Hrvatska
FOTO: Teškom mukom protiv fenjeraša. Dobar otpor Bosca nedovoljan za veliko iznenađenje na Višnjiku

FOTO: Teškom mukom protiv fenjeraša. Dobar otpor Bosca nedovoljan za veliko iznenađenje na Višnjiku

Autor: Paulo Sarić

'Di ste sada šminkeri, derbi navijači…' – pjevali su svojim sugrađanima momci iz Tornada na početku utakmice.

Košarkaši Zadra pred dvjestotinjak su gledatelja u dvorani „Krešimir Ćosić“ svladali KK Bosco rezultatom 88-79 i došli do devete pobjede u HT Premijer ligi. Nije to bila dobra partija Zadra, makar ne u prvom poluvremenu. Uklopila se igra domaćina u sivilo praznih sjedalica pa je posljednja momčad lige velikim dijelom susreta izgledala kao (pre)tvrd zalogaj hrvatskom abaligašu. Ipak, na koncu je igračima Ivice Burića nestalo snage i koncentracije pa su bodovi ostali na Višnjiku.

Zadrani nisu dobro otvorili utakmicu. Nakon šest i pol minuta igre semafor je pokazivao 12-17 što je primoralo domaćeg stratega na ranu minutu odmora. Nije ovaj put bilo vike i dernjave kao u prethodnim sličnim situacijama, no ni mirniji pristup nije urodio plodom pa su 'Salezijanci' novom tricom, svojom četvrtom iz pet pokušaja, uskoro otišli na plus osam. Učinilo se da će otvaranje druge dionice donijeti buđenje domaće momčadi, no sve do odlaska u svlačionice Bosco je bio taj koji je diktirao ritam igre.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Trica Petra Marića za 33-33 pokrenula je, doduše, seriju Dalmatinaca 8-0 koja je odvela Nazorove trupe na dva posjeda prednosti, no tek je polaganje Marija Littlea u posljednjim sekundama prvog dijela osiguralo domaćinima prednost pred veliki odmor (44-42). Sve to uz čak 11 skokova viška nakon prvih 20 minuta. Kao blagu olakotnu okolnosti treba spomenuti da su domaćinima ponovno nedostajala trojica igrača (Kristijan Krajina, William Magarity i Kwame Vaughn), no slabo je to opravdanje za prikazano protiv momčadi koja je upisala samo jednu pobjedu u hrvatskom prvenstvu, pogotovo znajući da su i Zagrepčani bili oslabljeni neigranjem Stjepana Tešije koji je bio najbolji strijelac u iznenađujućem slavlju Bosca na Baldekinu prije tjedan dana.

Drugo je poluvrijeme donijelo i drugi Zadar. Rastrčaniji, borbeniji, razigraniji. Posljedica toga je i serija domaćina 15-2 na otvaranju treće četvrtine koja je odvela Dalmatince na dvoznamenkastu prednost i usmjerila susret u očekivane vode. Napad gostiju postao je za korak tromiji u odnosu na prikazano u prvom poluvremenu, a s druge su se strane razigranom Lovri Bašiću priključili Domagoj Vuković i Luka Božić pa je razlika nastavila rasti praktički iz napada u napad. U posljednjih se deset minuta ušlo s plus 15 iz domaće perspektive i dugo se vremena činilo da Dalmatinci mirno plove ka cilju.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Da završnica ne bude dosadna prvo su se pobrinule sudačke odluke koje su vidno iziritirale kako navijače tako i igrače Zadra, a onda i igra gostiju koji su u jednom trenutku, tri i pol minute prije kraja, prišli na samo minus pet (80-75). Ipak, za ozbiljniju prijetnju nije bilo dovoljno koncentracije, a ni kvalitete, pa su bodovi ostali na Višnjiku.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Lovre Bašić i Domagoj Vuković s po 15 poena, čemu je prvi dodao devet asistencija, a potonji deset skokova, dok je bolji od ostalih kod 'Salezijanaca' bio Hrvoje Puljko sa 17 koševa.