Hrvatska
FOTO: ŠRKL, 15. kolo: Fatina laka konjica hvata pobjede, Žika pobjede i kilometre a Panda pobjede i Zekine tricaške rekorde!

FOTO: ŠRKL, 15. kolo: Fatina laka konjica hvata pobjede, Žika pobjede i kilometre a Panda pobjede i Zekine tricaške rekorde!

Autor: Saša Ćirić Photo: ŠRKL

Silly wittle wabbit.

Cijeli košarkaški svijet još uvijek bruji o Bruji i njegovoj rekordnoj izvedbi iz prošlog kola, ali ne smijemo se odveć prepustiti trenutku - život mora ići dalje! Petnaesto kolo ŠRKL-a je bilo manje spektakularno od prethodnog, ali svejedno smo imali priliku vidjeti nekoliko značajnih statističkih učinaka.


Knin - Zeko i potočić 75:100

Knin: Lubina (38), Gambiroža (2), Marjanović (13), Đujić (11), Čačić (11)
Zeko i potočić: Baljkas (14), Samaržija (11), Silov (2), Plavčić (10), Tešulov (16), Vlaić (33), Bogut (4), Mikulandra (10)

Zeko i njegovi nadaleko čuveni potočićari još uvijek iščekuju povratak Antonija Vlaića, koji je svoju ozljedu ramena "zaradio" upravo na dvoboju druge runde natjecanja protiv Knina. Povratak prvog centra značajno podiže plafon ovoj generacijski i u mnogim drugim pogledima šarolikoj momčadi, a za što bolju poziciju na ljestvici uoči tog toliko željenog događaja imali su tek jedan zadatak - ne kiksati na utakmicama protiv sastava iz donjeg dijela tablice. Nije im to pošlo za rukom u prošlom kolu, ali vidjet ćete u nastavku ovog teksta - nema zamjerke, Bagatin je u odličnoj formi. Posljednjeplasirani Kninjani su, s druge strane, još jednom bili primorani izaći na parket u najkraćoj mogućoj rotaciji, odnosno nerotaciji. Petorka Lubina-Gambiroža-Đujić-Marjanović-Čačić je imala dva zadatka - sačuvati se od ozljeda i od ispadanja iz igre s pet prekršaja. Teško je igrati pod takvim pritiskom, ali unatoč tome Žuti su u prvom dijelu imali svojih dobrih trenutaka. Ipak, širina kadra i odlična šuterska izvedba Zekinih izabranika (čak 16 trica!) nije ostavila puno dilema oko pobjednika. Nije nova vijest da je kod Knina opet daleko najbolji bio Lovre Lubina (38), koji u posljednjih pet nastupa ubacuje u prosjeku 30.4 poena. Dvocifreni su bili i sve sigurniji Marjanović (13), a po 11 su dodali Đujić i Čačić. Zeku je do novih bodova još jednom predvodio Marko Vlaić (33), a po četiri trice su ubacili pouzdani Zoran Tešulov (16) i glavom i bradom Zeko, kojem je za to postignuće bilo potrebno svega četrnaest pokušaja.


Karika - 1990 85:95

Karika: Poljičak, Grozdanić (11), Topić (16), Ćoran (6), Duvančić (14), Cukrov (16), Maleš (16), Jukić (6)
1990: Pandurić (38), Kljajić, Stojanović (18), Brajković (18), Perica (6), Galić (15)

Derbi koji je to bio ali ipak nije. Malo smo i nepošteni, da, ali očekivanja od utakmica ovih dviju momčadi su nešto viša jer su nas na to naviknule. U prva dva ovosezonska dvoboja svaka momčad je uzela po jednu pobjedu, a ako je Karika imala ikakvu namjeru uplesti se u borbu za jedno od prva dva mjesta, morala je ovdje izvući najbolje od sebe. Lider prvenstva, čija osovina Stojanović-Pandurić nije imala niti 24 sata odmora nakon pobjede svog DOŠK-a nad drugom momčadi Dubrovnika - u Dubrovniku - nije smio olako pristupiti nezgodnom protivniku. No, vrućeruki Luka Pandurić je samo nastavio tamo gdje je stao večer prije, kad je Dubrovčanima ubacio 29 poena. Zlatokosi branič 90ersa je koristio sve blagodati mlake obrane Karikaša, te je nizao tricu za tricom. Crni su bili bez energije i bez šuta; iako su na kraju ubacili devet trica, veliki broj promašaja je bio prevelik teret za njih. Doajen Petar Maleš je zbog poslovnih obaveza morao otići prije kraja utakmice, pa su 90ersi imali jednu brigu manje u završnici. Sjajni Pandurić (38) je ubacio čak devet trica, izjednačivši tako rekord lige. Do ovog trenutka na vrhu je usamljen bio Zeko, koji je u sezoni 19/20 tadašnjoj Crnici Taboo bar (današnjem Caffe baru Bronx) ubacio devet trica iz dvadesetdva pokušaja. Ekipno također sjajna šuterska partija, čak 17 ubačenih trica ukupno za 90erse. Pomalo samozatajni, ali i dalje učinkoviti, bili su bijeli LeBron Domagoj Stojanović i čudnovati Marko Brajković (svaki po 18). Kod Karike su čak tri igrača ubacila šesnaest poena, Maleš, skakutajući Cukrov i mladi Topić. 

