novu sezonu.

Foto: GKK Šibenka

U uvodu tiskovne konferencije Nakić je istaknuo da su sva financijska dugovanja nastala u prošloj sezoni sanirana te da Šibenka u novoj kampanji ima čistu startnu poziciju, a otkrio je i mogućnost dovođenja još jednog do dvojice polivalentnih igrača koji bi mogli pokrivati unutarnje pozicije. Postoji mogućnost ulaska novih sponzora u klub, ali ti pregovori su tek u povojima.

Ipak, najvažnija vijest dana je izlazak Šibenke na međunarodnu scenu. Baldekin je već dugo, predugo bez međunarodne košarkaške utakmice (ako ne računamo jednogodišnje sudjelovanje u ABA ligi u sezoni 2004/05). Šibenik je u sezoni 1994/95 nastupao u tadašnjem Kupu Radivoja Koraća, u kojem je došao do šesnaestine finala; u dvije utakmice bolji je bio tada snažni Pau Orthez. Punih 27 godina kasnije Šibenka će postati član Alpe Adria Cupa, natjecanja dobro poznatog jednom dijelu naših premijerligaša, osobito onih sa sjevera Hrvatske. Šibenka je, govori Nakić, prihvatila pozivnicu HKS-a, koji je u suradnji s košarkaškim savezima ostalih država sudionica ovog natjecanja čimbenik stabilnosti i sufinanciranja momčadi. Konkretno rečeno, svi troškovi natjecanja trebali bi biti podmireni od strane Saveza, dok bi klub trebao voditi brigu "samo" o vlastitom tekućem poslovanju. Šibenčani će u skupini A snage odmjeriti s Levickim Patriotima (Slovačka), Raiffeisen Flyersima iz Welsa (Austrija), te češkim predstavnikom JIP Pardubice. Jedan od tri hrvatska predstavnika (Gorica, Škrljevo) u ovosezonskom izdanju AAC-a bi tako trebao imati dodatnih minimalno šest utakmica u rasporedu. Svjestan je Nakić dodatnog opterećenja na ionako gust raspored, ali smatra da je dobro za mlade igrače da izađu na međunarodnu scenu i okušaju se u borbi s drug(ačij)im protivnicima od onih na koje su navikli.

Foto: Alpe Adria Cup službena stranica

Riječ je preuzeo Milačić, koji je trenerskim očima u pripremnom periodu vidio neke razloge za zadovoljstvo, ali i uvijek važan prostor za napredak.

"Treneri uvijek imaju razloga za nezadovoljstvo, ali smatram da smo izvukli maksimum iz onog što smo mogli napraviti. Uspjeli smo se iskoncipirati i praktički kompletirati momčad - u pripremne utakmice smo ušli sa svim igračima koje smo "htjeli". Plan i program pripremnih utakmica nije išao prema mojim željama - nisam htio da u početku igramo s abaligašima, a pogotovo ne s Oostendeom, ali sve u svemu mogu biti zadovoljan učinjenim u ovom dijelu priprema. Uvijek može bolje, ali imamo relativno neiskusnu momčad s kojom će trebati dosta rada u svakom pogledu. Sezona je duga i važno je kako ćemo izgledati dugoročno, a ne na uzorku od dvije utakmice. Uspjeli smo u kratkom vremenu izgraditi dobru kemiju, što je bilo delikatno jer je tu bilo nekoliko igrača koji se uopće nisu poznavali prije, a i ja sam nov u klubu. Dobar ugođaj u momčadi je jedan od najvažnijih dijelova moje trenerske filozofije, u takvim uvjetima lakše je prebroditi neke krize."

Milačić je prvi trener nakon Borisa Kurtovića u sezoni 94/95 koji će voditi Šibenčane u jednoj europskoj utakmici. AAC je možda mlado natjecanje koje još uvijek ima svojih dječjih bolesti, ali u ovom trenutku djeluje kao idealno testiranje vlastitih snaga van državnih granica. 

"Hrvatska ima tri predstavnika u ABA ligi, do koje je (nama) gotovo nemoguće doći u ovakvim uvjetima. Zato je bilo iznimno važno izaći iz dosadašnjih okvira, iz ovog kazana na koji smo svi naviknuti, tako da naši igrači mogu napokon iskusiti što to znači igrati dvije utakmice tjedno, putovanja, susreti s različitim programima... Sve to dugoročno može biti samo dobro za Šibenku, makar to sad ne izgleda tako s obzirom na broj igrača, mladost naše momčadi kao i neiskustvo, ali za marketing kluba ovo može biti samo dobra stvar. Ne treba gledati što će se dogoditi u prva dva kola, već kroz sezonu-dvije."

Foto: GKK Šibenka

Pretpostavka je, dakle, da se šest utakmica grupne faze AAC-a ne bi trebale gledati kroz prizmu imperativa vrhunskog rezultata, već kao sredstvo uigravanja momčadi i stjecanja željenog iskustva.

"Primjera radi, austrijski Wels svake godine ima po šest američkih igrača na rosteru, i to igrača koji su cjenovno iznad razine HT Premijer lige, a nešto ispod razine ABA lige. Rezultat neće biti prioritetan, ali momčad se mora naučiti pobjeđivati. Ono što se meni kao treneru ne sviđa je činjenica da se radi o dalekim putovanjima i tu dolazi do problema manjka treninga, ali sve u svemu ova priča ima više pluseva nego minusa."

Sudjelovanje Šibenke u AAC-u je bila središnja tema tiskovne konferencije. U manje službenom drugom dijelu Milačić i Nakić su odgovarali na pitanja prisutnih novinara, među kojima su javnosti najzanimljivija svakako bila ona o potencijalnom povratku gledatelja na tribine Baldekina. Predsjednik Nakić je izrazio vjeru u smjernice nadležnih institucija i Vlade RH po pitanju vraćanja života "u normalu", te vjeruje da će u nadolazećoj sezoni biti dozvoljen ulaz gledateljima uz COVID potvrdu o cijepljenju, PCR ili antigenski test, odnosno potvrdu o oporavku od zaraze koronavirusom u recentnoj prošlosti. 

S Baldekina se osjećaju pozitivne vibracije. Nešto se pokrenulo!