Hrvatska
Regija
FOTO: Unatoč porazu Zadranima se smiješi šesto mjesto

FOTO: Unatoč porazu Zadranima se smiješi šesto mjesto

Autor: Branko Tabak

Zadrani će navijati za Budućnost, Cedevita za FMP.

Košarkaši Zadra porazom su zatvorili ovosezonsko natjecanje u ABA ligi. Union Olimpija je slavila 90-85.

Odlično su Zadrani ušli u utakmicu, imali u prvoj četvrtini i prednost od 10 poena (14-24). Šime Špralja je u prvih 10 minuta zabio 10 poena Ive Ivanov 7.

Umornog Špralju zamijenio je u drugoj četvrtini Kristijan Krajina. Osjetilo se to i na rezultatu. Olimpija je polako topila zaostatak i do velikog odmora stigla na minus 2 (39-41).

U trećoj četvrtini Zadrani su se nakon Olimpijinog bijega na +5 (51-46) stabilizirali i do ulaska u posljednju četvrtinu poveli 56-60.

Završna je dionica donijela uzbudljivo nadigravanje u kojima su se niti jedna momčad nije uspijevala odvojiti sve do dvije minute prije kraja.

Pobjegla je Olimpija u jednom trenutku na 66-62. Zadrane je serijom od 5 poena u igri ostavio Luka Božić. Potom je Knowles tricom donio Zadranima prednost 68-69, a na Hrovatovih pet povezanih poena odgovorili su Ivanov i Božić za 73-73 na 3 i pol minute prije kraja.

Razigrao se tada Morgan, zabio je tri poena u nizu. Knowles je odgovorio tricom (76-76). No, Morgan je ponovno doveo Olimpiju u vodstvo (78-76), a nakon zadarskog promašaja Oliver domaćine približava na korak od pobjede (80-76). Ivanov je na drugoj strani pogodio jedno bacanje nakon čega, unatoč činjenici da se Zadar nije predavao, nije bilo izgleda za pobjedu.

Kako je u prvom susretu bilo +20 za Zadar (97-77), a obje momčadi imaju omjer 10-12, Zadranima se ipak smiješi šesto mjesto u ABA ligi, što je rezultat kojeg je malo tko mogao očekivati na početku natjecanja.  

Za takvo što Zadranima je potrebna pobjeda Budućnosti u ponedjeljak u Podgorici protiv FMP-a. Podgoričani bi tom pobjedom potvrdili startnu poziciju broj dva. Njihovom se porazu, pak, nadaju igrači Cedevite koji bi u tom slučaju skočili s trećeg na drugo mjesto i imali protiv Budućnosti u polufinalu doigravanja prednost domaćeg terena. Ako je to uopće ikakva prednost.

Zadrane je u Ljubljani prevodio Ive Ivanov s 22 poena. Preston Knowles ih je zabio 16 uz 7 asistencija. Jednak broj poena postigao je i Šime Špralja uz 100 posto šut iz igre (7/7). Luka Božić se polako vraća u svoj ritam (15 poena, 6 skokova, 4 asistencije), a svojih 13 minuta na parketu odlično je iskoristio Domagoj Vuković koji je postigao 11 poena.

Najzaslužniji za pobjedu Olimpije bili su Morgan (25), Hrovat (19) i Oliver (18) poena.