Hrvatska
Regija
FOTO: Tako blizu, a tako daleko. Zadrani novim porazom ostali zakovani za dno ABA lige

FOTO: Tako blizu, a tako daleko. Zadrani novim porazom ostali zakovani za dno ABA lige

Autor: Paulo Sarić

Protiv Mornara se nije moglo.

Košarkaši Zadra poraženi su pred nešto više od 1000 gledatelja u prvom susretu 18. kola ABA lige od Mornara rezultatom 83-89 i ostali na začelju regionalne lige. Domaćini su krenuli bez Akosa Kellera koji je pred izlaznim vratima kluba, no s obzirom na viđeno teško je povjerovati da bi nastup visokog Mađara puno pomogao momčadi Danijela Jusupa u večerašnjem susretu.

Gosti su od prve minute brzim napadima pokušavali koristiti nedostatke u zadarskoj obrani, no nedovoljna preciznost u prvoj četvrtini dopustila je plavo-bijelima da ne potonu u rani zaostatak. Dapače, slobodna bacanja Allena u četvrtoj minuti odvela su domaće košarkaše i do prednosti (10-8), pokazat će se jedine u susretu, no nije dugo trebalo da Barani pokažu veću individualnu kvalitetu i preuzmu kontrolu nad susretom. Raspoloženi Vuković i Allen nisu imali podršku suigrača pa se Mornar već u 12. minuti, nakon ubačaja Damira Markote odvojio na dvoznamenkastu prednost.

Zaokružilo je to gostujuću serija 0-10 koja je usmjerila daljnji tijek susreta.

Nedugo potom dogodila se nesvakidašnja situacija. Teško je i pobrojati koliko su puta Zadrani uputili šut prema košu u jednom napadu. Bilo je tu svega. Od promašaja, preko pogodaka u obruč do blokada. No, koša nije bilo! Bilo ga je zato s druge strane kada je Nemanja Vraneš pogodio iza linije 6,75 nagovijestivši pravu tricašku kanonadu gostiju u drugoj dionici. Uslijedila su po dva ubačaja Wallera i Markote za velikih plus 16 (31-47) dvije minute prije odlaska na veliki odmor.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Uspjeli su domaćini smanjiti zaostatak do odlaska u svlačionice, a onda i na krilima dobre role kapetana Ivanova prići na samo minus pet (44-49), ali za ozbiljniju ugrozu nisu imali kvalitete. Dominirali su Zadrani u skoku i već sredinom treće četvrtine imali 15 drugih napada, ali slaba je to bila vajda Jusupovim trupama.

Milko Bjelica je pokrenuo, a novopridošli Isaiah Whitehead dovršio crnogorsku seriju 1-11 nakon koje su Barani, s par izuzetaka, mirno održavali dvoznamenkastu prednost do kraja susreta. Priprijetili su domaćini na isteku 30. minute nakratko zapalivši iskru nade u preokret, ali bila je ona kratkoga vijeka. Da ne prijeđe u buktinju učas su se pobrinuli Harris i Markota, da bi novi impuls zadarskom sastavu dao Ivan Siriščević koji je s pet vezanih poena primakao svoju momčad na sedam poena zaostatka (72-79).

Odgovorili su Luković i Pullen, da bi Mavra i Ivanov ponovno zakuhali stvari.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Eto Zadra na dva posjeda!

Ipak, kada je najviše trebalo pogriješili su oni u kojih su se domaćini najviše uzdali. Bryon Allen je bio polovičan s linije slobodnih bacanja, da bi Mavra potom koracima počastio goste za 11. pobjedu Mornara.

Svaku sumnju u konačni ishod odagnao je Pullen polaganjem za 81-87 30 sekundi prije kraja. Uslijedila je penal-završnica, no vremena više nije bilo.

Najefikasniji u gostujućim redovima bili su Harris i Pullen s po 14 poena, dok je Zadrane predvodio Bryon Allen s 25 koševa.