Hrvatska
FOTO ŠRKL:12. kolo u kratkim crtama - kninski pucanj u nogu, Duvančićev podvik i Stojanovićev 41 poen u porazu u krnjem derbiju

FOTO ŠRKL:12. kolo u kratkim crtama - kninski pucanj u nogu, Duvančićev podvik i Stojanovićev 41 poen u porazu u krnjem derbiju

Autor: Saša Ćirić Photo: ŠRKL

Ovaj put nema Zeca.

ŠRKL, štorija dvanesta.

Kako možete primijetiti po datumu objave, ovo kolo se malo razvuklo. Dok su Knin i Povratak otpisanih, odnosno Karika i Bagatin "odradili" svoje dvoboje u unaprijed određenim terminima, derbi dviju prvoplasiranih momčadi (1990 i Caffe bar Bronx) je bio odgođen zbog najnepoželjnije boljke ovakvih amaterskih i veteranskih natjecanja - loš zdravstveni karton. Bronxovci, naime, nisu mogli okupiti zdravu petorku, pa je nedjeljni sraz s vodećim 90ersima bio prebačen za srijedu. Ali, pozabavimo se prvo utakmicama odigranim u nedjelju.

Knin - Povratak otpisanih 80:85

Knin: Lubina (28), Čačić, Božić (6), Tatarović (22), Đujić (2), Plavčić (2), Sinobad (19), Radak (1)
Povratak otpisanih: Bauk, Babun (18), Ćaleta Car (17), Štrkalj (8), Božikov (11), Mravinac, Spahija (12), Pemma (9), Buva (8), Urukalo (2)

Dvoboj sastava iz donjeg dijela prvenstvenog poretka donio je veliku dramu. Kninjani su još jednom igrali bez svog prvog strijelca Mladena Vujičevića, koji je u zimskom prijelaznom roku uz rekreacijski dres Žutih dobio još jedan, (polu)profesionalni. Bivši centar Šibenke je potpisao za drniški DOŠK, koji će u drugom dijelu sezone pokušati izboriti razigravanje za Prvu mušku ligu. Drnišani u Drugoj muškoj ligi (jug) na polusezoni imaju trodiobu prvog mjesta s Diadorom i Mislavom iz Podstrane. Čvrsti Vujičević će svakako biti dobar zalog ambicijama DOŠK-a. No, to Kninjanima može značiti još slabije šanse za njegovo sudjelovanje u ŠRKL-u. Otpisani su, pak, došli u gotovo punom sastavu, pojavili su se i povratnik Ivan Spahija te treće zimsko pojačanje, Gianluca Pemma. Prvo poluvrijeme je završilo u potpunom egalu (40:40), što je ostavljalo ime pobjednika pod znakom pitanja. U trećoj četvrtini su se momčadi često izmjenjivale u vodstvu, ali Otpisani na krilima sveprisutnog Kristijana Štrkalja bolje odrađuju završne minute te u posljednju dionicu ulaze sa šest poena prednosti (59:65). Kada su to početkom četvrte četvrtine podigli na +10 (61:71), činilo se da su slomili borbene Kninjane. No, nezaustavljivi Lovre Lubina i raspoloženi debitant Jovan Sinobad, uz standardnu pomoć kapetana Antonija Tatarovića, vraćaju Žute u igru, te se u završnicu ulazi praktički u egalu. Knin je imao i napad za pobjedu, kod rezultata 80:82 četrdesetak sekundi prije kraja imali su loptu, ali velika želja i nervoza su generirali (pre)lako izgubljenu loptu, što su Otpisani znali iskoristiti. Izabranici Aljoše Bauka su tako došli do četvrte pobjede u sezoni i velikog kapitala u borbi za petu poziciju, jer sada bježe Bagatinu za dvije pobjede. Momčad u crnom su do pobjede odveli tribunjski snajper Josip Babun (18), koji je zbog ozljede zadnje lože morao kraj utakmice odgledati s klupe, a povratak na teren će uslijediti... kad zaliječi ozljedu, ne prije (Joso, ovo nije nagađanje, ovo je dobronamjerna preporuka!), te konstantno dobri Roko Ćaleta Car (17). Kninjane, koji su već treći ili četvrti put u samoj završnici sami sebi pucali u nogu, djelomično i zbog velike želje za prvom pobjedom u ligi, su u ovoj utakmici predvodili Lubina (28) i Tatarović (22).

