Hrvatska
FOTO: ŠRKL, 18. kolo: Karika i Bronx uvjerljivi, 90ersi slomili Bagatin u finišu; Zeko ubacio šest trica, pogledajte tu prekrasnu formu šuta

FOTO: ŠRKL, 18. kolo: Karika i Bronx uvjerljivi, 90ersi slomili Bagatin u finišu; Zeko ubacio šest trica, pogledajte tu prekrasnu formu šuta

Autor: Saša Ćirić Photo: ŠRKL

Nečuveno.

S ponistre nekadašnjeg Marka i Željka se polako vide obrisi kostura doigravanja u ŠRKL-u, ali nepoznanice još postoje. U posljednja tri kola rješavat će se neke dileme u sredini ljestvice, vrh i začelje su manje-više fiksirani. Zbog dalmatinskog derbija HT Premijer lige između Šibenke i Splita, sve utakmice su se odigrale u subotu.


Caffe bar Bronx - Zeko i potočić 101:69
Caffe bar Bronx: Glasnović (7), Klisović (3), Crnčec (11),Petković (17), Ivić (8), Kuvač (37), Grgurica (5), Matulja (13)
Zeko i potočić: Samaržija (4), Baljkas (18), Plavčić (6), Bogut (2), Tešulov (3), Vlaić (25), Silov (11)

Bronxovci, kada su u punoj rotaciji (za njihove pojmove to je sve iznad sedam ljudi), su iznimno neugodna momčad. Brzi i pokretljivi, osobito ako u sastavu nema visokog centra Hrvoja Govića, svakako su ozbiljni pretendenti za titulu. Kako su u prosjeku osjetno mlađi od Zeke i njegovih potočićara (s iznimkom Marka Vlaića), od samog početka su nametnuli visok tempo koji je bio pretežak za crvenu sedmorku. Iako je drugi Vlaić, Antonio, na dan utakmice izrazio vjeru u povratak na teren, nešto kasnije ga je svladala visoka temperatura pa će biti prisiljen pričekati još bar desetak dana (u idućem kolu su slobodni). Bronxovci su brzim kontrama (u prvom redu Mate Kuvača) već do poluvremena otišli na (pre)visokih +29 (59:30), te je nastavak poslužio praktički kao šuterski trening - na obje strane. U takvom okruženju se najbolje snašao Zeko, koji je ubacio šest trica i tako se probio na ljestvicu najboljih dalekometnih pogađača u ligi. Na istoj je svoju lidersku poziciju zacementirao Luka Petković, koji je ubacio jednu manje. U slavlju Bronxa bez ikakve dileme prvo ime susreta je bio Kuvač, koji je ubacio 37 poena. Petković je dodao 17, a za promjenu su sporedne uloge ovaj put uzeli Marko Matulja (13) i Mateo Grgurica (5). Poražene, koji su u ovom susretu bili bez važnih uzdanica vanjske linije (Stegić, Mikulandra, Seper), su - kao i u prošlom kolu - predvodili Vlaić (25) i Zeko (18).

Bagatin - 1990 76:89
Bagatin: Sučić (3), Dražić (3), Peran (11), Jokić (14), Vučenović (3), Zoričić (4), Rončević (9), Vukadinović (11), Vukšić (2), Mišura, Chiabov (16)
1990: Brajković (35), Stojanović (23), Vidačak (1), Kljajić (11), Galić (15), Živković (5), Braica, Krnić

