Time-out
FOTO USPOMENA: Sjećanje na Čehoslovačku, koga ste prepoznali?

FOTO USPOMENA: Sjećanje na Čehoslovačku, koga ste prepoznali?

Autor: Branko Tabak

Godina ja 1981.

Suradnja s prof. dr. sc. Slavkom Trninićem rezultirala je desecima iznimno vrijednih i svevremenskih tekstova na portalu Basketball.hr, probudila je nadu da postoje načini kako hrvatskoj košarci vratiti staru slavu, izazvala je u nama emociju, posebice pregledavajući Trninićevu privatnu foto arhivu.

Jedna od fotografija je i ona iz daleke 1981. godine kada je reprezentacija tadašnje Jugoslavije osvojila srebrno odličje na Europskom prvenstvu u Čehoslovačkoj (Havirov, Prag i Bratislava).

U polufinale su se plasirale favorizirane reprezentacije Sovjetskog Saveza, Jugoslavije i Španjolske, a veliko iznenađenje bio je i prolazak domaćina među četiri najbolje ekipe. SSSR je bio bolji od Španjolske 110-101, a Jugoslavija od Čehoslovačke 95-86. U finalnoj utakmici Sovjetski savez predvođen Vladimirom Tkačenkom lako je slavio protiv izabranika Bogdana Tanjevića, bilo je 84-67. U utakmici za treće mjesto Čehoslovačka je slavila protiv Španjolske 101-90.

Boje reprezentacije bivše države branili su i s kolajnom se u Hrvatsku vratili Krešimir Ćosić, Andro Knego, Branko Skroče, Željko Poljak i Petar Popović.

U stručnom stožeru reprezentacije bilu su Slavko Trninić i Giuseppe Pino Giergia.

Fotografija je ovo koja pokazuje koliko je velik hrvatski doprinos u uspjesima bivše države, podsjeća nas ova crno-bijela uspomena na značaj dalmatinskog bazena koji je iznjedrio toliko kvalitetnih igrača, budi nam sjećanja na Mirzu, Kiću, Praju...