Hrvatska
Regija
FOTO: Šiško 'ošišao' Zadrane i ostavio ih na dnu Jadrana. Allen i Mavra promašili produžetak

FOTO: Šiško 'ošišao' Zadrane i ostavio ih na dnu Jadrana. Allen i Mavra promašili produžetak

Autor: Paulo Sarić

Izvrsni Mavra i raspoloženi Allen nisu imali pratnju.

Košarkaši Zadra upisali su novi poraz u ABA ligi. Igrači Danijela Jusupa u ponedjeljak su poraženi u Kopru od najugodnijeg iznenađenja regionalne lige, slovenskog prvaka Primorske rezultatom 83-78 te su ponovno ostali sami 'na dnu Jadrana'. Nije to bio jednostran susret poput onoga protiv FMP-a u prošlom kolu, no na koncu nije bilo dovoljno snage za potpuni preokret, pa će plavo-bijeli nove bodove tražiti iduću subotu na Višnjiku protiv aktualnog prvaka Crvene zvezde.

Zadranima je od samog otvaranja velike probleme stvarala pick igra domaćina kojom je poput vrhunskog maestra dirigirao Žan Mark Šiško učas skupivši sedam asistencija. Njegove je poklone koristio tko je stigao, prije svega Ivan Marinković, no da to ne bude čista preslika susreta u Železniku otprije deset dana pobrinuli su se Allen i Mavra koji su u prvim minutama na svaki potez mladog Slovenca imali odgovor.

Gostujuća serija 0-8 na prijelazu četvrtina dala je zalet hrvatskom sastavu koji je početkom druge dionice stigao i do prvog vodstva nakon početnih 0-2, no sve je to bilo napravljeno u razdoblju dok je Šiško odmarao na klupi.

Povratak bivšeg 'Cibosa' na parket ubrzo je vratio inicijativu na domaću stranu.

FOTO: Žiga Mikeli (KK Koper Primorska)

Keller je preduboko iskakao i ostavljao kratere u reketu koje je vješto koristio nekadašnji igrač Zadra Ivan Marinković i već u prvom poluvremenu stigao do 15 poena. Isti je igrač pokrenuo domaću seriju 11-0 kojom se Koper nešto više od minutu prije kraja prvog poluvremena odvojio na ugodnih plus devet (37-28), nagovijestivši ton u kojemu će proteći ostatak susreta. Uzvratili su Ivanov i Vuković pa se na veliki odmor otišlo s prihvatljivih četiri razlike za Primorsku, no serija krivih poteza i tri vezane izgubljene lopte na otvaranju nastavka vrlo su rano bacile Jusupove trupe u dvoznamenkasti minus (44-33).

Da stvari budu gore po dalmatinski sastav ubrzo su pukle i one obrambene niti koje su koliko-toliko funkcionirale u prvom poluvremenu te se raspucao Lance Harris, a i Šiško je vezao nekoliko ubačaja, pa su solo dionice Allena uspjele Zadranima tek držati glavu iznad vode.

Nadu u pozitivan rezultat vratila je nesportska pogreška Holta koju je u minus šest s linije slobodnih bacanja pretvorio Dominik Mavra, no košarka koju je Zadar prikazivao bila je isuviše staromodna da bi se u tim trenucima ozbiljnije priprijetilo ekipi koji već par godina uspješno vodi Jurica Golemac. Tko zna gdje bi plavo-bijeli bili da Allen nije ubacio u brzinu više i individualnim akcijama držao svoju momčad u priključku, no sve što je 27-godišnji Amerikanac uspio je dovesti Dalmatince na minus četiri (68-64) nakon čega je uslijedio ekspresan odgovor 'Tigrova' koji su se polaganjem i tricom u samo 30 sekundi vratili u mirne vode.

FOTO: Žiga Mikeli (KK Koper Primorska)

Za nešto više trebalo je sačekati Dominika Mavru!

Povremeni hrvatski reprezentativac koji se nedavno vratio u rodni grad uzeo je loptu u svoje ruke i odbio potpisati poraz. Osam poena, od čega dvije trice, primakle su Zadrane na samo posjed zaostatka (81-78). Domaćinima su ruke počele drhtati pa su slobodna bacanja promašivali Lazić i Harris, no potpuni povratak su iza linije 6,75 promašili prvo Allen, a onda i Mavra te su bodovi ostali u najvećoj slovenskoj luci.

A Zadrani na dnu ABA lige.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Marinković s 20 poena, ali pravi junak domaćina bio je Žan Mark Šiško koji je suigrače dovodio do situacija iz kojih je teže promašiti nego zabiti, serviravši im lopte na pladnju, njih čak 19, pa Zadranima nisu pomogla ni nadahnuta večer Dominika Mavre koji je završio s 26 koševa na kontu.