Regija
FOTO: Split na krilima Kalajžića uzvratio Krki za tijesan poraz u Novom mestu

FOTO: Split na krilima Kalajžića uzvratio Krki za tijesan poraz u Novom mestu

Autor: Teo Cilar

Teška i neizvjesna utakmica otišla je na stranu Splita.

Košarkaši Splita uzvratili su Krki za poraz iz prvog dijela sezone kada su Novom Mestu poraženi s dva koša razlike u neizvjesnoj završnici. Neizvjesna je bila i ova utakmica koja je otišla na stranu Splita potpuno zasluženo rezultatom 86:81. 

Split-Krka 86:81 (15:21, 25:17, 25:23, 21:20)

Kompletna statistika utakmice

Iako je Split dobro otvorio utakmicu protiv Krke te  došao do vodstva 6:2 nakon trice Henrika Širka, Krka je u nastavku odigrala puno bolje. Uzvratili su serijom 10:0 na krilima Maja Kovačevića i Dine Cinca te dolaze do vodstva 6:12. Split se vratio serijom 7:0 koju je pokrenuo Širko drugom tricom u nizu. Nakon što je na minutu i pola do kraja perioda Mate Kalajžić donio vodstvo Splitu 15:14 nismo očekivali da će gosti četvrtinu zaključiti serijom 7:0 za vodstvo 15:21.

Žiga Dimec otvara drugu četvrtinu zakucavanjem za vodstvo 15:23 što je produžilo seriju Krke na 8:0 za njihovo najviše vodstvo na utakmici. Split je počeo tada puno bolje igrati i serijom 9:2 dolazi na samo minus jedan. Seriju je pokrenuo Michaelyn Scott dvicom, nastavio Mateo Kedžo s četiri poena u nizu, a zaključio tricom Luka Katura. Krka je u iduće tri minute održavala između dva i četiri poena razlike da bi Split konačno poveo s 34:32 nakon poena Kedže i Kalajžića, ali ne zadugo jer Krki vodstvo vraćaju Kovačević i Domen Bratož. Split je do kraja prvog poluvremena ipak uspio doći do vodstva koje im je donio Katura polaganjem za 40:38. 

Nakon četiri minute igre u trećem dijelu, Krka preko Maja Kovačevića koji pogađa tricu i dvice Dimeca dolaze do vodstva 44:49. Split uzvraća preko Scotta, Kalajžića i Kedže serijom 9:1 za vodstvo 53:50. Uslijedila je serija trica, prvo je Kovačević izjednačio, pa je Pavle Marčinković donio splitu novih plus tri, uzvratio je Marko Jošilo za novo izjednačenje, a Scott je ubacio još jednu za 59:56 vodstvo Splita. Split je prednost zadržao do kraja četvrtine i u posljednju dionicu ulazi vodstvom 65:61. 

Nakon nepune dvije minute igre u posljednjoj četvrtini, Split nakon trice Josipa Jukića dolazi do najviše prednosti na susretu 71:64, ali Cinac postiže pet poena u nizu i dovodi Krku na 71:69. Splićani su na polovici četvrtine imali vodstvo 76:70, držali su tu prednost sve do dvije minute do kraja kada Cinac goste još jednom dovodi do minus dva. Jukić i Širko zabili su tada možda i ključne poene i doveli Split na 84:78 na nešto više od minute do kraja utakmice. Kovačević je donio tračak nade za Krku tricom za minus tri na 47 sekundi do kraja. Idući napad Splita pogađa Kalajžić i postavlja konačan rezultat utakmice 86:81. Gosti su do kraja dva puta promašili šuteve za tri poena. 

Odlični Kalajžić predvodio je Split s 23 poena, 4 skoka, 4 asistencije i 3 osvojene lopte, Kedžo je ubacio 12, kao i Scott koji je imao i 7 asistencija. Kod Krke najbolji Kovačević s 14 poena, 5 asistencija i 3 skoka, Cinac je ubacio 13 uz 9 skokova i 3 asistencije, a isti broj poena zabio je Dimec uz 5 skokova. Splitu je ovo deveta pobjeda iz isto toliko susreta te su zadržali nekakve šanse za Final Four koji im bježi za tri pobjede. Krka je na omjeru 12-6 kao i Sixt Primorska te Vršac dok Borac ima 12-5 i mora odigrati utakmicu kod Dynamica.