Hrvatska
Regija
FOTO: Velika pobjeda u Krešinom domu. Zadar bez Allena napravio prvi korak ka ostanku u ABA ligi

FOTO: Velika pobjeda u Krešinom domu. Zadar bez Allena napravio prvi korak ka ostanku u ABA ligi

Autor: Paulo Sarić

Domaćini su posao odradili u znaku broja 75! U prvom poluvremenu imali su 75 posto šuta za dva poena, 75 posto šuta za tri poena i 75 posto šuta s linije slobodnih bacanja.

Košarkaši Zadra napravili su prvi od dva nužna koraka u borbi za ostanak u ABA ligi. Igrači Danijela Jusupa pred nešto više od 2500 gledatelja u Krešinom domu su pobijedili Koper Primorsku rezultatom 99-79 i upisali šestu ovosezonsku pobjedu u regionalnom natjecanju.

Ipak, stvari se pred početak susreta nisu činile nimalo obećavajućim.

Kao da problemi s ozljedama nisu bili dovoljni, da Zadrani u jedan od ključnih dvoboja sezone uđu dodatno oslabljeni pobrinula se situacija s jučerašnjeg treninga nakon koje je deblji kraj izvukao Bryon Allen. Svojeglavi Amerikanac koji je čitave sezone pokazivao „svoje ja“ u svlačionici, na trening je došao u majici s kapuljačom, kapom na glavi i rukama u džepovima.

Izraz bunta. Samo, kakvog?

Uslijedila je kratka i vruća razmjena riječi u kojoj je Allena navodno neprimjereno reagirao, nakon čega je trener Jusup iz momčad odstranio svog najboljeg strijelca u ABA ligi.

Navedenim izostancima unatoč, Zadrani su dobro otvorili utakmicu. Ivan Siriščević je tricom pokrenuo, a Domagoj Vuković na isti način dovršio domaću seriju 10-0 nakon koje je semafor pokazivao 18-8. Prvu četvrtinu su obilježile brojne izgubljene lopte s obje strane (Koper 7, Zadar 6), ali i nestvaran šut za tri poena. Domaćini su ubacili šest trica time nadmašivši i više nego respektabilnih pet gostujućih, pa su u drugu dionicu ušli s povoljnim vjetrom u leđima.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

U redovima slovenske momčadi raspoložen je bio Sterling Gibbs, no dalekometna artiljerija Zadra učas je raznijela sve nade Koprana u pozitivan rezultat. Nove trice Siriščevića i Ahmeda natjerale su Andreja Žakelja na drugu minutu odmora pri rezultatu 35-23, no ni ona nije pomogla Primorskoj.

Iako su i „Tigrovi“ imali dobru topničku podršku (47 posto u prvih 20 minuta), naprosto nisu mogli pratiti plotune Jusupovih trupa.

Osma trica, deveta, deseta...

Jedanaesta.

Dvanaesta!

Sve to uoči velikog odmora na koji su Zadrani otišli s okruglih 20 poena plusa (63-43).

Pritom valja istaknuti preciznu ruku (do)kapetana Siriščevića koji je pogodio četiri od pet dalekometnih šuteva te dobro nadahnuto izdanje Muhammeda Bashira Ahmeda koji je za manje od 16 minuta ubacio 19 koševa.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Boravak u svlačionici poremetio je nišanske sprave domaćina koji u trećoj četvrtini niti jednom nisu bili precizni iza linije 6,75, no zahvaljujući dobroj obrani i kontroli skoka većih promjena rezultata nije bilo. Samo 14 primljenih poena u prvih deset minuta nastavka dobar su pokazatelj stava s kojim su Dalmatinci izišli na parket, odlučni sačuvati stečenu prednost.

Do kraja susreta većih uzbuđenja nije bilo. Najbliže što su gosti stigli bilo je na minus 15 četiri minute prije kraja (86-71), no dvije kontre Zadra učas su riješili pitanje pobjednika. Ako ga je nakon današnje predstave uopće i bilo...

Domaćine su do vrijedne pobjede vodili Gilbert i Ahmed s 23, odnosno 21 poenom, dok je najefikasniji u redovima Kopra bio Aleksandar Lazić sa 17 koševa.