Važna napomena - nakon propuštenog dvoboja 14. kola zbog visoke temperature, glavni strateg 90ersa Marko Živković Žika je propustio i ovu utakmicu - on je također u subotu bio dio drniške pobjedničke momčadi iz Dubrovnika, odakle se vratio kući u gluho doba noći samo da bi se malo isplahnuo vodom i krenuo na novu dubrovačku avanturu, ovaj put s U13 selekcijom ŽKK Šibenik, čiji je trener. Agilni Žika je s curama upisao svoju drugu pobjedu u Gospinom polju u dva dana, svaka čast!


Bagatin - Povratak otpisanih 109:72

Bagatin: Peran (21), Rončević (25), Sučić (24), Mišura (6), Vukadinović (24), Jokić (2), Galić (2), Zoričić (6), Vukšić
Povratak otpisanih: Božikov (13), Tanfara (4), Ćaleta Car (27), Bauk (3), Buva (18), Pemma (7)

Posljednji dvoboj kola trebao je, gledajući prvenstvenu ljestvicu, ponuditi najveću neizvjesnost. Bagatin Danijela Vukadinovića Fate i Otpisani Aljoše Bauka Alje ušli su u ovu utakmicu s identičnim omjerom (4-8). Međutim, momentum je apsolutno na strani Narančastih. Bagatin je upisao dvije pobjede u nizu, a prije toga je protiv Karike pokleknuo tek u završnici susreta. Od samog starta Bagatinovci su se nametnuli kao raspoloženija momčad, dok su Otpisani muku mučili s energijom (svega šest igrača u rotaciji), ali i s manjkom opcija pod košem - nedostajao je pouzdani Kristijan Štrkalj. U takvim uvjetima Narančasti su do poluvremena otišli na +17 (55:38), što su kroz treću dionicu podigli na +22 (79:57), pa su Otpisani potpisali kapitulaciju i prije isteka četrdesete minute. I u ovoj utakmici je presudan bio faktor vanjskog šuta; Bagatin je, kao i 90ersi prije njih, ubacio 17 trica. Podatak za rubriku vjerovali-ili-ne, sve to su uspjeli bez šibenskog Currya Emila Chiabova. Pakleni šuter je, naime, ovaj vikend iskoristio za put u London. gdje je otišao podržati svoj omiljeni nogometni klub Arsenal u dvoboju protiv Brentforda. Iako nam je teško objasniti kakva životna nevolja mora natjerati čovjeka da navija za Arsenal, moramo odati počast Emilovoj požrtvovnosti i privrženosti klubu. Otpisani su u suženoj rotaciji dobili još jednu sjajnu izvedbu Roka Ćalete Cara (27), za kojeg svaki put napominjemo kako igra sve bolje, i on opet uspije to nadmašiti. Nije ga čak uspio poremetiti ni odlazak frizeru, in your face Samsone. Uz njega svoju kvotu su isporučili i Marko Buva (18) te superiskusni Emil Božikov (13). Kod Bagatina su čak četiri igrača ubacila više od dvadeset poena, a predvodio ih je nepogrešivi Ivan Rončević (25). Popularni Ronca je ubacio pet trica, kao i Frane Sučić (24), dok je Fatts Vukadinović (također 24) ubacio jednu manje. Kvartet revolveraša zaokružuje Šime Peran (21), koji je ubacio "samo" tri trice.

Bagatin - Povratak otpisanih (Foto: ŠRKL)

Šesnaesto kolo nam donosi sljedeće parove:

Karika - Zeko i potočić

1990 - Knin

Caffe bar Bronx - Povratak otpisanih

Slobodan je Bagatin.


Ljestvica nakon petnaest odigranih kola: 


Ljestvica strijelaca nakon petnaest odigranih kola (minimalno četiri odigrane utakmice):