Hrvatska
Regija
FOTO: Slatka osveta Zadra. Neprepoznatljiva Cibona na domaćem terenu ponižena od igrača Ante Nazora!

FOTO: Slatka osveta Zadra. Neprepoznatljiva Cibona na domaćem terenu ponižena od igrača Ante Nazora!

Autor: Paulo Sarić

Trica, skok, obrana. Sve je otišlo na gostujuću stranu.

Košarkaši Zadra odigrali su izvrsnu partiju u srcu Zagreba i na krilu vrlo dobrog šuta za tri poena došli do treće pobjede u ABA ligi. Momčad Ante Nazora na pravi se način „osvetila“ Ciboni za poraz otprije tri tjedna i na gostovanju u glavnom gradu slavila s velikih plus 31 (66-97). U jednom je trenutku bilo i 35 razlike za goste…

Bila je to dijametralno suprotna utakmica od one koju smo gledali u hrvatskom prvenstvu. Zadrani su, kako je Nazor i tražio, u susret ušli agresivno i koncentrirano te s Mislavom Brzojom na poziciji razigravača uspjeli ukrasti tri lopte u prve četiri minuta, rezultat čega su bile tri kontre pa je semafor već u četvrtoj minuti pokazivao 4-16, velikih 12 razlike za dalmatinski sastav. Premda je agresivna igra brzo uvela visoku liniju Nazorove momčadi u probleme s osobnima, upravo je ona bila razlika u odnosu na ono što smo vidjeli prije tri tjedna, pa su gosti iz obrane vukli samopouzdanje koje ih je guralo u nastavku susreta.

Tek je ulazak Filipa Bundovića malo trgnuo Cibonu, no kakva je to utakmica bila možda i najbolje ilustrira podatak da je domaći trener Ivan Velić već u osmoj minuti potrošio drugu minutu odmora upozorivši svoje momke da ih Zadrani „pretrčavaju kao Indijance“. Kratku je nadu domaćinima donio ulazak Gilberta koji je nekoliko puta dobro reagirao u obrani iz čega je proizašla serija 'Cibosa' 6-0, no da ovo nije večer 'Vukova' potvrdila je trica Lovre Bašića na isteku prve četvrtine za 18-33.

FOTO: KK Zadar Facebook

Nije dugo trebalo da se gosti dalekometnim ubačajem Šime Špralje na ulasku u 12. minutu odvoje na plus 20 (18-38), a tek koji napad kasnije semafor je pokazivao gotovo nerealnih 27 koševa prednosti za Zadrane (20-46). Osim same obrane gostiju veliku je ulogu u tome igrala i katastrofalna trica Cibone koja promašila svih 14 trica koliko ih je pokušala u prvom poluvremenu, dok su gosti u iza linije 6,75 gađali 7-13 pa 18 razlike igrača Ante Nazora na poluvremenu ne treba čuditi (35-53).

Ipak, da ne bude sve crno za Zagrepčane pobrinula se blokada Josipa Bilinovca nad Domagojem Vukovićem koja će se narednih tjedana zasigurno vrtjeti po najavnim špicama ne samo košarkaških, već i svih sportskih emisija. Onih koje na snimku imaju pravo…

Ni u nastavku nije bilo velikih promjena. Prvu je tricu Cibone tek u 16. minuti zabio kapetan Marin Rozić. Nakon 17 promašaja. Stoga ne treba čuditi što je najbliže što su domaćini prišli bilo u dva navrata na minus 17 (44-61 i 48-65), pa smo do kraja gledali odrađivanje posla Zadra koji je još jednom pokazao da pod vodstvom trenera Nazora izgleda bitno drugačije u odnosu na početak sezone.

Goste su do vrijedne pobjede vodili Luka Božić i Kristijan Krajina s 22, odnosno 16 poena, dok je bolji od ostalih u redovima Cibone bio Bundović s 18 koševa i osam skokova.