KK Knin (Foto: ŠRKL)


Karika - Bagatin 75:60
Karika: Jukić, Poljičak (2), Burić (3), Vučić (8), Topić (5), Ćoran (14), Duvančić (8), Maleš (19), Cukrov (16), Ćirić
Bagatin: Vukšić (2), Rončević (6), Vukadinović (5), Petrović (12), Zoričić (7), Jokić (13), Dražić (3), Galić, Mišura (3), Pancirov (9)

Druga utakmica kola je dvoboj starih poznanika i povremenih sparing partnera, dobrosusjedski nastrojenih Karike i Bagatina. U prvom ovosezonskom duelu Karika je slavila nakon produžetka, bilo je tu i malo zdravih tenzija, tako da niti jedna niti druga momčad nisu ovdje računale na laku pobjedu. Uistinu, prema viđenom u prvom poluvremenu bilo je jasno da se oba suparnika poprilično muče u razbijanju protivničke obrane, pa se na poluvrijeme otišlo s bunkeraških 38:36 u korist Karikaša. Tijek utakmice bi bio sigurno drugačiji da su Bagatinovci imali na raspolaganju prva dva strijelca, no to nije bio slučaj u ovoj utakmici. Šibenski Curry Emil Chiabov je u toplini svog kreveta vodio boj s koronavirusom, dok je Šime Peran odrađivao sankciju (isključenje) iz prethodnog kola. Ipak, i u značajno oslabljenom sastavu su Narančasti izvrsno parirali praktički kompletnoj Karici. Ovakav razvoj dvoboja nije najbolje sjeo iskusnom playmakeru Crnih Ivanu Duvančiću, koji je na jednoj minuti odmora značajno podigao glas na svoje suigrače, ne birajući žrtve. Motivacijski govor "neugodnog" Dume je trgnuo Karikaše, koji su stisnuli zube i počeli se boriti s vlastitim demonima i lošom šuterskom večeri. Jedna od najboljih momčadi lige po pitanju šuta za tricu se mučila u tom segmentu, ali je neuništivi Petar Maleš ubacio svoju jedinu kad je najviše trebalo, u posljednjem napadu treće četvrtine za +8 (57:49). Karikaši u posljednjoj četvrtini uspijevaju slomiti Bagatin i na kraju slaviti s rezultatom koji ne reflektira najbolje stvarno stanje na terenu tijekom cijele utakmice. Pobjedničku momčad su predvodili, standardno, Maleš (19) i flambojantni Blatar Ivan Cukrov (16), dok su kod Bagatina dvoznamenkasti bili Mateo Jokić (13) i Josip Petrović (12).


1990 - Caffe bar Bronx 75:80
1990: Galić (11), Braica, Živković (15), Stojanović (41), Krnić (8)
Caffe bar Bronx: Čenić (13), Klisović (13), Protega (14), Smolić (8), Gović, Grgurica (19), Crnčec (13)

Dugo iščekivani derbi kola se odigrao u srijedu u 18 sati. Paralelno se u gradu igrala još jedna utakmica velikog značaja, četvrtfinalni dvoboj Alpe Adria Cupa između Šibenke i slovačkog predstavnika BC Komarno. Na veliku žalost svih zainteresiranih, duel vodećih momčadi ŠRKL-a je prebacivanju termina unatoč bio u prilično krnjem izdanju. Što zbog poslovnih što zbog privatnih obveza, 90ersi su uspjeli skupiti tek pet igrača (Krnić, Živković, Braica, Stojanović, Galić), dok su Bronxovci nastupili bez prvog strijelca Marka Matulje, prvog tricaša lige Luke Petkovića te novih akvizicija, Krešimira Ivića i Mate Kuvača. Velika je šteta što je ovakav dvoboj odlučen višom silom, jer bi odigravanje utakmice u svom redovnom ili nekom drugom s(p)retnije dogovorenom zamjenskom terminu vjerojatno dovele više gledatelja na tribine, ali i neke od spriječenih igrača na teren. Bronx je širom rotacijom uspio slomiti 90erse, kojima nije pomogla ni simultanka Domagoja Stojanovića. Čak petoricu dvoznamenkastih (od sedam dostupnih igrača) Bronxovaca je predvodio Mateo Grgurica (19), dok je novopridošli brzanac Duje Protega dodao 14 poena. Sjajnom Stojanoviću (41) je najbolju podršku pružio Marko Živković (15). Posljednje, ali ne i najmanje važno, za sve zainteresirane (dakle, za sve) - Domagoj Krnić je ubacio dvije trice i jednu dvicu za svoj season-high (8).


Parovi trinaestog kola su: 

Karika - Caffe bar Bronx 

Zeko i potočić - Povratak otpisanih

Knin - Bagatin

Slobodna je momčad 1990.

Ljestvica nakon dvanaest odigranih kola:


Ljestvica strijelaca nakon dvanaest odigranih kola: