Hrvatska
FOTO: 'Stotka' kadeta Zadra za uvjerljivu pobjedu nad Šibenčanima u sjevernodalmatinskom derbiju

FOTO: 'Stotka' kadeta Zadra za uvjerljivu pobjedu nad Šibenčanima u sjevernodalmatinskom derbiju

Autor: Paulo Sarić

Zlatni kadet Duje Brala predvodio je domaćine s 27 koševa.

Kadeti Zadra u petak su na domaćem terenu u međužupanijskom krugu kvalifikacija za Jedinstvenu kadetsku ligu svladali vršnjake iz GKK Šibenik rezultatom 100-70 i zadržali stopostotan učinak nakon dva kola. Gosti su se u prvom poluvremenu pokazali u jako dobrom svijetlu dominiravši pod obručima, no vrlo su brzo upali u probleme s osobnim pogreškama što su igrači Marka Selina iskoristili da na koncu dođu do uvjerljive pobjede.

Iako su domaćini poveli 4-0, mladi su se Šibenčani od početka nametnuli kao bolja momčad. Predvođeni snažnim Tomislavom Ivišićem i Franom Antićem uz pomoć zanimljivog Antonia Klarina gosti su rano preuzeli rezultatsku inicijativu i u osmu minutu nakon zakucavanja kapetana Ivišića ušli s plus osam (8-16). Zadrani su u boljem ritmu završili prvu četvrtinu i ubrzo prišli na samo posjed zaostatka, no kad se učinilo da će Selinovi momci na krilima zlatnog kadeta Duje Brale doći do izjednačenja mladi su 'Građani' krenuli u nalet i učas se odvojili na 24-32.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Iako su još tada imali problema s faulima Šibenčani su se zahvaljujući snažnom Antiću koju minutu kasnije odvojili i na prvu dvoznamenkastu prednost (31-42). Selinovi mladići nisu imali odgovora za visokog Šibenčanina koji je do poluvremena ubacio 17 poena i uz Klarina i Ivišića vukao svoju momčad do plus devet na poluvremenu (33-42).

Domaćini su bolje otvorili nastavak i serijom 6-0 u samo tri minute prišli na posjed zaostatka da bi Brala koji napad kasnije poravnao na 48-48. Zadrane je do prve prednosti nakon samog otvaranja odveo Maksim Matulina u 25. minuti (52-50) nakon čega su gosti u potpunosti ušli u domaći mlin te iz minute u minutu upadali u sve veći zaostatak. Tome su uvelike pridonijele osobne pogreške Šibenčana koji su već sredinom treće četvrtine imali trojicu igrača s četiri i dvojicu s tri faula radi čega je trener Klisović bio primoran na brojne rotacije.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kovačević je polaganjem u 29. minuti odveo Zadar na prvu dvoznamenkastu prednost (65-55) nakon čega više nije bilo povratka za goste. Posljednju je nadu 'Građana' ugasila isključujuća osobna pogreška njihovog najboljeg igrača Frane Antića nakon čega su Selinovi momci krenuli u seriju 12-0 i riješili pitanje pobjednika.

Do kraja je jedino pitanje bilo s koliko će razlike utakmica završiti, a odgovor na nj dao je J. Tomić u posljednjoj minuti kada je položio za 'stotku' domaćina.

Zadrane su predvodili Duje Brala s 27 koševa te Maksim Matulina sa 17 poena, dok su najefikasniji u gostujućim redovima bili Antić i Klarin s 20, odnosno 16 koševa.


KK Zadar: Stanović 2, Horvat 8, Vidov 9, Klarica 10, Vanjak 3, Klarić 1, Brala 27, Klimontowicz, Buljan 13, Matulina 17, Tomić 4, Kovačević 6. Trener: Marko Selin.

GKK Šibenik: Pleadin 8, Klarin 16, Jurišić 3, Jerkin 4, Topić, Jakoliš 2, Pancirov 5, Ivišić 9, Antić 20, Veldić 3. Trener: Branko Klisović.