Hrvatska
Regija
FOTO: Težak poraz pred gotovo 6000 duša. Zadar bez šanse na Višnjiku!

FOTO: Težak poraz pred gotovo 6000 duša. Zadar bez šanse na Višnjiku!

Autor: Paulo Sarić

Pali bez ispaljenog metka.

Košarkaši Zadra pred nešto manje od 6000 gledatelja u dvorani „Krešimir Ćosić“ poraženi su od lidera regionalne lige Crvene zvezde rezultatom 69-87 te će o svojoj sudbini odlučivati u posljednjem kolu na gostovanju kod Igokee. Iako su igrači Ante Nazora u prvom poluvremenu pružili kakav-takav otpor, kvaliteta je bila debelo na strani gostiju koji su u samo nekoliko minuta treće četvrtine prelomili utakmicu i upisali okruglu 20. pobjedu u ABA ligi.

Gosti su otvorili susret dvjema otvorenim tricama, no u prvim je minutama raspoložen bio Domagoj Vuković koji nije dopuštao da se Zvezda odvoji na osjetniju razliku. A onda je u igru ušao Mario Little. Donedavni je 'kažnjenik' s dva dalekometna ubačaja nakratko preokrenuo rezultat i dao nadu domaćinima da se mogu nositi s kvalitetnijim i osjetno skupljim suparnikom. Ipak, kako je vrijeme odmicalo obrana Beograđana bila je sve bolja pa su Zadrani ubacili samo dva poena u posljednje tri i pol minute prve četvrtine, oba s linije slobodnih bacanja.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nakon prvih rotacija do izražaja je došla najveća kvaliteta srbijanske momčadi, ono što je trener Nazor posebno isticao u najavi utakmicu. Momčad Milana Tomića ima dva ili tri kvalitetna igrača na svakoj poziciji što je luksuz koji si Dalmatinci ne mogu priuštiti. U takvom su omjeru snaga gosti u 13. minuti imali priliku da odu na dvoznamenkastu prednost, no Davidovac je bio neprecizan što su Zadrani iskoristili da uzvrate serijom 8-1 i izjednače na 25-25.

Taman u trenucima kada je Zvezda krenula u novi nalet „navijači“ Zadra, isti oni koji su klubu prošle sezone nanijeli dobar dio od ukupno 370.000,00 HR kazne, zapalili su dvije bengalke  koje su aktivirale protupožarni alarm što je ostatak tribina dočekao sa zvižducima.

Na parketu je Little tricom nakratko zaustavio krvarenje, no ostatak suigrača nije imao snage da mu 'da ruku' u napadu pa se na veliki odmor otišlo s plus šest iz gostujuće perspektive (31-37). Tek nešto više od 30 poena za 20 minuta igre dosta govori o igri Zadrana u napadu, no još više o čvrstoći gostujuće obrane, daleko najbolje u čitavoj ligi.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Ono što nije uspjela u prve dvije, Zvezda je napravila na samom otvaranju treće četvrtine. Davidovac i Ojo odveli su goste na dvoznamenkastu prednost, no bio je to samo uvod u ono što smo vidjeli narednih nekoliko minuta. Pokazali su Beograđani da su s pravom prva momčad Jadrana i zaigrali još tvrđu i agresivniju obranu. Napad Zadra je stao o čemu svjedoči samo sedam poena domaćina u sedam minuta nastavka pa je Zirbes mirne ruke s linije slobodnih bacanja odveo svoju momčad na okruglih plus 20 (38-58).

Raspala se igra 'bijelih' u tim trenucima. U napadu je krenulo soliranje, a u na drugoj je strani zonska obrana 'pala' već u prvim napadima pa je semafor uoči posljednjih deset minuta pokazivao 48-72 za Tomićeve momke. Zadar je primio čak 35 poena u trećoj četvrtini. Previše.

Do kraja smo gledali odrađivanje posla od strane gostiju, a vrijedi spomenuti da je pri minus 25 nešto više od pet minuta prije kraja priliku na parketu dobio i mladi Jure Planinić.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Joe Ragland i Michael Ojo s 15, odnosno 11 poena, dok je jedini raspoloženi kod domaćina bio Mario Little s 22 koša.

Rezultati by SofaScore