Hrvatska
FOTO: Splićanke slavile u dalmatinskom ogledu

FOTO: Splićanke slavile u dalmatinskom ogledu

Autor: Paulo Sarić

Zadrankama nije pomogla ni zonska obrana.

Košarkašice Splita slavile su na Višnjiku protiv ŽKK Zadar i do rezultatom 49-76 i došle do svoje desete pobjede u Prvoj ženskoj ligi. Iako je susret bio otvoren prvih tridesetak minuta posljednja je dionica u potpunosti pripala gošćama koje su došle do vrijednog trijumfa.

Iako su Zadranke povele košem Ane Vrsaljko, gošće su od početka pokazale da su s pravom zauzimale treće mjesto na ljestvici uoči večerašnjeg susreta te su ekspresno odgovorile serijom 0-12 i vrlo rano otišle na dvoznamenkastu prednost (2-12). Domaće su košarkašice loše otvorile susret na obje strane terena te su u prvih šest minuta primile 20 koševa, a postigle samo četiri, pa je semafor u tim trenucima pokazivao velikih plus 16 za Splićanke (4-20).

Zadranke su se ubrzo razbudile te su serijom 7-0 smanjile na jednoznamenkasti zaostatak. No, ključ je bio na defenzivnoj strani terena. Nakon prelaska u zonsku obranu osam minuta prije poluvremena Splićanke su zabile samo dva poena iz igre pa su Mazijine igračice novom serijom, ovaj put 11-3, prišle na samo četiri poena zaostatka (22-26). Ipak, gošće su se krajem druge dionice privikle na zonu te su s linije slobodnih bacanja otišle u mirnije vode pa je na poluvremenu semafor pokazivao 24-31. Pritom su velike probleme Zadru stvarale četiri osobne pogreške startne razigravačice Ivane Dujić, dok je s druge strane tri imala tek Marijana Mamić.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Dujić je zbog toga ostala na klupi prve četiri minute treće četvrtine što su gošće iskoristile da se vrate na dvoznamenkastu prednost. Zadranke su nastavile s jalovom igrom u napadu te su zabile samo četiri koša u prvih sedam i pol minuta nastavka što je primalo trenericu Maziju na minutu odmora pri rezultatu 28-42 za Split. Vraćena je zonska obrana koja je imala kratkoročni učinak pa su domaće košarkašice serijom 7-2 prišle na minus devet prije nego je Ivana Brnas tricom postavila 36-47 uoči posljednjih deset minuta.

Držale su se domaće djevojke naredne tri i pol minute, no onda su suci priznali koš Maje Puljić koji je evidentno upućen nakon isteka vremena nakon čega je trenerica Mazija dobila i tehničku pogrešku. Bio je to, pokazat će se, trenutak koji je prelomio susret. Splićanke su krenule u seriju 1-8 kojom su došle nadomak 20 koševa razlike (42-61) što su do kraja dodatno podebljale.

Najefikasnija u redovima ekipe Borana Grgina bila je mlada Josipa Silov koja je ubacila 16 koševa, a veliku je pomoć imala u Marijani Mamić koja je dodala 15 uz osam skokova te Maji Puljić koja je zabila 11 poena i uhvatila 13 lopti, dok su najraspoloženije kod domaćeg tima bile Ana Mandić i Lucija Perica s po 12 koševa.