Europa i Svijet
FOTO: Tomić vodio Barcu do pobjede, Žalgiris utišao Oaku, CSKA "preživio" Kanare

FOTO: Tomić vodio Barcu do pobjede, Žalgiris utišao Oaku, CSKA "preživio" Kanare

Autor: Saša Ćirić

Sjajna košarka se danas igrala u najjačem europskom natjecanju.

Petak je u Euroligi bio rezerviran za tri utakmice.

Prvi su na teren izašli košarkaši Darussafake i Barcelone, a uspješniji su bili gosti. Barcelona je kontrolirala igru u prvom dijelu, pa su na poluvrijeme otišli sa sedam poena prednosti (40-47). Treća četvrtina je ponudila najbolju igru domaće momčadi, pa su igrači Ahmeta Cakija dopustili Kataloncima tek 11 poena (24 postignuta), te u posljednjih deset minuta ušla sa šest poena plusa (64-58). Ipak, u tom ganjanju rezultata su se domaći poprilično ispuhali, što je Barcelona znala iskoristiti. Svega sedam poena domaćih u četvrtoj četvrtini nije bilo dovoljno za pozitivan rezultat, pa su gosti na kraju slavili s +8 (71-79).

Najefikasniji u redovima pobjedničke momčadi bili su Chris Singleton (18 poena, 5 skokova) i naš Ante Tomić (17 poena, 4 skoka za nepune 22 minute). Darussafaku je predvodio Michael Eric (17 poena, 9 skokova), a dvoznamenkast je bio i Stanton Kidd (10 poena).

U drugoj utakmici dana susreli su se Panathinaikos i Žalgiris. Kao i kod prethodnog dvoboja, gosti su bolje startali. Balansirani napad momčadi Šarunasa Jasikevičiusa je bio nerješiva enigma za Xavija Pascuala, a domaći su se mučili i u napadu. Gosti su na odmor otišli s jedanaest poena prednosti (33-44). U nastavku se domaća momčad budi, pa se prednost Žalgirisa polako topi. Napokon, u četvrtoj četvrtini Pao prelazi u vodstvo, a minutu i pol prije kraja došli su na +4. Ipak, nisu izdržali. Nekoliko sekundi prije kraja Brandon Davies pogađa za izjednačenje (76-76), a na drugoj strani Nick Calathes ne pogađa tricu za pobjedu, pa se odlazi u produžetak. Od samog početka su gosti preuzeli vodstvo, a domaći su stalno kaskali. Pri rezultatu 83-86 je Calathes imao priliku da novim pokušajem za tricu isforsira još jedan produžetak. Nije bio precizan, a na drugoj strani je jedno slobodno bacanje iskoristio Davies, pa gosti upisuju vrijednu pobjedu (83-87).

Kod Žalgirisa je Davies (18 poena) predvodio dvoznamenkastu petorku, dok je Calathes s 22 poena bio najefikasniji igrač utakmice.

Aaron White zakucava pored Jamesa Gista (Foto: euroleague.net)

Kasnovečernji susret (21:30 po našem vremenu) je bio rezerviran za Herbalife Gran Canariju i moskovski CSKA. Lajtmotiv večeri se nastavio i u tom dvoboju. Domaća momčad je ofanzivno odigrala sjajnu prvu četvrtinu, u kojoj je postigla čak 29 poena. Ipak, nisu držali isti intenzitet i na drugom kraju terena, pa su dopustili Moskovljanima 26 poena u istom razdoblju. Druga četvrtina se nastavila u istom tonu, pa se na odmor odlazi s iznimno visokim brojem poena, te vodstvom 55-52 za domaću momčad. CSKA se konsolidirao u trećoj četvrtini i prešao u vodstvo, a domaći igrači više nisu imali goriva u tanku, pa je razlika u korist ruske supermomčadi rasla do samog kraja. Konačnih 91-106 pokazuje da se i u Europi igra moderna, brza i efikasna košarka.

Ruska momčad je imala čak šestoricu dvoznamenkastih, a predvodio ih je s 22 poena Nando De Colo. Cory Higgins je za 17 poena trebao tek 9 šuteva, a Othello Hunter je dominirao pod obručima s 16 poena i 6 skokova. Kod Gran Canarije je Clevin Hannah postigao 17 poena, a 16 je dodao bivši Cibos DJ Strawberry.

Dobra partija DJ Strawberrya nije bila dovoljna za pobjedu protiv ruskog giganta (Foto: euroleague.net)