Hrvatska
FOTO: Split se razgoropadio, imamo majstoricu!

FOTO: Split se razgoropadio, imamo majstoricu!

Autor: Branko Tabak

Zadar se na utakmici pojavio, poveo sedam razlike i nestao.

Split je izjednačio finalnu seriju doigravanja za naslov prvaka Hrvatske sa Zadrom na 2-2 i s psihološkom prednošću dočekuje majstoricu u Krešinom domu na Višnjiku.  Žuti su na Gripama slavili 81-68.

Unatoč seriji trica (Perković 2, Luković 1) i vodstvu Splita 11-7, mirnijom i raznovrsnijom napadačkom igrom Zadrani su uz raspoloženu četvorku Mavra-Bursać-Onuaku-Carter preuzeli kontrolu igre i rezultata u svoje ruke (14-21). Tricom preko dvojice igrača na isteku prve dionice Ukić je vratio Splićane u egal (19-23).

Trica je držala Žute prvu i vratila ih u vodstvo u drugoj četvrtini. Trećom Perkovićevom i prvom Perasovićevom došli su do vodstva 28-27. Uz takvu preciznost koja nije padala (9/19) Splićani povećavaju prednost na 44-36 i uvlače Zadrane u nervozu koja se ponajbolje vidjela u četiri promašena slobodna bacanja u nizu (Mavra 1, Carter 2, Vuković 1).

Zadar je već tada izgledao bespomoćno, a onda ih je na otvaranju drugog poluvremena sustigla nova serija Žutih začinjena Babićevim zakucavanjem za ogromnih +12 (49-37). Zadar se spustio do 50-40. Uslijedilo je razdoblje igre bez poena s obje strane koje je potrajalo duže od tri minute, a onda je Luković tricom nagovijestio krah Zadra (53-40). Na kraju treće četvrtine prednost domaćina je iznosila 14 poena (62-48).

Zadar je pokušavao barem malo zakuhati rasplet ove utakmice, bez uspjeha. Na drugoj strani rasterećeni i razigrani Splićani zabijali su sa svih pozicija i na kraju stigli do visoke i velike pobjede 81-68.

Splićane su do pobjede predvodili Toni Perković (18 poena), Marko Luković (17 poena), Roko Ukić (12 poena, 6 skokova 5 asistencija) i Marin Marić (11 poena, 9 skokova). U zadarskim redovima Justin Carter je postigao 13 poena, a Dominik Mavra (5 skokova, 5 asistencija) i Chinanu Onuaku (6 skokova) po 12.

Peta utakmica igra se u zadarskoj Dvorani Krešimira Ćosića u subotu 5. lipnja s početkom u 20 sati. Prijenos je na Arena Sport TV.

KOMPELTNA STATISTIKA

FOTO: Ivica Čavka – KK Split / Šime Zelić i Zvonko Kucelin – KK Zadar