Hrvatska
Regija
FOTO: Tri od tri. Cedevita na krilima neočekivanog junaka svladala Zadar u hrvatskom derbiju

FOTO: Tri od tri. Cedevita na krilima neočekivanog junaka svladala Zadar u hrvatskom derbiju

Autor: Paulo Sarić

Ivan Ramljak ubacio je 26 poena svom bivšem klubu.

Cedevita je pred 1000 gledatelja rezultatom 83-72 svladala Zadar hrvatskom derbiju u Jadranskoj ligi i došla do sedme uzastopne pobjede u regionalnom natjecanju. Imali su igrači Slavena Rimca velikih 15 koševa prednosti na samom otvaranju susreta, no uporni gosti su se brzo vratili u utakmicu i držali na priključku do samog kraja treće četvrtine kada je do izražaja došla veća kvaliteta zagrebačkog sastava.

Zadrani su loše otvorili dvoboj i brzo upali u protivnički mlin. Glavna oštrica domaćih napada na početku susreta neočekivano je bio Ivan Ramljak koji je zabio sedam od prvih devet poena hrvatskog prvaka, a isti je igrač svojim devetim košem nakon samo pet i pol minuta odveo svoju momčad na ranu dvoznamenkastu prednost (17-7). Nije Ramljak samo koristio propuste zadarske obrane već je i pod svojim košem igrao agresivno i nadahnuto pa ne čudi velikih plus 15 Cedevite nakon samo šest minuta igre (22-7).

FOTO: Marin Sušić (KK Cedevita)

Gostima su u tim trenucima veliki problem stvarale izgubljene lopte koje su 'Vitamini' uredno pretvarali u lagane koševe, no ulazak Lovre Bašića te posljedične trice Šime Špralje i 24-godišnjeg zadarskog razigravača pokrenule su veliki nalet Dalmatinaca koji su serijom 0-15 vrlo brzo vratili stvari na početak.

Povratak Cobbsa i Ramljaka na parket dao je novu iskru Cedeviti koja je znalački iskoristila poklon u vidu nesportske pogreške Krajine i brzo vratila rezultatsku inicijativu. Raspoloženi Ivan Ramljak nastavio je tamo gdje je stao u prvoj četvrtini i svojom trećom tricom iz tri pokušaja i ukupno 20. košem u samo 12 minuta provedenih na parketu odveo domaćine na plus osam (41-34) nekoliko napada pred odlazak u svlačionice. Ipak, završnica prvog poluvremena pripala je Zadranima pa se na veliki odmor otišlo s posjednom prednosti Rimčevih trupa (45-43).

FOTO: Marin Sušić (KK Cedevita)

Cedevita je košem Justina Cobbsa otvorila nastavak, no Magarity i Vaughn su tricama uskoro odveli Zadar do prvog vodstva u susretu (47-49). Narednih je nekoliko minuta proteklo u izjednačenoj igri, no kako je vrijeme odmicalo tako je rasla obrana Cedevite koja je protivnike tjerala na sve teže i iracionalnije šuteve. Kako je većina prolaza do domaćeg obruča bila zatvorena, Zadrani su se počeli previše oslanjati na dalekometne šuteve i šuteve s poludistance pa su Zagrepčani treću četvrtinu zatvorili serijom 5-0 i u posljednjih deset minuta ušli s ugodnih plus sedam (64-57).

Osim sportskih problema gostima je poteškoće u tim trenucima stvarala i ozljeda kapetana Špralje koji je dobio udarac laktom u glavu od startnog centra Cedevite Andrije Stipanovića radi čega je morao sjesti na klupu i propustiti ostatak utakmice. Iako se činio nehotičan, fizičke posljedice dokazuju da je kontakta uistinu bilo. No, suci su ostali nijemi…

FOTO: Marin Sušić (KK Cedevita)

U takvom je odnosu snaga Cedevita u potpunosti preuzela uzde nad utakmicom i malo po malo počela povećavati prednost. Luka Božić je u 35. minuti zabio za minus pet iz zadarske perspektive (68-63), no tad je uslijedila serija domaćina 9-2 koja je prelomila susret i odvela 'Vitamine' do nove, devete pobjede u ABA ligi.

Do kraja smo, u zadimljenoj atmosferi radi upaljene baklje gostujućih navijača, gledali tek odrađivanje posla Rimčevih momaka.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Ivan Ramljak s 26 poena i šest skokova, a pratio ga je Cobbs s 14 koševa, dok je Zadrane predvodio Luka Božić sa 17 poena, 11 skokova i sedam asistencija.