Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
FOTO: Split nakon tri produžetka svladao Bosnu!

FOTO: Split nakon tri produžetka svladao Bosnu!

Autor: Paulo Sarić

Blago rečeno – radost loptanja pod obručima.

KK Split na domaćem je terenu u posljednjoj utakmici šestoga kola Druge ABA lige u utakmici koja je opravdala sva očekivanja nakon čak tri produžetka svladao Bosnu i došao do svoje treće pobjede u regionalnom natjecanju. Splićani su konačno, prvi puta nakon gotovo mjesec dana, zaigrali u kompletnom sastavu te su nakon dodatnih 15 minuta produžetka slomili finalista bosanskohercegovačkog prvenstva rezultatom 107-106.

Momci Ivice Skelina dobro su otvorili susret te su na krilima Pavla Marčinkovića poveli 7-0. Ubrzo su mu se priključili Kalajžić i kapetan žutog broda Mateo Kedžo pa je semafor već nakon šest i pol minuta pokazivao 17-6.Gosti su konsolidirali u nastavku te su iskoristili rotacije domaće momčadi pa su se serijom 3-11 na krilima dobrog šuta za tri poena sredinom druge dionice u potpunosti vratili u igru. Knežević i Bradford su pogađali izvan linije 6.75 pa je Bosna u dva navrata došla i do vodstva (32-33 i 34-36), no kvaliteta je ipak bila na strani hrvatskog sastava. Domaćini su zaključili poluvrijeme s osam vezanih koševa pa se na odmor otišlo s 42-36 za Dalmatince.

Marčinković je nastavio gdje je stao u Zadru te je kvalitetnim izdanjem na obje strane terena vukao svoj momčad, no gosti se nisu predavali te je treća četvrtina protekla u izjednačenoj igri. Domaćini su se pokušavali vratiti na dvoznamenkastu prednosti, ali je čvrsta Bosna odolijevala sve do 32. minute kada je povratnik Scott polaganjem odveo Žute na 68-58. U završnicu se ušlo s istovjetnom prednošću domaćina (77-67), ali onda su zadrhtale ruke Splićanima koji su promašili dva slobodna bacanja, dok su gosti predvođeni Pašaljićem bili precizni te se ušlo u egal završnicu. Povezao je glavni igrač Sarajlija šest koševa i doveo svoju momčad na samo minus tri 53 sekunde prije kraja. Najev je izgubio loptu, što je iskoristio Radukić da bi novom tricom poravnao rezultat. Pozvao je trener Skelin minutu odmora, nacrtao akciju, sam je ostao Marčinković koji je ubacio tricu te je izgledalo da će Zadranin uspjeti napraviti ono što je propustio u rodnom gradu nekoliko dana ranije – odvesti svoju momčad do pobjede, ali nije se složio Aleksa Radukić koji je svojom drugom tricom u manje od 30 sekundi poravnao rezultat i izborio produžetak.


Splićani su bolje otvorili dodatno vrijeme te je izgledalo da će u pet minuta uspjeti slomiti otpor gostiju, pogotovo nakon pogođenih slobodnih bacanja Scotta 50 sekundi prije kraja za plus pet (90-85), no ponovno se ukazao Radukić koji je novom tricom vratio goste u igru, da bi Devon Walker zakucavanjem izborio drugi produžetak. Za razliku od prvoga, u drugom je produžetku umor došao po svoje pa smo gledali čvršću košarku u kojoj su se bolje snalazili gosti. Šturanović je umalo postao heroj gostiju, no tu mu je ulogu nakratko preuzeo Michaelyn Scott koji je s četiri vezana koša vratio nekadašnjeg trostrukog prvaka Europe u vodstvo. Posljednji su napad imali gosti, loptu uzeo Pašaljić koji je fauliran od strane Špalete. Svi su gledali hoće li zadrhtati ruka čovjeku koji je u prošlom kolu ostvario trostruko-dvocifreni učinak u Drugoj ABA ligi. Nije. Produžetak – treći!

Pašaljić je s šest vezanih poena dao lijepu prednost svojoj momčadi, no žuto je srce prevagnulo. Špaleta je odigrao nekoliko dobrih rola u obrani, a potom i zakucao za samo minus jedan (105-106), da bi Scott lijepim prodorom, svojim 26 košem, ponovno uz pomoć nekadašnjeg igrača Zadra doveo svoju momčad u vodstvo i, pokazalo se, odlučio pobjednika. Imala je Bosna zadnji napad, ali Radukić je promašio šut od table pa je veliko i zasluženo slavlje Splita moglo početi.

Uz junaka domaćih, Michaelyna Scotta koji je završio s 26 koševa, devet asistencija i pet ukradenih lopti, Splićane je do pobjede vodio Pavle Marčinković s 19 poena, pet skokova i pet asistencija, a svoj je doprinos u samoj završnici dao i Mario Špaleta s nekoliko vrlo dobrih reakcija, pa gostima nije pomoglo ni 26 koševa Pašaljića niti 22 poena Šturanovića.