Hrvatska
FOTO: Tornado navijao, Božić zabijao. Zadar trijumfirao!

FOTO: Tornado navijao, Božić zabijao. Zadar trijumfirao!

Autor: Paulo Sarić

Ozljede umalo uništile Zadar.

Bila je to prava drama! U 40 minuta prvog polufinala doigravanja prvenstva Hrvatske u košarci toliko se toga dogodilo da je teško sve spomenuti. Stoga kažimo samo jedno. Zadar je nakon velike borbe svladao Cibonu 89-78 i poveo 1-0 u seriji na dvije pobjede.

Zadrani su zahvaljujući početnih pet poena Luke Božića bolje otvorili utakmicu i poveli 8-2, no Zagrepčani su se brzo konsolidirali pa je semafor već u petoj minuti, nakon polaganja Luke Žorića, pokazivao neriješen rezultat (12-12). Domaćinima je u tim trenucima, uz činjenicu da se vrijedni kotačić u vanjskoj liniji Mislav Brzoja nije uspio oporaviti za današnji susret, problem predstavljala i ozljeda lista Jakova Vladovića radi čega je iskusni razigravač rano morao napustiti igru. Cibosi su znalački iskoristili sve probleme dalmatinskog sastava pa su se pretkraj prve četvrtine odvojili na pet koševa prednosti, da bi Novačić polaganjem u zadnjoj sekundi odveo svoju momčad i na plus sedam (22-29), s koliko se ušlo u drugu dionicu.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

'Vukovi', kojima se u sastav vratio Marko Tomas, igrali su agresivno od samog početka te Zadranima nisu „dopuštali da dišu“. Posebno su dominantni bili u skoku, prije svega napadačkom, odakle su crpili svoju prednost, o čemu svjedoči čak devet ofenzivnih skokova već sredinom druge četvrtine. Nadodamo li na to standardno raspoloženog Žorića koji je i danas punio zadarski koš kao u polufinalu Kupa „Krešimir Čosić“, dojam je da su igrači Aramisa Naglića mogli biti zadovoljni rezultatom na semaforu. Gray je bio uštopan od te je u prvih 20 minuta uputio samo tri šuta, Krajina je primao koliko je i punio, a stanje na terenu je nalagalo veću minutažu Vukovića na krilu što je ograničilo vrijeme koje je Božić proveo na terenu pa je nervoza domaćina rasla iz minute u minutu, da bi kulminirala tik pred odlazak na odmor kada je Filip Kraljević iznerviran nemoći svojih suigrača da zaštite obruč nabio loptu i dobio tehničku pogrešku koja je omogućila Ciboni da se odvoji na dvoznamenkastu prednost (40-51).

Bilo je jasno da će Zadrani morati puno toga promijeniti žele li se vratiti u susret. A to, uz svo dužno poštovanje, nije napravio ni Aramis Naglić ni bilo koji igrač domaće momčadi već – sudac Sreten Radović. Naime, iskusni je dubrovački arbitar iz samo njemu znanih razloga na poluvremenu tražio da se isprazni dio tribine iza zapadnog koša na što je vruća dalmatinska publika reagirala i stala u obranu svojih sugrađana te se spustila tik do terena i dala snažan vjetar u leđa Zadru.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nije trebalo biti pretjerano mudar da se pretpostavi da će se Ciboninim igračima 'skratiti' ruka što su domaći košarkaši počeli koristiti. Drugi su dio otvorili serijom 6-0 i primakli se na samo posjed zaostatka (48-51), što je primoralo gostujućeg trenera Antu Nazora na minutu odmora. Svjesni što su napravili na poluvremenu, pokušali su suci kriterijem na terenu anulirati svoju pogrešku i pomoći Ciboni pa prvih pet minuta treće četvrtine ono što je bilo dozvoljeno Jupiteru nije bilo dozvoljeno volu, no na takve smo stvari već odavno navikli od HKS-a.

Gospodo, shvatite već jednom - košarka nije matematika! Minus i minus ne daju plus. Ako je jedna vaša odluka rezultirala paljenjem publike i vjetrom u leđa domaćoj momčadi, to ne znači da se do kraja utakmice morate iskupljivati za to. Nepošteno bi pritom bilo nespomenuti da je stajanje na ogradi tri metra od parketa upitno regularno, kao i da paljenje baklji svakako – nije dozvoljeno. No, upravo je energija publike, teško je ne steći takav dojam, bila jezičac na vagi koji je prevagnuo na zadarsku stranu.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Domaćini su iskoristili navijački poticaj te su se na otvaranju 27. minute nakon floatera Lovre Bašića vratili u vodstvo (57-56). Nakon što su se priviknuli na nove uvjete u dvorani i praktički – novu utakmicu, Zagrepčani su uspostavili ravnotežu pa smo sve do šest minuta prije kraja gledali izjednačen dvoboj. A onda je krenula serija 14-1 koja je prelomila susret. Zadrani su košem Stevena Graya tri minute prije kraja otišli na dvoznamenkastu prednost (82-72) koju su mirno sačuvali do samoga kraja.

Žorić? U nastavku ga se nije vidjelo. Ubacio je tek četiri koša iz igre.

Domaćine su do velikog trijumfa vodili izvrsni Luka Božić s 25 koševa i čak 14 skokova, a uz još pet dvocifrenih igrača vrijedi istaknuti i izvrstan učinak Šime Špralje koji je zabio samo jednu tricu, ali u presudnim momentima, te je bio ključan igrač u zadarskoj obrani. Najbolji igrač lige, Luka Žorić, susret je završio s 31 poenom i sedam skokova.