Europa i Svijet
Hrvatska
FOTO: Jedan 'skalp' i dvije stotke... Zadar porazom završio nastup na Zadar Basketball Tournamentu

FOTO: Jedan 'skalp' i dvije stotke... Zadar porazom završio nastup na Zadar Basketball Tournamentu

Autor: Paulo Sarić

Zadrani nisu imali snage za treću utakmicu u nešto više od 48 sati.

Košarkaši Zadra porazom su završili nastup na šestom izdanju Zadar Basketball Tournamenta. Nakon iznenađujuće pobjede nad Himkijem na otvaranju turnira i dobrog otpora prošlosezonskom finalistu Eurolige Anadolu Efesu, ekipa Ante Nazora večeras je poražena od berlinske ALBA-e rezultatom 68-100. 

Otvaranje susreta proteklo je u znaku njemačkog sastava. Momčad Aita Garcije Renesesa na krilima svog najboljeg strijelca Marcusa  Erikssona povela je 0-7 trgnuvši u početnim minutama uspavane Zadrane. Odgovorili su domaćini preko Bryona Allena prišuljavši se malo po malo na posjed zaostatka (12-14), no bilo je očito da je će raspoloženom Amerikancu trebati ‘dati ruku’ ne bi li Dalmatinci došli u priliku ponoviti izvrstan rezultat otprije dva dana.

FOTO: Zvonko Kucelin (Basketball.hr)

Držali su se Nazorovi momci na priključku sve do kraja prve četvrtine i zadiranja u dublju rotaciju, a onda je krenuo nalet Berlinčana. ALBA je iskoristila gotovo četiri minute bez koša Zadra i serijom 0-13 otišla na velikih 17 razlike. Ubojiti Eriksson torpedirao je domaći koš, a agresivna obrana Nijemaca nije dala previše prostora za dolazak do otvorenih šuteva, pa je utakmica već do odlaska na veliki odmor ušla u mirne vode. Naporan ritam i treća utakmica u tri dana uzeli su svoj danak rezultat čega je odlazak u svlačionice s minus 14 iz zadarske perspektive (39-53).

FOTO: Zvonko Kucelin (Basketball.hr)

Nastavak je donio istu sliku. Dalmatinci se niti u jednom trenutku nisu predavali, no bio je primjetan nedostatak energije i centimetara u reketu pa je ALBA mirno kontrolirala ostatak susreta. Razlika se sve do ulaska u posljednju dionicu vrtjela na dvadesetak poena prednosti za berlinski sastav, a priliku su u posljednjim minutama dobili i mladi Jan  Palokaj i Jure Planinić kojima će iskustvo igranja protiv euroligaške momčadi zasigurno dobro doći u igračkom razvoju. 

Vrijedi istaknuti da je petorka Zadra koja je završila susret u prosjeku imala samo 21 godinu što je vrijedan zalog za budućnost. 

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Marcus Eriksson i Niels Giffey s 24, odnosno 23 poena, dok je Zadrane predvodio Bryon Allen s 14 koševa.