Bagatinovci su u prošlom kolu doživjeli neugodno prizemljenje nakon lijepog pobjedničkog niza. Praznovjerje je ponukalo Šimu Perana na neke promjene u imidžu, pa se tako odrekao nekoliko centimetara kose i naglavnih asesoarova poput raznih traka, trakica i marama. G. I. Šime  je uoči dvoboja s vodećim 90ersima jednom nogom bio na zagrijavanju, a drugom u društvu Emila Chiabova, koji je sa strane putem svog mobilnog aparata pratio triler utakmicu Arsenala i Bornemoutha. Vodeća momčad lige je još jednom došla u skraćenoj ali vrlo uigranoj rotaciji, ovaj put od nositelja igre nedostajao je Luka Pandurić. Utakmica je većim svojim dijelom bila u relativnom egalu, niti jedna momčad nije uspijevala u naumu da se odvoji na neku ozbiljniju razliku. Bagatinovce je u igri držao solidan vanjski šut, u čemu su prednjačili Chiabov i Mateo Jokić (po četiri trice svaki). 90ersi su tradicionalno živjeli na inspiraciji dvojca Brajković-Stojanović, kojima su svesrdno pripomagali Jure Kljajić i Hrvoje Galić. U završnih nekoliko minuta se ušlo u potpuno poravnatom odnosu snaga (76:76), a tada lideri prvenstva pronalaze ekstra galone goriva u svom spremniku i do kraja utakmice ubacuju trinaest poena, istovremeno ne dopustivši Bagatinu niti jedan!
Kako već napomenusmo, čudnovati Brajković je opet bio na svom prosjeku (35), kao i Stojanović (23). Galić je dodao 15 poena, a Kljajić 11 za 90erse. U redovima Bagatina su prednjačili Chiabov (16) i Jokić (14), a dvocifreni (11) su bili i Peran te Vukadinović.

Ležerni dolazak Domagoja Krnića na utakmicu (Foto: ŠRKL)

Karika - Povratak otpisanih 111:83
Karika: Duvančić (15), Burić (4), Vučić (18), Topić (12), Ćoran (18), Maleš (28), Grozdanić (17)
Povratak otpisanih: Bauk (14), Buva (18), Ćaleta Car (26), Tanfara, Božikov (3), Babun (22)

Večernji subotnji termin su zauzele momčadi koje su u međusobnim dvobojima ove sezone na omjeru 1-1. Karika je slavila u prvoj trećini prvenstva, Otpisani su u drugom iskoristili blijedo izdanje dizelaški nastrojenih Karikaša. Aljoša Bauk u ovom dvoboju nije mogao računati niti na jedno proljetno pojačanje, kao ni na pouzdanog centra Kristijana Štrkalja, koji je dobio poštedu povodom rođenja sina. Kiki, čestitamo! Karika je, s druge strane, u ovom tjednu imala sve moguće nesreće svijeta. U srijedu je na treningu rezervni centar Jure Jukić slomio kost u stopalu prilikom jednog nes(p)retnog naskoka, dok je na dan utakmice šutera Hrvoja Poljička svladala visoka temperatura. Uz to, skakutajući Blatar Ivan Cukrov je imao odgodivih neobaveza koje nije namjeravao preskočiti, pa su Karikaši u ovom dvoboju imali manje opcija na visokim pozicijama. No, dobra šuterska forma je njihov forte, pa su na taj segment računali i u ovom dvoboju. Otpisani su u svojim redovima imali također nekoliko raspoloženih šutera, prije svega oporavljenog Josipa Babuna, ali i sjajnog Roka Ćaletu Cara, koji u posljednja tri nastupa ubacuje 24 poena u prosjeku. Na poluvremenu je bilo +9 (52:43) u korist Karike, koja nije zaboravila bolan poraz iz druge trećine prvenstva. Jednom kad su noge i mišići došli na optimalnu radnu temperaturu, razlika je počela rasti do konačnih +28 (111:83). Pobjedu je Karici novom sjajnom izvedbom donio iskusni Petar Maleš (28), po 18 su dodali Ante Ćoran i markantni Tomislav Vučić, Marko Grozdanić je ubacio 17, Ivan Duvančić 15. Kod Otpisanih je prvo ime bez sumnje bio Ćaleta Car (26), dobru rolu su imali Babun (22) i Buva (18), a stari lisac Aljo Bauk je pokazao da još nije rekao posljednju riječ (14 poena, 4 trice).

U devetnaestom kolu sastaju se sljedeći parovi:

Karika - Bagatin

Caffe bar Bronx - 1990

Knin - Povratak otpisanih

Slobodan je Zeko i potočić.

Ljestvica nakon osamnaest odigranih kola:

Ljestvica strijelaca nakon osamnaest odigranih kola (minimum četiri nastupa):

Ljestvica tricaša nakon osamnaest odigranih kola (minimum četiri nastupa):