Hrvatska
Regija
FOTO: Što se dogodilo u samo pet dana? Zadar bez Allena teško poražen u Železniku

FOTO: Što se dogodilo u samo pet dana? Zadar bez Allena teško poražen u Železniku

Autor: Paulo Sarić

Sve je bilo gotovo već u prvom poluvremenu.

Košarkaši Zadra upisali su novi poraz u regionalnom natjecanju. Igrači Danijela Jusupa pet dana nakon velike pobjede nad Cedevitom Olimpijom, bez previše borbe su položili oružje u Železniku gdje ih je domaći FMP 'otpuhao' s terena rezultatom 94-67.

Očito, bez Allena ne ide. Koliko god iskusni Amerikanac povremeno kidao živce svojim soliranjem i nesklonošću momčadskoj igri, jedan je od rijetkih koji može nešto kreirati, barem samome sebi, i stvoriti poene iz ničega.

A Zadar je momčad koja bez takvog igrača – ne može.

Nakon sporog otvaranja u kojemu su se obje momčadi mučile da dođu do poena, plavo-bijeli su bili ti koji su prvi upalili motore. Točnije, Dominik Mavra. Povremeni hrvatski reprezentativac povezao je pet poena i sredinom prve četvrtine odveo svoju momčad na plus tri (5-8), natjeravši domaćeg trenera na minutu odmora. Ulazak Alekse Uskokovića trgnuo je domaću momčad koja je počela pružati partije kakve smo od nje gledali početkom sezone, no za skorašnju promjenu na semaforu najzaslužniji je bio Stefan Đorđević koji je dominirao u reketu hrvatskog sastava.

FOTO: KK FMP

Niti jedan od četvorice visokih igrača dalmatinskog sastava nije imao odgovora za njegove poteze koji su dominantno išli na lijevu stranu, a bez Bryona Allena uskoro je počeo 'štekati' i napad, pa se daljnji tijek susreta vrlo rano počeo naslućivati.

Nova trica Mavre bila je samo 'bljesak u sezoni' i simbolični doprinos Jusupovih igrača u seriji 13-3 koja je odvela domaćine na dvoznamenkastu razliku (25-15). Uz mladog Đorđevića probleme je stvarao i iskusni Jeremić, pa je tek treći dalekometni ubačaj raspoloženog zadarskog razigravača prekinuo gostujuću sušu.

Barem nakratko.

Loš protok lopte i staromodni napadi skupo su koštali hrvatsku momčad koja je ušla u žrvanj 'Pantera' koji su iz napada u napad povećavali prednost. Doduše, serija slobodnih bacanja sredinom druge dionice nakratko je zadržala Jusupove trupe u priključku, no, pokazat će se, bila je to 'duda varalica'.

'Švicarska obrana', ne ona multifunkcionalna i svugdje primjenjiva poput vojnog nožića, već propusna i puna rupa poput ementalera uskoro je dopustila Beograđanima novu seriju 10-0 nakon koje je semafor već u 18. minuti pokazivao 45-25, velikih 20 razlike za FMP.

FOTO: KK FMP

Sve do bez doprinosa Alekse Radanova i Stefana Pota, dvojice nominalno najopasnijih igrača Jovanovićeve momčadi, koji su prvom poluvremenu zajedno ubacili – nula poena.

Nastavak nije donio puno promjena. Zadrani su i dalje bili jednako jalovi i jednako propusni kao i u prvom dijelu, a da ni 'glava' nije bila potpuno u utakmici pokazuju dvije crtice iz treće četvrtine kada se Stefan Fundić dvaput u samo nekoliko minuta – nije uspio niti dobaciti do obruča.

S linije slobodnih bacanja.

Do kraja smo gledali odrađivanje posla beogradskog sastava koji je lakše od očekivanog došao do nove pobjede i dodao još pokoju sijedu vlas navijačima Zadra.

Domaćine su do šeste pobjede vodili Okben Ulubay i Marko Pecarski sa 16, odnosno 15 poena, dok je najefikasniji u zadarskim redovima bio Dominik Mavra sa 17 koševa.