Hrvatska
FOTO: U utakmici preokreta Cibona izjednačila finalnu seriju na 1:1, slijede dvije utakmice u Zadru

FOTO: U utakmici preokreta Cibona izjednačila finalnu seriju na 1:1, slijede dvije utakmice u Zadru

Autor: Branko Tabak

U drugoj utakmici finalne serije doigravanja HT Premijer lige Cibona je u dramatičnoj i neizvjesnoj završnici slavili protiv Zadra 77:73 i izjednačila na 1:1.

Zadar je zaostajao desetak poena, ali i potpuno okrenuo rezultat te poveo 66:68. Pri tom rezultatu Zadrani su propustili dvije prilike, a Cibona tricama Gegića i Gnjidića trasirala put prema pobjedi.

Serija seli u zadarsku dvoranu Krešimir Ćosić gdje će se odigrati treća i četvrta utakmica. Prva od njih na rasporedu je u nedjelju s početkom u 20 sati.

Zadar se prvi odvojio na osjetniju prednost (5-13), no Cibona u nastavku prve četvrtine hvata priključak pa se na prvi odmor između četvrtina odlazi s neriješenim rezultatom 23:23.

Cibona nastavlja svoj uzlet i u drugoj dionici te u 19. minuti stiže do 11 poena viška (41:30). Agresivna obrana i silna energija nosila je Zagrepčane i istovremeno umarala Zadrane koji su sve teže pronalazili put do protivničkog koša.

Individualna kvaliteta Justina Cartera (trica, dva bacanja) približila je Zadrane u završnici prvog poluvremena na 41:35, a završnih 43:36 nakon 20 minuta igre ostavilo ih je u igri za pobjedu.

Isprekidana i nepovezana košarka u prvih pet minuta drugog poluvremena nije donijela rezultatske pomake. Potrajalo je to do trice Tonija Nakića kojom Cibona u 26. minuti dolazi do respektabilnih deset poena prednosti (53:43). Ponajviše zahvaljujući Pavlu Marčinkoviću i Dominiku Mavri Zadrani su ostali živi i za posljednju četvrtinu u koju se ušlo s rezultatom (58-52).

Trica Darija Drežnjaka i koš faul Trevora Thompsona nagovijestili su opasniji Zadar u završnici. Vrlo raspoloženi Pavle Marčinković zabija tricu za zaostatak gostiju 63:61 čime je utakmicu ušla u potpunu neizvjesnost. Nakon time outa Cibona uzvraća tricom Amara Gegića (66:61), ali to je bio tek kratkotrajni bljesak Zagrepčana.

U 34. minuti Mavra bacanjima smanjuje na 66:65, a potpunu napadačku bezidejnost igrača Cibone Dario Drežnjak kažnjava novom tricom kojom Zadar preuzima vodstvo 66:68.

Imali su Zadrani pri tom rezultatu dva napada za potpuni bijeg, nisu ih iskoristili, a Cibona serijom 8-0 u koju su Gegić i Gnjidić ugradili po tricu, a Rivers dva bacanja dolazi na korak od pobjede (74:68).  Sve pokušaji Zadra ostali su uzaludni. Toni Nakić je pogođenim bacanjima tri sekunde prije kraja potvrdio pobjedu Cibone (77:73) i na najbolji način se počastio za rođendan.

IZJAVE:

SRĐAN HELBICH, TRENER ZADRA: 

Čestitam ekipi Cibone na zasluženoj pobjedi. Danas su bili bolji, ušli su u utakmicu agresivnije i kao što sam i rekao nakon prve utakmice nije se dogodilo da će imati loš šuterski dan. Mi jednostavno nismo bili pravi, ušli smo premekano i loše smo odgovorili na tu njihovu agresivnost. Nadskakali su nas i jednostavno nismo mogli okrenuti tu njihovu prednost u drugom poluvremenu.’

PAVLE MARČINKOVIĆ, IGRAČ ZADRA:

‘Znali smo da nas očekuje drugačija utakmica i sigurno je Cibona igrala u boljem ritmu nego prvu, iako je i prva utakmica bila gusta. Malo smo odstupili od dogovora na početku, tu smo stvorili malo nervoze i otišli na poluvrijeme u minusu. Taj minus smo na kraju uspjeli stići i prestići, ali mislim da u finalu teško možemo očekivati 3:0 za nekog kod dvije podjednake ekipe. Mi smo se nadali pobjedi, ali sada imamo dvije utakmice u Zadru pa ćemo vidjeti.’

GAŠPER OKORN, TRENER CIBONE: 

Čestitke igračima na pobjedi. Nije bilo lako izdržati ovo, jer znamo što bi značilo da smo ovo izgubili. Ne samo da smo izdržali nego smo odigrali i jako dobru utakmicu s naše strane, defanzivno smo bili odlični, 40 minuta smo pritiskali i imali smo dosta šanse da i ranije prelomimo utakmicu. Zadar bi se uvijek izvlačio, pogađali su jako teške šuteve, ali to je iskustvo i kvaliteta Zadra. Nakon 30 minuta vodstva, Zadar je poveo u najnezgodnije trenutku i pozitivnu stvar vidim u tome što se tu nismo slomili, nego smo se obranili i zabili kada je trebalo. Razmišljamo samo o trećoj utakmici, na igračima Zadra mogli smo vidjeti da nisu bili pod pritiskom jer su zabijali i te teške šuteve. Najveći problem nam kod Zadra zadaje Pavle Marčinković koji protiv Cibone igra jako dobro i morati ćemo pronaći način da ga zaustavimo.’

ROKO PRKAČIN, IGRAČ CIBONE:

‘Uzeli smo pobjedu što je najbitnije, puno bolje smo igrali nego u prvoj utakmici i pokazali smo neki iskorak u igri. Trebamo zadržati ovaj ritam i još moramo podići razinu ako želimo pobijediti u Zadru.’

 

Na poluvremenu utakmice podijeljene su plakete najboljim igračima i treneru HT Premijer lige u sezoni 2021/22:


 

Toni Jelenković KK Adria Oil Škrljevo MVP
Patrik Jambrović GKK Šibenka najbolji skakač
Josip Barnjak KK Adria Oil Škrljevo najbolji strijelac
Borna Kapusta KK Gorica najbolji asistent
Damir Mulaomerović KK Cedevita Junior najbolji trener po izboru trenera