Hrvatska
FOTO: "Trilip" Krušlin odveo Cedevitu do titule pobjednika Kupa Krešimira Ćosića!

FOTO: "Trilip" Krušlin odveo Cedevitu do titule pobjednika Kupa Krešimira Ćosića!

Autor: Saša Ćirić

Nevjerojatna šuterska partija hrvatskog reprezentativca u idealnom trenutku za njegovu momčad.

Cedevita je obranila naslov pobjednika hrvatskog Kupa! U finalnoj utakmici pobijedila je Cibonu rezultatom 89-74.

U najavi utamice iz obaju tabora su se mogle čuti tek izjave maksimalnog međusobnog uvažavanja protivnika. Riječ je o momčadima koje se međusobno jako dobro poznaju, a nemali broj aktera večerašnje utakmice je u karijeri oblačio dresove Vukova i Vitamina.

Foto: Šime Zelić (basketball.hr)

Otvaranje je pripalo Cedeviti, u čijim redovima su još jednom snažno krenuli Amerikanci Justin Cobbs i Elgin Cook. Upravo je Cookovo slobodno bacanje 4:30 prije isteka prvog perioda već u ranoj fazi susreta odvojilo Vitamine na dvoznamenkastu prednost (18-8). Energiju u redove Cibosa s klupe donosi Roko Rogić, koji s dva ofanzivna skoka i polaganjem unosi pomutnju u redove gradskih rivala. Ipak, Cedevita se brzo konsolidira, pa tricom Tonija Katića u posljednjem napadu prve dionice odlaze na dotad najviših 11 poena prednosti (28-17).

Povratak Cibone slijedi u početnim minutama druge četvrtine. Serijom 11-0 Cibona već nakon tri minute dolazi do egala (28-28), a vrlo dobri Rogić još jednom kvalitetnom rolom pokazuje da Cibona nije pogriješila s njegovim dovođenjem. Igra mačke i miša se nastavlja većim dijelom četvrtine, a Cibona dolazi do svoje posljednje prednosti na utakmici 3:38 prije poluvremena (39-40). Cedevita ulaže dodatne napore u obrani, što daje instantne plodove – do poluvremena ne dozvoljavaju Vukovima niti jedan koš. Ubačajima Karla Žganeca i Cobbsa vraćaju prednost na svoju stranu te na poluvremenu vode s tri poena prednosti (43-40).

Foto: Šime Zelić (basketball.hr)

Ključne minute utakmice došle su po povratku na parket, a glavna uloga pripala je Filipu Krušlinu, dok je sporednu prigrlio Jakov Mustapić. Mladi tata Krušlin je u vezanih 14 poena Cedevite (s koševima iz prvog dijela je to činilo seriju 18-0) participirao s tri uzastopne trice, dok je Mustapić ubacio jednu i pogodio dva bacanja. Nakon četiri minute igre u nastavku na semaforu je svijetlilo visokih +17 za Narančaste (57-40). Cibosi pokušavaju, kao što su to napravili u prvom dijelu, s brzim povratkom u susret. No, Slaven Rimac je naučio lekciju, pa je s nešto većom zalihom dozvolio Ivanu Veliću da se primakne tek na osam poena minusa do kraja četvrtine (63-55), što na dvoznamenkastu brojku vraća Žganec s dva bacanja.

Cibona je u posljednjih deset minuta pokušala dati posljednji impuls za povratkom u susret, ali u njima više nije bilo snage. Cedevita je zatvorila prilaze svom košu, a Vukovi nisu imali šuterski dan kao protiv Zadra u polufinalu. Nova Krušlinova trica na tri minute do kraja je stavila točku na i (82-63) i upisala Cedevitino ime na mjesto pobjednika Kupa Krešimira Ćosića u sezoni 2018/19!

Foto: Šime Zelić (basketball.hr)

U redovima pobjedničke momčadi nezaustavljivi Krušlin je ubacio 21 poen (trice 7-11), a dobre partije pružili su i Žganec (13 poena, 7 skokova) i Katić (13 poena u 18 minuta). Kod Cibone su najistaknutiji bili Markota (16 poena, 8 skokova) i Rogić (14 poena, 4 skoka). Cedevita je ovom titulom došla do brojke od sedam slavlja u domaćem Kupu, od čega čak šest uzastopnih!